Julia van Buuren
Julia van Buuren Psyche 10 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Dit doet het gebruik van cocaïne met je lichaam en geest

“Een lijntje coke en ik kan de hele nacht doorgaan” en “het voelt zo intens en fijn”. Dit zijn geluiden die BEDROCK’s Julia om zich heen hoort. Tegenwoordig is het namelijk helemaal niet gek om tijdens het uitgaan naast een biertje te drinken, een lijntje cocaïne te snuiven.

Cocaïne wordt ook wel coke of sos genoemd. Het is een stimulerende drug die afkomstig is van Zuid-Amerikaanse cocabladeren. Het witte poeder kan worden gesnoven of, wanneer het bewerkt is, worden gerookt (crack).

Cocaïnegebruik in Nederland

In 2022 had 2,4 procent van de volwassen in Nederland het laatste jaar cocaïne gebruikt. Maar binnen de uitgaanswereld ligt dit percentage veel hoger. Van de mensen tussen de 16 en 35 jaar die uitgaan, heeft 33,7 procent ooit cocaïne gebruikt. 26,2 procent gebruikte coke het afgelopen jaar.

Meer millennials gebruiken cocaïne

Steeds meer millennials gebruiken cocaïne en raken verslaafd. Één op de drie jongeren tussen de 16 en 35 jaar heeft weleens cocaïne gebruikt tijdens het uitgaan.

Ook Generatie Z gebruikt drugs. Ondanks dat het drank- en drugsgebruik onder jongeren relatief laag is in vergelijking met de jaren ’80, ’90 en ’00, is cocaïne altijd in trek gebleven.

Dit komt onder andere doordat de drug tegenwoordig niet meer alleen beschikbaar is voor rijke mensen. Dit zorgt ervoor dat veel jonge mensen die nog niet veel geld verdienen, ook cocaïne kunnen gebruiken. Daarnaast is het erg makkelijk te verkrijgen via een dealer.

Effect op je lichaam en geest

Cocaïne heeft grote effecten op je lichaam en geest. Het zorgt onder andere voor een versnelde hartslag en ademhaling, vernauwing van bloedvaten, een hogere bloeddruk, minder eetlust en een groter uithoudingsvermogen.

Wanneer je cocaïne gebruikt, zul je een gevoel van euforie ervaren, je hebt extra energie, bent zelfverzekerder, hebt minder honger en bent minder moe.

Schadelijke effecten

Ondanks de positieve effecten, kan het gebruik van cocaïne schadelijk zijn voor je lichaam. Het kan roekeloosheid of uitputting veroorzaken. Ook kan het op lange termijn zorgen voor angsten, waanvoorstellingen, agressie en impotentie. Eveneens kan er een ontsteking van de bloedvaatjes in je neus ontstaan. Daarnaast kan het vernauwen van de bloedvaten en de hogere bloeddruk leiden tot fatale hartritmestoornissen of hersenbloedingen. Naast het gebruik van cocaïne ook alcohol drinken, is extra schadelijk voor je lichaam.

De positieve effecten van cocaïne duren maar kort en mede daarom is het erg verslavend. Je gebruikt al snel meer om telkens dat goede gevoel terug te krijgen. Wanneer je onzeker bent of een laag zelfbeeld hebt, ben je hier extra gevoelig voor.

Pas op met cocaïne

Doordat het gebruik van cocaïne zoveel voorkomt, lijkt het al snel normaal om te gebruiken. Denk daarom altijd zelf goed na of je dit wil gebruiken en waarom. Cocaïne kan wellicht leuk zijn tijdens een avond uit, maar het is helemaal niet zonder risico’s. 

Het eerste bewijs dat kleine beetjes psychedelische drugs je écht creatiever maken

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️