Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Psyche 15 apr 2023
Leestijd: 3 minuten

Yvette (39): ‘Mijn man heeft mijn moeders erfenis er doorheen gejaagd’

Na de dood van Yvette’s moeder kwam ze erachter dat ze geld had geërfd. Ze vond het een fijn idee om een buffer te hebben, iets dat ze nooit eerder had gehad. Lang kon ze niet van haar moeders erfenis en dit zorgeloze gevoel genieten, want haar man jaagde het geld er in korte tijd doorheen. “Het geld van mijn moeder, mijn geld: alles was in één keer weg. Ik snap nog steeds niet hoe hij dit heeft kunnen doen.”

“Na een lang ziekbed overleed mijn moeder. Dit was erg heftig voor mij, want ik had een goede band met haar. Mijn twee zussen en ik hoorden bij de notaris dat we alle drie 25.000 euro hadden geërfd. Het was een grote verrassing, want we hadden geen idee dat onze moeder zoveel geld had. Ik was er erg blij mee en wilde het geld alleen in geval van nood gaan gebruiken. Wel wilde ik in de zomer met mijn gezin twee weken op vakantie gaan. Mijn moeder hield van reizen en ik weet zeker dat zij dat geweldig had gevonden.

Geen werk

Een aantal maanden na mijn moeders dood kwam mijn man thuis met slecht nieuws. Het bedrijf waar hij al tien jaar voor werkte, ging bezuinigen. Hij werd er zonder pardon uitgezet. We vonden het erg jammer, maar tegelijkertijd maakte ik me geen zorgen. Dankzij mijn moeders erfenis hadden we een buffer, die we in tijden zoals deze konden gebruiken.

Solliciteren

Terwijl ik hele dagen op mijn werk was, was mijn man druk bezig met solliciteren. Toen hij na twee maanden nog geen nieuwe baan had gevonden begon hij een beetje down te worden. Zou het ooit nog goed komen? Ik maakte me op dat moment nog niet echt druk en zocht iedere dag naar nieuwe vacatures voor hem.

Geen saldo

Ik ging naar het winkelcentrum om nieuwe kleding te kopen. Op het moment dat ik wilde pinnen zag ik ‘geen saldo’ op het beeldscherm staan. Hoe kon dat nu? Ik liep naar buiten en belde direct de bank. De medewerker van de klantenservice zei dat er niets meer op zowel de gezamenlijke rekening als ook op onze spaarrekening stond.

Ik reed direct naar huis, waar ik de computer met internetbankieren aanzette. Was ik geskimd? Had de bank een storing? Dat waren allemaal dingen die door mijn hoofd spookten. Ik dacht er geen seconde aan dat mijn man er iets mee te maken kon hebben.

Alles vergokt

Toen mijn man met de kinderen thuiskwam vertelde ik hem dat we geen geld meer hadden. Ik zag hem direct nerveus en bleek worden. Hij zei dat het zijn schuld was, dat hij terwijl ik werkte meerdere keren naar het casino was geweest.

Op het moment dat hij een groot bedrag had verloren, ging hij door met spelen om het verloren geld terug te verdienen. Dit gebeurde natuurlijk niet, waarna hij nog meer geld inzette en verloor. Al het geld uit mijn moeders erfenis was vergokt.

Ruzies

Ik kon niet geloven dat hij dit had gedaan. Ook kon ik mijzelf wel voor mijn kop slaan, dat ik niet vaker naar onze financiën had gekeken. Ik logde misschien zelf eens in het halfjaar op internetbankieren in. Mijn man deed altijd de financiën en zei altijd dat we elke maand precies uitkwamen.

Ik wist niet wat mij was overkomen. Ik kon alleen maar huilen. Weg was onze buffer. In de maanden daarna hebben we heel veel ruzie gemaakt. Ook heb ik gedacht dat het misschien beter zou zijn om te gaan scheiden, maar dat was ook niet wat ik wilde. Ik moet er mee leren leven, dat mijn erfenis en daarmee onze buffer weg is.”

3 tips om ruzie over geld in je relatie te voorkomen

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️