Leonie Collombon
Leonie Collombon Betere wereld 9 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Waarom je nooit meer gehaakte kleding bij grote ketens wilt kopen

Gehaakte kleding was jaren geleden vooral een zomertrend, maar tegenwoordig zie je ook in de winter steeds meer truien en sjaals gemaakt middels deze techniek. Dat levert fantastische outfits op, maar helaas zit er ook een negatieve kant aan die items.

Zelf een bolletje garen gekocht en er een nieuwe top van gehaakt? Dan kun je het kledingstuk met recht trots dragen. Ook wanneer je al een gehaakt kledingstuk van een grote keten in je bezit hebt, is dragen het beste wat je kunt doen. Maar in de toekomst kun je deze gehaakte items beter laten hangen..

Waarom gehaakte kleding bij grote ketens zo schadelijk is

We weten allemaal dat de werkomstandigheden van fast fashion-ketens bepaald niet goed zijn. Veelal vrouwen en jonge kinderen werken er te lange dagen voor weinig geld en worden ook nog eens blootgesteld aan chemische stoffen. Van de twintig euro waarvoor een shirtje in Nederland wordt verkocht, zien zij weinig terug. Dat is in elke situatie verschrikkelijk, maar zo niet nog erger bij gehaakte kleding.

Voor gehaakte kleding bestaat er namelijk geen machine. Het volledige item wordt met de hand gemaakt -en wie zelf wel eens haaknaalden in zijn of haar hand heeft gehad, weet hoeveel werk hierin zit. Het haken van een volledig kledingstuk kost uren tijd. Dat zo’n item vervolgens voor slechts een paar tientjes te koop is, strijkt dus niet met de arbeidsuren die erin zitten.

Wil je toch een gehaakt kledingstuk dragen deze winter? Ga dan voor deze eerlijke opties:

  • Leer zelf haken! Het duurt misschien even voordat je een kledingstuk kunt maken, maar je hebt er gegarandeerd een nieuwe hobby bij.
  • Koop van kleine ondernemers. Waarschijnlijk betaal je hier een stuk meer voor een gehaakt item, maar zo krijgt ook de maker eerlijk betaald.
  • Gehaakte kleding kopen met een klein budget? Als je tóch dat ene item van die grote keten wil kopen, ga dan voor tweedehands. Met het grote aanbod aan tweedehands kleding zit jouw droom-item er vast tussen.

Primark is officieel schuldig bevonden aan greenwashing (en dat is geweldig nieuws)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️