Rosa Bertram
Rosa Bertram Verzorging 19 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

Ben je verliefd? Grote kans dat je huid er jonger uitziet (aldus deze studie)

Een gezonde, glanzende huid die er verzorgd en gehydrateerd uitziet, dát willen we allemaal wel. Alleen is zo’n gezonde huid in de praktijk vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Een nieuw onderzoek laat zien wat het ultieme geheim blijkt te zijn voor een gezonde en stralende, jonge huid.

Het geheim heeft verrassend genoeg weinig te maken met crèmes of dure pillen, maar met… De liefde!

Het geheim van een gezonde, stralende huid

Stel je eens voor dat een hechte vriendschap ineens omslaat naar een prille liefde. Naast dat je waarschijnlijk niet kunt ophouden te praten over je nieuwe crush, merk je misschien dat je straalt, van binnen én van buiten.

Dat blijkt zowaar te kloppen, want een pilotstudie uit 2020 speculeert dat je door de emotionele ervaring van verliefdheid er jonger uit kan gaan zien.

Het knuffelhormoon oxytocine heeft effect op de huid

Het knuffelhormoon oxytocine is hét knuffelhormoon en is samen met dopamine het feel good-hormoon. Het wordt niet voor niets het liefdeshormoon genoemd. Oxytocine komt vrij tijdens knuffelen, seks, massages en een warm bad bijvoorbeeld.

Waarom het heel normaal is om seksspeeltjes te hebben

Alleen het hormoon spookt niet enkel rond door je hersenen, maar het wordt samen met zijn dragereiwit (neurophysine I) ook gevonden in de opperhuid. Een lang verhaal kort: oxytocine zit dus ook in je huid.

Het onderzoek naar een gezonde huid en de liefde

Voor de wetenschappelijke pilotstudie vergeleek Nicole Hayre, onderzoeker en oprichter van het huidverzorgingsmerk Cutocin, de oxytocinespiegels, gezichtsfoto’s en vragenlijsten over de blootstelling aan de zon van zes vrouwelijke deelnemers tussen de 48 en 61 jaar.

De deelnemers konden hun huidverouderingsscores bijhouden die bepaalden of zij er ouder, jonger of hetzelfde uitzagen als hun leeftijd. Allemaal gebaseerd op typische huidverouderingsfactoren als rimpels en donkere vlekjes. Wat bleek?

Hoe hoger de oxytocinespiegels, hoe lager de huidverouderingsscores waren, ongeacht de blootstelling aan de zon. Hoe dat mogelijk kan zijn? “Het is aangetoond dat de oxytocine-receptor die wordt aangetroffen op menselijke fibroblasten, wanneer geactiveerd door oxytocine, het senescentie-geassocieerde secretoire fenotype remt,” meldt het rapport.

“Die SASP-activering triggert de afgifte van pro-inflammatoire cytokines, die vervolgens bijdragen aan huidveroudering. Daarom zou de remming door oxytocine een beschermend mechanisme vormen,” concludeert Hayre.

Liefde maakt jong!

Al met al is het een heel wetenschappelijk verhaal dat er simpelweg op neer komt dat de aanmaak van het knuffelhormoon jouw huid kan verjongen.

Let wel: dat betekent natuurlijk niet dat een dagelijks orgasme of een lekker warm bubbelbad zometeen jouw zonnebrand kan vervangen. Je huid blijven beschermen is en blijft altijd belangrijk.

Wanneer heb je eigenlijk genoeg seks? Dít zegt een therapeut erover

Laat een gezonde, jonge huid nóg een mooie motivatie zijn om goed voor jezelf te zorgen, vanmiddag nog een massage te boeken en altijd veel liefde te stoppen in een ander.

Disclaimer: de wetenschappelijke studie was natuurlijk ontzettend klein, maar het biedt wel stof tot nadenken over huidveroudering van binnenuit. Een gezonde, jonge huid komt dus niet enkel van crèmes en dure tonics, maar de  gezondheid van de huid gaat ook om hoe we ons van binnen voelen!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️