Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Welzijn 24 aug 2022
Leestijd: 3 minuten

Gaba: het calm down systeem van je lichaam (hoe werkt het?)

Ons brein zit maar ingewikkeld in elkaar: het werkt met een aaneenschakeling van neurotransmitters. Eén van die neurotransmitters, is GABA. Wat doet deze neurotransmitter precies, en is het verstandig om een GABA supplement te slikken?

We zochten het voor je uit.

Wat is GABA?

De afkorting GABA staat voor Gamma-aminoboterzuur. Het is een remmende neurotransmitter die ons lichaam van nature aanmaakt. Neurotransmitters zorgen ervoor dat onze hersenen signalen kunnen doorgeven tussen spier- en zenuwcellen. Andere bekende neurotransmitters zijn dopamine en serotonine.

GABA is in de hersenen terug te vinden in de hypothalamus. Dit gebied bevindt zich in de achterkant van je hersenen. In dit gebied worden allerlei verschillende dingen geregeld, zoals je slaapcyclus en je lichaamstemperatuur.

Je kunt je dus ook voorstellen: als jouw neurotransmitters niet in balans zijn, dan heeft dat invloed op jouw slaap en algehele gesteldheid.

Ook uit onderzoek waar naar een verband is gekeken tussen GABA en slapeloosheid, is gebleken dat de slechte slapers 30% minder GABA in hun lichaam hadden dan de goede slapers.

GABA is namelijk een neurotransmitter die alle processen in balans houdt. Het is een soort natuurlijke rustgever die zenuwimpulsen remt en stress reguleert. Daarom wordt het ook vaak het ‘calm down systeem’ van je brein genoemd.

GABA supplement

We vertelden al dat GABA een stofje is dat in jouw hersenen wordt aangemaakt. Ook is het terug te vinden in verschillende soorten voeding. Denk aan eieren, (blad)groenten, soja- en tuinbonen, noten, tomaten en zaden.

Door bepaalde factoren, kan de aanmaak van GABA verstoord worden. Denk aan een periode met veel stress, voedingstekorten of het gebruik van alcohol, drugs of medicijnen. Dit merk je op lange termijn bijvoorbeeld door slapeloosheid, maar ook door concentratieproblemen, aldus brein-expert Charlotte Labee op haar website.

Wel of geen vitaminen bijslikken? De feiten en fabels over voedingssupplementen

Wil je jouw neurotransmitters een duwtje in de goede rug geven, en aanvullen met een supplement? Er zijn verschillende GABA supplementen in omloop. Deze beloven invloed uit te oefenen op je slaapkwaliteit- en cyclus.

Wat is het beste GABA-supplement

Het is moeilijk om vast te stellen welk GABA-supplement het best is, maar op de website van Vitakruid lezen we dat goede GABA-supplementen ook magnesiumtauraat en vitamine B1 bevatten. Dat heeft ons lichaam nodig om GABA om te kunnen zetten. Check daarom altijd de ingrediënten van een supplement voor je ze aanschaft.

Wij zijn zelf altijd heel tevreden over de supplementen van Holland&Barrett. Hier vind je de GABA-supplementen die Holland&Barrett op dit moment verkoopt.

Is een GABA supplement gevaarlijk?

Het slikken van een supplement is nooit helemaal zonder risico’s. Bij Medical News Today lezen we dat te veel GABA, of het combineren van deze neurotransmitter met alcohol, kan leiden tot een depressie van het centrale zenuwstelsel. Gebruik dus altijd een goed supplement, de juiste hoeveelheden en combineer het niet.

Onze favoriete vitamines en supplementen (mét uitleg waarom we die slikken)

Daarnaast raden we je altijd aan om het gebruik van een supplement met jouw huisarts te bespreken. Hij of zij kan jou daar het beste advies in geven, ook met betrekking tot hoeveelheden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Better NightsHealthlineMedical News Today

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️