Kim van der Blom
Kim van der Blom Psyche 14 mrt 2023
Leestijd: 4 minuten

Hoe krijg ik meer zelfvertrouwen? Deze 8 tips gaan jou hierbij helpen

Zelfvertrouwen is vertrouwen hebben in jezelf, jouw vaardigheden en kwaliteiten. Zelfvertrouwen kan erg verschillen, op sommige gebieden kan je meer zelfvertrouwen hebben dan op andere gebieden. Een ding is zeker: een goede portie zelfvertrouwen is goed voor het mentale welzijn.

Wanneer je een gezond niveau van zelfvertrouwen hebt, kan dit helpen om succesvoller te worden in het leven. Zowel op professioneel als op persoonlijk gebied.

Hoe krijg ik meer zelfvertrouwen?

Misschien heb je soms nog moeite met zelfvertrouwen. Er zijn verschillende manier waarop je dit kan verbeteren. Met deze 8 tips krijg jij misschien wel meer vertrouwen in jezelf en het gevoel dat je de wereld aankan.

Vergelijk jezelf niet met anderen

Heb jij jezelf weleens betrapt op dat je jezelf vergelijkt met anderen? Misschien vergeleek je jezelf met iemand op Instagram of hoeveel een vriendin aan salaris verdient. Jezelf met anderen vergelijken is heel normaal, maar het helpt niet om je zelfvertrouwen te verbeteren.

In een studie gepubliceerd in Personality and Individual Differences uit 2018 werd een link gevonden tussen hoe wij over onszelf voelen en jaloezie. Wanneer we onszelf constant vergelijken met anderen, ontstaat er een gevoel van jaloezie. Hoe meer jaloezie je voor een bepaald persoon voelt, hoe slechter je je over jezelf gaat voelen.

Hoe stop je met jezelf vergelijken met anderen? Probeer jezelf er aan te herinneren dat jezelf met andere vergelijken niet helpt. Iedereen doet alles op zijn eigen tempo en manier. Het is geen competitie! Bovendien ben je juist leuk omdat je niet hetzelfde bent als een ander. Iedereen is uniek! Je mag zijn wie je wilt zijn, probeer het leven daarom vorm te geven op de manier die bij jou past.

Omring jezelf met positieve mensen

Hoe zorgen de mensen om jou heen dat je je lekker in je vel voelt? Brengen jouw vrienden het zelfvertrouwen omhoog of juist omlaag? De mensen waarmee wij omgaan kunnen veel effect hebben op hoe we ons voelen over onszelf.

Sta eens goed stil bij hoe anderen jou laten voelen. Voel je je altijd slecht nadat je bij een bepaald persoon bent geweest? Misschien is het dan tijd om dat hoofdstuk af te sluiten.

Omring jezelf met mensen die je zelfvertrouwen een boost geven. Ga op zoek naar positieve mensen die je kunnen helpen meer zelfvertrouwen te krijgen.

Zorg voor je lichaam

Dat je je goed voelt in je lichaam, is de nummer 1 toevoeging aan je zelfvertrouwen. Wanneer je niet goed voor je lichaam zorgt, is het moeilijk om jezelf goed te voelen. Zorg je wel goed voor je lichaam, dan heeft dit gelijk een positief effect op je zelfvertrouwen.

Het is daarom belangrijk dat je gezond eet (dit wil niet zeggen dat je moet diëten, eet gevarieerd en datgene wat jouw lichaam nodig heeft), sport en genoeg slaap krijgt. Al deze factoren kunnen helpen met het opbouwen van meer zelfvertrouwen.

Wees aardig voor jezelf

Zelfmedelijden hebben heeft als gevolg dat je onaardig voor jezelf bent wanneer je een fout maakt. Het helpt om te ontdekken hoe je moet omgaan met zulk soort situaties.

In een studie uit 2015 wordt er een connectie gemaakt tussen zelfmedelijden en zelfvertrouwen. Onthoud daarom in een moeilijke situatie dat imperfectie normaal is. Het maakt deel uit van het mens zijn.

Oefen met positief over jezelf praten

Wanneer je negatief over jezelf praat kan dit resulteren in dat je ook negatief over jezelf gaat denken. Je gaat hierdoor denken dat je niet in staat bent om iets te kunnen doen.

Deze negatieve gedachtes hoeven niet altijd waar te zijn. Probeer er daarom altijd een positieve draai aan te geven. In plaats van ‘dit is onmogelijk’ zeggen tegen jezelf ‘ik hoef het alleen maar te proberen’. Ben jij een kei in jezelf neerhalen? Dan is het een goed plan om de dag te starten met minstens drie positieve affirmaties die iets positiefs over je zeggen zoals ‘ik ben waardevol’!

Kom je angst onder ogen

Stop met alles uitstellen en doe eens iets buiten je comfortzone. Een goede manier om meer zelfvertrouwen te krijgen, is door bepaalde angsten onder ogen te komen.

Ben je bang dat je jezelf voor schut zet of denkt dat je iets fout gaat doen, doe het toch. Vertel jezelf dat je het doet als experiment en zie wat er gebeurt. Misschien komt er wel iets heel moois uit en is het allemaal niet zo slecht als je denkt.

Doe dingen waar je goed in bent

Wanneer je iets doet waar je goed in bent, krijg je meer zelfvertrouwen. Het helpt je om meer in jezelf te gaan geloven.

Doe onderzoek naar wat jouw sterkte punten zijn en verbeter deze skills. Dit kan helpen om ook jouw zelfvertrouwen te verbeteren.

Weet wanneer je ‘nee’ moet zeggen

Hoe belangrijk het is voor je zelfvertrouwen om dingen te doen waar je goed in bent, is het net zo belangrijk om te weten welke dingen je niet moet doen. ‘Nee’ zeggen om je zelfvertrouwen te boosten is goed om te doen.

Iedereen kan zijn of haar zelfvertrouwen een  geven, als je hier bewust mee aan de slag gaat!

Dit is waarom je vaker een compliment mag geven aan mensen om je heen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️