Eva Spigt
Eva Spigt Verzorging 15 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Dit gezichtsmasker kan je maken met bessen uit de Nederlandse natuur

Wat je niet kunt eten, zou je eigenlijk ook niet op je huid moeten smeren, toch? Daarom houden wij bij BEDROCK voornamelijk van duurzame en natuurlijke skincare merken. Maar je kunt ook gemakkelijk je eigen deo of gezichtsmasker maken. Dit gezichtsmasker met blauwe bessen kan je makkelijk uit de Nederlandse natuur plukken.

Dít is hoe je het natuurlijke gezichtsmasker eigenhandig maakt.

Wat is de blauwe bes?

Van juni tot en met augustus kan je de blauwe bes volop vinden in de Nederlandse natuur. Hoewel hij klein oogt, is het een echte krachtpatser. Zo zit de blauwe bes vol met vitamine A, B1, B2, B3 en C.

Daarnaast bevat de bes calcium, ijzer, en zink. Maar waar je ‘m misschien van kent zijn de antioxidanten. Dit stofje speelt een belangrijke rol bij het vertragen van het verouderingsproces.

Les over een bijzonder besje: de blauwe bes (en waarom je ze dagelijks wilt eten)

Antioxidanten beschermen gezonde cellen en weefsel tegen schadelijke stoffen, ook wel vrije radicalen. Vooral wilde blauwe bessen bevatten veel vezels. Ze werken ontstekingsremmend en cholesterolverlagend en als bonus ondersteunen ze ook nog eens de spijsvertering.

Hoewel wij dus dol zijn op deze bessen vanwege het vertragen van het verouderingsproces, hield de Britse luchtmacht er ook wel van tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze maakten er jam van wat het nachtelijk zicht en gezichtsscherpte zou verbeteren. Baat het niet, schaadt het niet.

Verwar de blauwe bes overigens niet met z’n look-a-like, de Eenbes. Deze zit vol saponinen, ook wel zeepstoffen. Klinkt niet lekker en is het ook niet. Voor mensen is deze bes erg giftig.

Waar vind je ze in de natuur?

Je vindt deze bes-tegen-veroudering voornamelijk in open bosgebied, op de heidevelden of veen. Het meest geluk heb je om ze te vinden in mei en juni. Maar met een goede zomer kan je ze ook nog plukken in juli en augustus.

Leuk detail: als je een paar handjes hebt geplukt, kan je ze ook in de vriezer stoppen om er later nog van te genieten.

Zo maak je zelf een natuurlijk middeltje tegen blauwe plekken en littekens

Zo maak je het gezichtsmasker

Hoewel je de blauwe bes dus kunt eten, is deze krachtpatser ook de basis voor dit fijne en makkelijke gezichtsmasker. Je hebt er maar weinig voor nodig:

  • Handjevol blauwe bessen
  • 1/3 kopje Griekse yoghurt (je kunt ook natuurlijke, ongezoete yoghurt voor gebruiken)
  • 1 eetlepel biologische honing
  1. Pak een handjevol blauwe bessen, stop ze in een kleine kom en prak ze met een vork fijn.
  2. Voeg de yoghurt en honing toe en meng dit.
  3. Breng het masker aan op een schone huid en laat het ongeveer 10 minuten intrekken.
  4. Verwijder het masker met lauw water.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️