Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Persoonlijke verhalen 19 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Danique (34): ‘Ik ga twee keer per maand vrijwillig naar de psycholoog’ 

Danique ging in haar studententijd door een diep dal. Ze werd depressief en kwam weken niet naar buiten. Dat nooit meer, besloot ze toen het wat beter ging. Vanaf dat moment gaat ze twee keer per maand vrijwillig naar de psycholoog. “Ik blijf hier de rest van mijn leven mee doorgaan”.

“Tijdens het derde jaar van mijn studie rechten, zat ik niet lekker in mijn vel. Mijn vriend had het net na drie jaar uitgemaakt en ook mijn tentamens gingen niet goed. Ik haalde de ene onvoldoende na de ander. Ik was te perfectionistisch en legde tegelijkertijd veel te veel druk op mezelf. Het werd zelfs zo erg dat ik depressief werd.

Paniekaanval na paniekaanval

Ik leefde van paniekaanval na paniekaanval. Soms had ik er meerdere in een uur. Ik herkende mezelf niet meer. Doordat ik me zo slecht voelde, durfde ik niet meer naar buiten. Het enige wat ik nog durfde, was op mijn balkon zitten. Alleen daar kreeg ik wat frisse lucht. Gelukkig had ik huisgenoten die elke ochtend en avond eten voor mij maakten, maar verder zag ik vrijwel niemand. Zo ging het weken door, tot mijn ouders doorhadden hoe erg het daadwerkelijk was.

Gestopt met studie

Door mijn depressie kon ik niet anders dan tijdelijk met mijn studie stoppen. Mijn ouders regelden therapie en brachten mij elke week naar een psycholoog. Daarnaast kreeg ik antidepressiva. De eerste twee maanden ging het daarmee alleen maar slechter, maar met de komst van de lente merkte ik een klein verschil.

Hulp van psycholoog

Met de hulp van mijn psycholoog, in combinatie met de medicatie, ben ik er weer bovenop gekomen. In totaal ben ik twee jaar depressief geweest en thuis gezeten. Daarna besloot ik op mijn eigen tempo mijn studie te hervatten en steeds vaker naar buiten te gaan om even te wandelen.

Twee keer per maand naar de psycholoog

Inmiddels ben ik al zes jaar van de medicatie af, maar nog steeds ga ik ieder maand twee keer naar de psycholoog. Ik wil nooit meer een terugval krijgen. Ik heb me zo slecht en alleen gevoeld. Soms wilde ik niet eens meer leven. Ik wil me nooit meer zo voelen. Soms ga ik naar de psycholoog om een bepaald probleem te bespreken, over mijn werk of iets anders waar ik tegenaanloop, maar soms hebben we het ook over koetjes en kalfjes en ook dat kan heel erg fijn zijn.

Voor altijd

Als investering in mezelf, wil ik twee keer in de maand naar de psycholoog blijven gaan. Ik blijf hier de rest van mijn leven mee doorgaan. Mocht het ooit financieel niet meer haalbaar zijn, dan zal ik misschien minder vaak gaan, maar stoppen zal ik nooit doen. Ik zie het als een cadeau aan mezelf.”

Pauline (34): ‘Ik groeide op in een onstabiel gezin en was verslaafd aan eten’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️