Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn 15 apr 2023
Leestijd: 3 minuten

Er is een nieuwe blauwe zone: wat is het geheim van dit Franse eiland?

Van blauwe zones, ofwel: Blue Zones, heb je vast weleens gehoord. Het zijn namelijk dé zeldzame plekken ter wereld waar men het oudst wordt, maar dan op een opvallend gezonde en gelukkige manier. Op die lijst kom je als plek natuurlijk niet zomaar. Toch is er net nóg een blauwe zone bijgekomen. Op dit Franse eiland is kans om ouder te worden een stuk groter dan normaal.

Al jaren lang staan er vier plekken ter wereld steevast op de lijst van de blauwe zones, maar er is zojuist een kersverse Blue Zone bijgekomen. Op het eiland wonen namelijk wel opvallend veel honderd-jarigen.

De blauwe zones

Gezond en gelukkig oud worden: wie wil dat nou niet? In de zogeheten blauwe zones heeft men er weinig last van stress, is er goede gezondheidszorg aanwezig en blijken de genen sterk te zijn. Pas dán is een plek een heuse blauwe zone.

Gezond oud worden? Dit zijn de kruiden die ze in de Blue Zones dagelijks eten

Sinds kort werd echter ook het Franse eiland Martinique toegevoegd aan deze lijst door demograaf en emeritus hoogleraar én bedenker van de het concept ‘blauwe zones’ Michel Poulain.

Waarom worden mensen in Blue zones ouder?

Over de hele wereld waren er al een aantal bijzondere plekken te vinden waar men opvallend oud wordt. Tot zover waren dat het eiland Ikaria in Griekenland, Okinawa in Japan en in Nicoya in Costa Rica. Waarom men juist daar het oudst wordt?

Dit eten mensen met het blue zone-dieet (het eetpatroon waarmee je langer leeft)

De lange levensverwachting blijkt alles te maken te hebben met de lokale levensstijl, zo ontdekten de onderzoekers die kijken naar de gezondheid, maar ook het welzijn van de inwoners.

Een nieuwe blue zone

Al sinds een 2019 was Poulain bezig met het onderzoeken van het Franse eiland Martinique dat in de Caraïbische Zee ligt. En ja hoor: Poulain en zijn collega Giovanni Maria Pes ontdekten: ook Martinique is een uitstekende plek om happy en gezond oud te worden.

Wie z’n hele leven op het eiland blijft wonen, blijkt ouder te worden dan wie op een gegeven moment naar een ander land verhuist.

Het geheim van Martinique

Wat is het geheim van het Franse eiland Martinique? Poulain denkt dat het heeft te maken met de sterke genen die men heeft op het eiland, een fijn klimaat (hallo vitamine D!) en een kalme levensstijl.

De geheimen van Blue Zone Ikaria: een Grieks eiland (zó worden ze hier oud)

Het leven in de Caraïbische Zee kent vaak immers geen haast. It’s an island vibe! Wanneer het bovendien lekker weer is, leef je als vanzelf meer met de dag, wordt er minder gepland en ben je vrolijker door de zon. Zó simpel kan een recept voor een gezond en gelukkig leven dus zijn.

Toch is dat niet alles. Het is immers ook belangrijk om bij een goed ziekenhuis terecht te kunnen als je ziek bent en een fijn, sociaal vangnet om je heen te hebben. Ook die factoren vind je op Martinique.

Een blauwe zone thuis creëren

De kans dat Nederland een blauwe zone wordt, is waarschijnlijk niet heel groot, maar dat betekent niet dat je er zélf geen blauwe zone van kan maken! Op z’n minst een beetje. Een blauwe zone heeft dan wel te maken met de omgeving, maar ook met de levensstijl op die plek.

Op deze manier heb je de levensstijl van iemand die in een blauwe zone woont:

  • Bewegen in de buitenlucht: niet naar de sportschool gaan, maar wandelen of tuinieren
  • Slim eten: niet overeten, verse en niet bewerkte producten eten, lokaal én seizoensgebonden
  • Een community van mensen om je heen
  • Weinig stress
  • Voldoende slaap
  • Familie staat voorop
  • Goed voor de planeet zorgen (koken en gebruiken van ecologische en biologische producten)
  • Een gevoel van zingeving hebben in je leven

Laat het duidelijk zijn: een relaxed leven in de buitenlucht zorgt voor geluk! Het weer heb je niet altijd in de hand, hoe jij je leven inricht wél.

Benieuwd hoe reizen je helpt om jouw eigen leven bewuster en vrijer in te richten? Je leest het allemaal in het boek ‘De magie van reizen’ dat BEDROCK’s Rosa hierover schreef.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️