Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Welzijn 10 apr 2021
Leestijd: 3 minuten

Het gevaar van borstimplantaten (en wat is het alternatief?)

Borstimplantaten kunnen nare gevolgen hebben. Maar liefst 46 procent van de vrouwen met siliconen implantaten krijgen psychische en/of lichamelijke klachten. De overige 54 procent heeft misschien wel klachten, maar koppelen deze niet aan hun implantaten. Terwijl recent onderzoek heeft aangetoond dat siliconen in borstimplantaten menselijke cellen kunnen doden.

Ook veel artsen linken de klachten van hun patiënten niet direct aan de protheses en zijn vaak terughoudend met het advies om ze eruit te laten halen. Maar bij meer dan de helft worden na verwijdering siliconen teruggevonden in het lichaam.

Het zou verboden moeten worden

Jaarlijks worden er duizenden implantaten geplaatst, terwijl nog nooit is aangetoond dat ze veilig zijn. Wat blijkt? Siliconen borstimplantaten gaan zweten. Dit zorgt ervoor dat giftige stoffen in het lichaam terechtkomen en dat kan weer leiden tot een waslijst aan gezondheidsklachten. Maar veel vrouwen weten hier niks vanaf.

Dat je met zo’n implantaat de rest van je leven elke 10 jaar geopereerd moet worden om het te verwisselen, wordt er ook vaak niet bij gezegd. De laatste maanden is er steeds meer ophef rondom implantaten en zijn veel mensen van mening dat implantaten verboden zouden moeten worden tot veiligheid op de lange termijn wordt aangetoond.

Van kwaad tot erger

Ook voor Jamie Crafoort (27) waren haar borstimplantaten twee tikkende tijdbommen. “Het begon tijdens een vakantie. Ik liep een trappetje op en plotseling ging mijn hart keihard tekeer. Ik dacht echt: dit is mijn laatste adem. Eenmaal terug in Nederland, bleef ik klachten houden en ging het van kwaad tot erger.” vertelt ze aan AT5.

Borstkanker: hoe onderzoek je je eigen borsten?

“Op een gegeven moment kon ik niet meer werken en ben ik naar mijn ouders gegaan, die voor me moesten zorgen. Ik ben 7 keer door een ambulance meegevoerd, lag aan de hartbewaking, reed ziekenhuis in en ziekenhuis uit, maar geen arts wist zich raad. Vanaf dag één wist ik eigenlijk: het zijn mijn borstprotheses.”

Calm your tits

Inmiddels blijkt dat haar type borstimplantaat twee jaar daarvoor in Amerika van de markt was gehaald en is teruggeroepen, omdat deze lymfeklierkanker kunnen veroorzaken. Maar in Nederland hoor je er niet veel over.

De prothese worden hier nu ook niet meer geplaatst, maar er is geen terugroepactie. Wat betekent dat er nog steeds vrouwen nietsvermoedend met deze protheses rondlopen.

Dit is de reden waarom je soms bultjes of acne op je borsten hebt

Om meer bewustzijn en support te creëren omtrent de risico’s en gevaren van borstprotheses, heeft Jamie het platform Calm Your Tits opgericht. Hierdoor kunnen vrouwen de implantaten linken aan de symptomen die ze hebben. Bijna 80 procent van de vrouwen die implantaten hebben, weten namelijk niet dat het door de protheses komt.

Wat is het alternatief?

Geen borstvergroting! Dat is natuurlijk het meest feministische antwoord (en dan laten we borstreconstructie na borstkanker of na een preventie borstverwijdering even buiten beschouwing). Maar wil je toch graag borstimplantaten en ben je bang voor de gevaren, dan kun je ook kiezen voor een borstvergroting met eigen vet.

De sportbeha: handig, overschat of belangrijk voor je borsten?

Een borstvergroting met eigen vet wordt ook wel tissue-engineering of lipofilling genoemd. Deze behandeling wordt steeds populairder omdat deze borstvergroting wordt uitgevoerd met lichaamseigen materiaal. Ze halen vetcellen weg waar je deze kan missen, bijvoorbeeld uit je buik, benen of heupen en dit wordt vervolgens gebruikt om je borsten te vergroten.

Minder resultaat

Deze methode is helemaal veilig en het resultaat is heel natuurlijk, maar het is een grote operatie en geeft flinke littekens. Ook bestaat er een kans dat jouw lichaam het vet weer afbreekt, waardoor het resultaat na een tijd niet echt zichtbaar meer is. Mocht je toch voor een siliconen-implantaat kiezen, besef dan goed welke risico’s je loopt, zeker nu duidelijk is dat het lichaam op celniveau reageert.

Wel of geen BH dragen? Dit is wat er gebeurt als je ermee stopt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️