Marloes Graat
Marloes Graat Psyche 28 apr 2023
Leestijd: 4 minuten

Dít zijn de twee cruciale voorspellers voor geluk volgens Harvard onderzoek

Wat heb je nodig om een goed leven te leven? Harvard onderzoekers hebben dit onderzocht in één van de langste studies van de geschiedenis. Het onderzoek duurde maar liefst acht decenia. In deze Harvard Study of Adult development zijn twee factoren naar boven gekomen dat het geluk van mensen grotendeels bepaalt. Wat zijn die factoren en waarom zijn ze zo belangrijk voor het levensgeluk van mensen?

In 1938 begonnen onderzoekers van de Harvard universiteit een groep mensen intensief te volgen op hun leefgewoonten. De onderzoekers stelden hen vragen en deden wetenschappelijke metingen zoals hersenscans en bloedmonsters om te ontdekken waardoor we ons gelukkiger en gezonder voelen.

Acht decenia later delen Harvard-professor in de psychiatrie Robert Waldinger en Marc Schulz, de associate director van de Harvard Study of Adult Development de resultaten in hun boek The Good life. Wat kunnen we leren van deze lange studie over geluk?

Twee cruciale voorspellers van geluk

Volgens de onderzoekers zijn er twee belangrijke indicatoren van geluk: de frequentie en kwaliteit van tijd die we met anderen doorbrengen. In het boek The Good Life leggen Schulz en Waldinger uit dat deze simpele maatstaf van de tijd doorgebracht met anderen heel belangrijk bleek voor geluk, omdat deze meting in het dagelijks leven sterk verband hield met het ervaren van geluk.

Uit het onderzoek bleek dat hoe meer mannen en vrouwen tijd doorbrachten in gezelschap van anderen, hoe gelukkiger ze waren. En in het bijzonder geldt: hoe meer tijd ze met hun partner doorbrachten, hoe gelukkiger ze waren. Dit geldt voor alle koppels, maar vooral voor degenen die een bevredigende relatie hadden.

Het klinkt misschien wat voor de hand liggend: samenzijn en sociale connectie maken gelukkig. Dus wat hebben we nu aan deze bevindingen en hoe kunnen we ze gebruiken om meer geluk te ervaren in ons leven?

Wat kunnen we hiervan leren?

Ook daar gaan de professoren op in met praktische tips en oefeningen in hun boek. Pak pen en papier en stel jezelf de vraag: met welke mensen in mijn leven heb ik een hechte band?

Volgens de professoren is het een vraag die we maar weinig aan onszelf stellen, terwijl hij heel bepalend voor je geluk kan zijn. Het maken van een lijst met de tien mensen waar je het meest mee om gaat kan al verhelderend werken. Dus lees niet verder met de gedachte: ‘dat doe ik straks of een andere keer wel’, maar maak eens daadwerkelijk een lijst (mag ook op je telefoon) met de tien mensen die je het meest ziet en waarmee je close bent.

Breng je sociale connecties in kaart

Natuurlijk komen je partner, huisgenoten, familie en vrienden als eerste op de lijst te staan, maar de uitdaging is om niet alleen aan ‘belangrijke’ of ‘succesvolle’ connecties te denken.

Het gaat ook om mensen die je van dag tot dag (je collega’s) of van jaar tot jaar (vakantievrienden) beïnvloeden – goed of slecht. De lijst mag ook mensen bevatten waar je een goede klik mee hebt, maar die je misschien niet meer zo vaak ziet. Een oude vriendin aan wie je vaak denkt, maar die je maar één keer per jaar ziet bijvoorbeeld.

Hoe voel ik me door deze mensen?

Als je een behoorlijke lijst hebt opgeschreven is het tijd om jezelf de volgende vraag te stellen: wat is het karakter van deze relaties? Simpel gezegd kun je nadenken over twee dingen: hoe vaak zie je deze mensen en hoe voel je je tijdens of na een afspraak met deze mensen? Geven deze mensen je energie of voel je je leeg?

Hierdoor krijg je beter inzicht welke mensen je een geluksgevoel vergroten doordat je positieve energie krijgt door met ze af te spreken. Door hier eens over na te denken kun je jouw agenda en afspraken meer sturen op de mensen die je een goed gevoel geven als je met ze afspreekt.

Soms spreek je met mensen uit gewoonte af, omdat je ze al heel lang kent of je in een gezamenlijke vriendengroep zit. Je hoeft niet meteen de mensen waar je minder of geen energie van krijgt te cancelen, maar je kan wel focussen op eerst afspreken met de mensen waar je echt veel energie van krijgt.

Steffi (40) oprichter Because We Carry: ‘Moeders die vluchten zijn de sterkste vrouwen van deze tijd’

Zo vergroot je volgens de wetenschappers dus jouw geluksgevoel: door je te omringen met de mensen waar je het meest hecht mee bent en die je een goed positief geven als je met ze afspreekt.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️