Dit doen de vele beautyfilters op social media met je zelfvertrouwen
De kans is groot dat je zelf wel eens een beautyfilter hebt gebruikt bij het posten van een selfie op sociale media. Uit onderzoek van Meta, waar onder andere Facebook en Instagram onder vallen, blijkt namelijk dat ruim 600 miljoen gebruikers wel eens een filter over een foto plaatst. Veel voorkomende filters zijn the skinny filter waarbij je gezicht smaller lijkt en perfect face filter op Instagram, een filter die je gelaatstrekken aanpast volgens de ideale verhouding. Wat doen die beautyfilters eigenlijk met je zelfvertrouwen?
Daar is onderzoek naar gedaan door de City University of London. Er kwam uit het onderzoek naar voren dat schoonheidsfilters steeds populairder worden op sociale media. Filters waarbij de huidskleur egaal wordt, de huid stralender wordt, tanden witter en de grootte van het lichaam smaller winnen in populariteit.
Ook filters waarbij je vollere lippen of grotere ogen krijgt, of een andere vorm van de neus of kaak, worden regelmatig gebruikt. De reden dat iemand een beautyfilter gebruikt is in 94 procent van de gevallen gelijk: de druk van de buitenwereld om er op een bepaalde manier uit te zien.
Mensen die sneller een filter gebruiken zijn degenen die al een lager zelfbeeld hebben. Dit heeft tot gevolg dat zo’n filter de onzekerheid juist alleen maar versterkt. Ook kwam uit het onderzoek naar voren dat hoe vaker iemand een filter gebruikt, hoe lager het zelfvertrouwen van diegene wordt.
Jonge vrouwen blijken zichzelf ook te bekritiseren op basis van de selfies met filter. Die constante vergelijking kan je lichaamsbeeld en zelfvertrouwen flink aantasten.
Beautyfilter of real life?
Tegenwoordig zijn de filters ook haast niet meer van echt te onderscheiden. Vroeger versprong een filter wanneer je hand langs de camera ging, maar dat is niet meer. Er is bijvoorbeeld een filter op TikTok die Bold Glamour heet en deze ziet er enorm realistisch uit. Deze filter maakt je huid gladder, je wenkbrauwen en lippen voller en je wimpers langer.
Psychiater Nienke Vulink is gespecialiseerd in body dysmorphia of body dysmorphic disorder (BDD). Iemand met deze aandoening ziet afwijkingen aan het eigen uiterlijk die er niet zijn. Zij zegt over het levensechte filter: “Ik verwacht dat dit mensen kan kwetsen, zowel gezonde jongeren als iemand die al met BDD worstelt. Zo iemand denkt: ‘Als ik er ook zo mooi uitzie, zal ik gelukkiger zijn.’ Omdat dat beeld zo realistisch is, is de aantrekking ervan alleen maar groter.”
Op welke manier kan je wel een filter gebruiken op een selfie?
Natuurlijk hoef je niet opeens alle schoonheidsfilters te verbannen. Maar let wel op de volgende punten bij het posten van je selfie als je er op een bewuste manier mee om wil gaan:
- Houd bij hoeveel tijd je kwijt bent aan het posten van je selfie inclusief al je bewerkingen en het uitkiezen van een filter.
- Check ook eens bij jezelf hoe je je voelt, wat je stemming is tijdens het na het bewerken. Voel je je beter? Of eigenlijk helemaal niet? Ben je de hele tijd aan het checken welke reacties je krijgt? En hoe voelt dat?
- Gebruik je een filter over je eigen foto? Dan vind je jezelf misschien niet goed genoeg. Vraag jezelf af of je dan ook echt voldoening haalt uit de likes en comments, als het beeld dat je plaatst eigenlijk niet is wie je echt bent.
- Omarm je authentieke zelf, want dat maakt je echt en herkenbaar voor anderen. Dit kan je bijvoorbeeld doen door dagelijks te mediteren, met affirmaties of met behulp van een zorgverlener.
Hoe krijg ik meer zelfvertrouwen? Deze 8 tips gaan jou hierbij helpen