Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 14 jul 2022
Leestijd: 4 minuten

Faalangst voor je nieuwe baan? Zo kom je er vanaf

Je weet het zeker: blijven bij je oude baan is geen optie meer. Je wordt er niet meer gelukkig. Maar als je dan denkt aan een nieuwe baan slaat de angst toe. Wat als je een vergissing maakt? Wat als je daar in je proeftijd alweer de deur uit wordt gebonjourd? Je hebt last van faalangst voor je nieuwe baan. Je bent bang te kiezen voor verandering en iets nieuws te proberen, omdat je nerveus bent dat het gaat mislukken.

Iedereen heeft in bepaalde mate last van angst voor het onbekende. Maar als jouw faalangst zo hevig wordt, dat je niet op zoek gaat naar een nieuwe baan, dan zal je dit moeten aanpakken.

Faalangst voor een nieuwe baan

Bang zijn voor verandering is heel natuurlijk. Wij mensen houden van routine – en daardoor niet van het onbekende. Bij het maken van een verandering voelen we ons niet veilig, omdat we er in principe nul controle over hebben.

Oké, je bent op zoek naar meer uitdaging in je werk. Maar bij je huidige baan weet je wel dat je goed kunt opschieten met je leidinggevende bijvoorbeeld. Je collega’s zijn zo aardig. En eigenlijk is het project dat je nu oppakt ook wel erg leuk. Je voelt je vertrouwd met de werkzaamheden en met de mensen, en wie weet hoe het bij die nieuwe baan zou zijn.

Waarom je alles als een experiment moet zien (handig bij faalangst)

Bij faalangst voor een nieuwe baan ben je zo bang dat het daar in de soep loopt, dat je in je comfort zone blijft zitten bij je oude baan. Ja, je bent daar niet meer echt gelukkig, maar je kan op deze manier wel pijn en falen vermijden.

Maar ergens weet je ook wel dat het zo niet langer kan. Je hebt immers op dit artikel geklikt. Hoe zorg je ervoor dat je je faalangst kan overwinnen en kan kiezen voor een nieuw avontuur?

Meer zelfvertrouwen

Je faalangst heeft een sterk verband met je zelfvertrouwen. Hoe meer je in jezelf gelooft, hoe minder de angst voor verandering zal zijn. Het is daarom goed om aan je zelfvertrouwen te werken, maar dat is natuurlijker makkelijker gedaan dan gezegd.

Falen als doel: een leuke én effectieve methode om lef te ontwikkelen

Heb je echt het gevoel een fraudeur te zijn? Dus denk je altijd dat je maar wat doet? Dat je op een gegeven moment door de mand gaat vallen en dat die kans zelfs ook bestaat bij je huidige baan? Dan heb je last van het imposter syndrome. Meer weten over dat precies is? En nog belangrijker: hoe je er vanaf kunt komen?

Oefening afkomen van faalangst voor nieuwe baan

Heb je echt alleen faalangst voor een nieuwe baan? Doe dan de oefening hieronder. Hopelijk durf je aan het einde toch die sollicitatiebrief te versturen.

Schrijf op waar je bang voor bent. Ben je bang dat je niet met mensen kunt opschieten? Dat je niet genoeg gekwalificeerd bent voor de baan die je op het oog hebt? Dat het werk toch niet helemaal bij je past?

Schrijf vervolgens op wat dit zou betekenen. Wat is het ergste dat er kan gebeuren? In dit geval zou het iets zijn als: ik verlies mijn nieuwe baan, voel me gekwetst en heb geen inkomen.

We werken steeds harder, maar gaat dat niet ten koste van ons liefdesleven?

Natuurlijk is dit erg, maar is dit het einde van de wereld? Misschien heb je gewoon een flinke financiële buffer, of kan je nu beginnen deze op te bouwen. Eigenlijk ga je kijken of je die worst case scenario aan zou kunnen. En zo niet, wat kan je wel doen om de sprong te kunnen wagen?

Ook is het goed om je angst te relativeren. Hoe realistisch is het dat je angst uitkomt? Heb je in het verleden niet laten zien dat je genoeg vaardigheden hebt? Je collega’s kunnen bovendien op je nieuwe werk net zo goed fantastisch als verschrikkelijk zijn. Dat leidt ons tot de laatste stap van de oefening: schrijf op wat het beste is dat er kan gebeuren? En als er een mogelijkheid is dat dit werkelijkheid kan worden, zou je het dan niet moeten proberen?

Onthoud: geen enkele keuze is definitief. En ja, het zou kunnen zijn dat je niet op je nieuwe plek zit bij je nieuwe baan. Maar dan gaan je gewoon weer op zoek naar de volgende, die wel een juiste match voor je is. We zijn veertig uur per week aan het werk – laat de faalangst voor een nieuwe baan niet je werkgeluk verpesten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️