Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Voeding 25 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Onderzoek: je eten vandaag heeft invloed op je mentale staat morgen

Dat eten belangrijk is voor je fysiek welzijn weten we al langer. Zo zou gezonde voeding garant staan voor een goede hormoonbalans, een gezond gewicht, een gezonde spijsvertering, een goedwerkend brein en je energievoorraad. Maar wist je ook dat wat je vandaag eet invloed heeft op je mentale welzijn de dag erna?

Reden te meer om vaker gezonde voedingskeuzes te maken, lijkt ons.

Onderzoek naar de impact van gezonde voeding

Om het verband tussen voeding en mentaal welzijn te onderzoeken, ondervroegen Amerikaanse onderzoekers 97 deelnemers gedurende 10 dagen. De deelnemers moesten gedurende deze periode dagelijks vragenlijsten invullen die hun voedingskeuzes en mentaal welzijn peilden over deze periode.

Wat gebeurt er met je lichaam als je (te) weinig eet?

De resultaten van de vragenlijsten stelden de onderzoekers in staat om de relatie tussen (gezonde) voedingskeuzes en psychologische variabelen statistisch vast te leggen. Ongezond eetgedrag werd in het onderzoek gedefinieerd als het gevoel dat je te grote porties hebt gegeten, dat je te veel junk food hebt geconsumeerd of dat je te laat in de avond hebt gegeten.

(On)gezonde voeding en mentaal welzijn

De resultaten zijn helder. Deelnemers die aangaven dat ze (naar hun gevoel) ongezond hadden gegeten, rapporteerden de dag nadien vaker fysieke klachten als hoofdpijn, buikpijn en diarree. Deze klachten verhoogden op hun beurt de kans op het uitstellen en annuleren van werkgerelateerde taken en verlaagden de kans op het helpen van collega’s.

Met deze inzichten krijg je wél grip op je snackgedrag (een holistisch voedingsdeskundige tipt)

Daaruit concludeerden de onderzoekers dat ongezonde voeding niet alleen van invloed is op je lichaam, maar ook op je gemoedstoestand en werkprestaties de dag erna. Gek genoeg blijken emotioneel stabiele mensen minder last te hebben van dit effect.

Zo maak je gezonde voedingskeuzes

Nu je je bewust bent van dit effect, wordt het misschien makkelijker om junk food vaker te verruilen voor gezonde maaltijden met veel groenten. Wil dat zeggen dat je nooit meer chocolade of junk food mag? Natuurlijk niet. Gezonde voedingskeuzes maken draait allemaal om het vinden van de juiste balans.

Intuïtief eten kan daarbij helpen. Probeer daarnaast ook te focussen op voeding die je lichaam een boost geeft. Wedden dat je je vanzelf beter gaat voelen? En nope, niet alleen fysiek.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️