Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Betere wereld 19 dec 2023
Leestijd: 4 minuten

Waarom je écht geen nieuwe outfit hoeft te kopen voor de feestdagen

De feestdagen komen eraan. Dé tijd om eens flink uit te pakken met een stralende, nieuwe outfit. Veel mensen struinen de webshops en winkels af voor iets feestelijks, maar heel duurzaam is dat vaak niet. Veel van die uitbundige items worden slechts één keer gedragen en belanden daarna op de stortplaats.

Wij leggen uit waarom je écht geen nieuwe outfit hoeft te kopen voor de feestdagen en welke alternatieven je kunt overwegen.

Bergen kledingafval

De textielafvalberg groeit nog steeds. Jaarlijks worden er acht miljoen feestelijke items na één keer dragen weggegooid. Alleen al in Engeland worden er jaarlijks twaalf miljoen kersttruien verkocht, waarvan één op de vier alleen met kerst wordt gedragen.

Het lijkt wel een bittere grap: als door de klimaatverandering de zeespiegel stijgt, kunnen we tenminste droog schuilen op de bergen ongedragen kleren die we weggooien.

Glitter & microplastics

En wat dacht je van al die feestelijke glitters en pailletten? Die zijn bijna altijd gemaakt van geëtst alu­mi­ni­um, wat gebon­den is aan poly­e­thy­leen­te­ref­ta­laat (PET). Dat is een vorm van micro­plas­tic die zijn weg kan vin­den naar onze oce­a­nen.

Tel­kens je je kle­ding­stuk (zoals een t‑shirt) met pail­let­ten wast, gaat er dus micro­plas­tic naar zee. Er bestaan ook eco glitters, waarbij de PET is vervangen door cel­lu­lo­se van bomen of plan­ten, maar daar moet je echt goed naar zoeken.

Géén pailletten aub

Zelfs als je een kle­ding­stuk met fair ware of bio-katoen label koopt, wil je oplet­ten dat er geen pail­let­ten op zitten. De wet wil namelijk dat mer­ken alles wat meer dan 97 procent van het kle­ding­stuk uit­maakt op hun wase­ti­ket ver­mel­den.

Enkel de hoofd­stof en misschien de bin­nen­voe­ring kan je er meest­al op terug­vin­den. Niet waar­uit de pail­let­ten gemaakt wer­den dus. En dat is meest­al plas­tic natuur­lijk.

Nieuwe outfit voor de feestdagen, hoe dan wel?

Oké, je weet nu dat je beter niks nieuws kunt kopen en sowieso geen glitter of pailletten wil dragen. Ook niet tweedehands, want die zorgen voor microplastics in de oceanen. De beste oplossing? Draag iets wat je al hebt!

Waarschijnlijk heb je nog genoeg mooie dingen in je kast hangen. Ga er eens kritisch doorheen. Pas je alles nog? Of zijn er kleine reparaties nodig? Ga je ooit nog tien kilo afvallen of kan die jurk in maat S nu toch echt weg? Dan kan je er beter iemand anders blij mee maken.

Vintage, lenen of ruilen

Wil je toch graag een nieuwe outfit voor de feestdagen? Probeer dan iets tweedehands te scoren. Bij sommige vintage winkels wordt goed gecontroleerd wat er binnen wordt gebracht. Zo kun je hele mooie pareltjes vinden voor een klein prijsje en dat is stukken beter voor het milieu.

Heb je een vriendin, zus, nicht of buurvrouw met een stijl die je wel aanspreekt? Vraag dan of je een keer in haar kast mag rondneuzen. Andersom kun je natuurlijk ook jouw kledingkast openzetten. Misschien dragen jullie daardoor elkaars kerstoutfits, maar loop je niet beide in hetzelfde rond als vorig jaar.

Online tweedehands kleding kopen? Zo koop je de beste vintage items

Uiteraard kun je ook terecht bij een van de vele kledingbibliotheken. Rond deze tijd van het jaar hebben ze meestal wel een aparte sectie voor de feestdagen en daar vind je de mooiste outfits met chique stoffen als tule en fluweel.

Upcycling of DIY

Je kunt natuurlijk ook je inner crea bea laten stromen en een van je oude kledingstukken een nieuw gezicht geven door te upcyclen. Haal de mouwen uit dat ene jasje, zet een leuk randje langs een blouse of geef je coltrui een nieuwe look, door hem te versieren met kralen en stenen van oude sieraden.

Heb je een naaimachine en bijbehorende skills? Hoe leuk is het dan om je outfit helemaal zelf te maken? Dan voelt het nog specialer wanneer je complimenten ontvangt. Ook handig: je kunt zelf uitzoeken wat je mooi vindt én het past precies.

Nieuwe outfit voor de feestdagen?

Dus voordat je stad, land en web afstruint, on the hunt voor een nieuwe outfit voor de feestdagen, check dan vooral eerst een van deze alternatieven. Grote kans dat je slaagt in je eigen kledingkast, die van je vriendinnen of in een vintage winkel.

One to watch: Full Circle, een documentaire over textielafval

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️