Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Beweging 4 jul 2021
Leestijd: 5 minuten

Face Yoga: de manier om je gezicht gezond en vitaal te houden

Prikje hier, fillertje daar. Tegenwoordig zijn kleine cosmetische ingrepen net zo makkelijk gedaan als een manicure behandeling of een bezoekje aan kapper. Maar feitelijk spuit je daarmee gif in je lichaam en dat is per definitie ongezond. Daarom kijken we liever naar een natuurlijk en gezond alternatief: Face Yoga.

Met Face Yoga train je de spieren in je gezicht en kun je veroudering en rimpels tegengaan. Een stuk veiliger én goedkoper dan botox (lees: gratis).

Strakke jukbeenderen

Het idee van Face Yoga is dat je specifieke spieren en spiergroepen in je gezicht versterkt om de huid stevig te maken. Je huid gaat ervan stralen, alsof je net gesport hebt – alleen blijft die glow dan veel langer hangen dan bij de gemiddelde work-out.

Daarbij kun je je gezichtspieren ‘tonen’, net zoals je dat bijvoorbeeld met je bilspieren kunt doen door heel veel te squatten. Door de spieren in je gezicht te trainen kun je strakkere jukbeenderen creëren en een jeugdige, gezond ogende huid krijgen. Hallo, gratis facelift!

Waarom ouder worden niet erg is (dan begint de lol pas)

Use it or lose it

Het is een stuk minder ingrijpend dan een cosmetische ingreep, maar ook veel gezonder voor je lichaam. De lange termijn effecten van botox en fillers zijn namelijk nog steeds niet bekend en het kan het ook altijd bijwerken opleveren. Klachten als vermoeidheid, duizeligheid, hoofdpijn, misselijkheid en tintelingen treden niet zelden op.

Gelukkig zijn er nog andere manieren om ouderdom tegen te gaan. Gezonde voeding, beweging, voldoende slaap, stress release en liefdevolle relaties helpen daar allemaal aan mee. Face Yoga valt onder ‘beweging’. Het werkt namelijk op dezelfde manier als beweging voor het lichaam: use it or lose it.

Gezond oud worden? Met deze tips kan je ouderdomskwalen voorkomen

3 keer per week, een kwartier

Door de verharding van het bindweefsel in ons gezicht, de herhaling van bewegingen die we in ons gezicht maken en emoties die hun sporen achterlaten, gaat ons gezicht met de jaren steeds meer tekenen. Maar door de spieren regelmatig te trainen, kun je dit proces wat vertragen.

Bij ‘gewone’ yoga houden we normaliter op bij onze nek. Gek eigenlijk, want ons gezicht heeft wel zeker 57 (!) spieren. Om deze optimaal te benutten train je ze 3 keer per week, ongeveer 15 minuten per keer. Maar de meeste mensen zien al resultaat na een paar lessen en na een maand of twee heb je vaal al een optische facelift te pakken.

https://www.bedrock.nl/bang-om-ouder-te-worden-niet-als-je-dit-weet/

Face Yoga oefeningen

De oprichter van Happy Face Yoga deelde op Gwyneth Paltrows platform Goop deze 4 oefeningen.

1. THE ADVANCED FACE FIRMER

Goed om heel je gezicht te trainen en dan voornamelijk de 3 belangrijkste spiergroepen in je gezicht (net boven je oren/kaken, om je ogen en je wangen). Deze oefening werkt het beste als je ligt (en er verder ook niemand in de buurt is, want het ziet er wel een béétje gek uit).

 1. Maak een grote ‘O’met je mond en ‘vouw’ je onder- en bovenlip over je tanden.
 2. Lach met je mondhoeken, je voelt de spieren om je jukbeenderen nu echt aantrekken.
 3. Plaats je handpalmen op je wangen met je pinkjes rustend op de hoeken van je ogen. Druk vervolgens met je vingers op beide slapen. Trek je vingers omhoog, richting de achterkant van je hoofd. Hiermee trek je de hoeken van je ogen omhoog en naar buiten.
 4. Doe je ogen dicht en steek je kin naar voren. Je voelt nu de druk op je ooghoeken toenemen en je wangen worden ook aan het werk gezet.
 5. Houd 20 seconden vast en laat los.

Herhaal 3 keer.

2. THE HAPPY FACE LIFTER

Goed voor de bloedcirculatie in de spieren van je gezicht, nek en schedel. Daarnaast is deze oefening goed als ‘stress-reliever’ en goed voor je vitaliteit. Deze oefening heeft staand het beste resultaat.

 1. Maak een grote ‘O’met je mond en ‘vouw’ je onder- en bovenlip over je tanden.
 2. Lach met je mondhoeken, je voelt de spieren om je jukbeenderen nu echt aantrekken.
 3. Sluit je ogen en rol met je oogbol omhoog. Maak de ‘O’ met je mond nu zo klein mogelijk. Lach weer met je mondhoeken, je wangspieren gaan goed aan het werk en buig je hoofd langzaam naar achteren.
 4. Span je buik- en bilspieren aan, richt je borst naar boven.
 5. Til langzaam je handen boven je hoofd en bedenk je dat je al die 57 gezichtsspieren naar het plafond trekt. Adem diep in en uit.
 6. Houd 30 seconden vast.
 7. Adem uit en laat je handen weer zakken en buig je hoofd weer voorover.

Doe deze oefening twee keer per dag, bijvoorbeeld als je net wakker bent en vlak voordat je naar bed gaat.

3. THE JAW AND NECK FIRMER

Goed voor het versterken van de spieren rondom je kin. Helpt goed tegen zakkende wangen en die vermaledijde rimpels in je nek, daarnaast worden je kaakspieren er sterker van.

 1. Begin met een een grote glimlach
 2. Doe je mond open en maak een ‘aaaah’ geluid. Vouw je onderlip naar binnen. Steek je kaak naar voren.
 3. Maak met je kaak een soort van ‘scheppende’ beweging, en til je kin op naar de lucht. Hierdoor laat je je hoofd naar achteren zakken.
 4. Doe je kaak nu 10 keer open en dicht. Bij de laatste keer moet je kin bijna naar het plafond wijzen.
 5. Houd deze positie 20 seconden vast.

Herhaal twee keer.

4. THE CHEEK LIFTER

De zwaartekracht ‘trekt’ als het ware onze wangen naar beneden. Met deze oefening keer je dat effect om. En je bovenlip heeft er ook profijt van.

 1. Maak een grote ‘O’met je mond en ‘vouw’ je onder- en bovenlip over je tanden.
 2. Lach met je mondhoeken, je voelt de spieren om je jukbeenderen nu echt aantrekken.
 3. Plaats je wijsvingers zachtjes op de bovenkant van je wangspieren, net onder je ogen. Ontspan je wangen.
 4. Lach nu nog een keer en visualiseer dat je je spieren omhoog duwt richting je ogen. Dit was één push up.
 5. Doe nog 10 van deze push-ups.
 6. Na de laatste ‘push-up’ houd je je wangspieren zo hoog mogelijk.
 7. Laat je wijsvingers over je schedel trekken. Zo ‘trek’ je je wangspieren nog verder omhoog.
 8. Houd 20 seconden vast terwijl je omhoog kijkt richting je vingers.
 9. Span je bilspieren samen, geloof het of niet, maar daardoor trekken ook je gezichtsspieren weer strakker aan.
 10. Laat los en ontspan.

Herhaal 3 keer.

Let wel, je levensstijl (roken, drinken, zon) is ook van invloed, maar dit is nou typisch zo’n gevalletje baat het niet dan schaadt het niet. Succes!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️