Laura Saija
Laura Saija Psychologie 30 jun 2023
Leestijd: 4 minuten

Door deze 7 eigenschappen vinden mensen jou irritant

De meeste mensen willen graag aardig gevonden worden, dat zit nou eenmaal in de aard van de mens. Toch kennen we allemaal genoeg mensen die we irritant vinden of zelfs helemaal niet mogen. Wat maakt een mens nou precies irritant?

Natuurlijk hoef je niet door iedereen aardig gevonden te worden en heb je waarschijnlijk je eigen groep vrienden om je heen waar jij mee klikt, maar in sommige sociale situaties is het is het fijn om aardig gevonden te worden, zoals op verjaardagen of op je werk.

Door deze 7 eigenschappen vinden mensen jou irritant

Welke eigenschap bezit jij?

1. Je deelt te veel op social media

Onderzoeken hebben aangetoond dat we ons in mensen die te veel foto’s delen op social media vaak minder goed herkennen. Onze familieleden vinden het niet leuk wanneer we een heleboel foto’s delen met vrienden en onze vrienden waarderen het niet als we een heleboel foto’s met familie plaatsen. De oplossing?

Maak je hier geen zorgen over of plaats minder foto’s. Je kunt ook proberen om bijvoorbeeld maar één foto te plaatsen als je met vrienden iets doet, in plaats van tien foto’s. Of probeer eens niets te posten en aanwezig te zijn in het moment.

2. Je bent verlegen

Zowel mannen als vrouwen geven over het algemeen de voorkeur aan zelfverzekerde mensen. De reden hiervoor is dat zelfverzekerde mensen vaak oogcontact maken en vanaf het begin opener zijn.

Verlegen mensen daarentegen kunnen overkomen als ongeïnteresseerd of afstandelijk vanwege hun meer timide en gereserveerde lichaamstaal. Dus zelfs als je van nature verlegen bent, probeer dan om te doen alsof je wel zelfverzekerd bent, vooral in situaties waarin je indruk wilt maken.

3. Je klaagt veel

Soms moeten we gewoon stoom afblazen door wat ouderwets te klagen. Maar wees voorzichtig dat je niet te veel klaagt in het bijzijn van andere mensen, of erger nog, gezien wordt als de persoon die altijd klaagt. Psycholoog Guy Winch zegt: “De constante negativiteit die voortkomt uit chronische klagers vormt een enorme uitdaging voor anderen.

“Let op hoe vaak je op een dag klaagt, of dat je eerste uiting over een persoon of situatie vaak niet negatief is. Als dat het geval is, hebben andere mensen het waarschijnlijk opgemerkt. Denk eens bij jezelf na, heb je ooit een klager ontmoet en gedacht: “Wat fijn dat diegene altijd zo negatief is”.

4. Je doet afstandelijk als je zenuwachtig bent

In een artikel voor Psychology Today over een goede indruk maken, merkte psycholoog Fredrick Nueman op dat we soms de fout maken om een beetje terughoudend of afstandelijk te lijken om onze nervositeit te verbergen. Vooral wanneer we anderen voor het eerst ontmoeten. Volgens hem kun je beter je best doen om interesse te tonen. “Interesse tonen in iemand maakt jezelf interessanter”, schreef hij.

Als je weet dat je gereserveerd kunt worden, of zelfs ‘te cool voor alles’ als een verdedigingsmechanisme, stel je dan als doel om je volgende sociale interactie met oprechtheid en openheid aan te gaan.

5. Je deelt te snel, te veel informatie

Studies tonen aan dat anderen over het algemeen afgeschrikt worden wanneer we te veel persoonlijke informatie te vroeg delen. Het onthullen van iets zeer persoonlijks moet meestal verdiend worden door voldoende tijd te hebben doorgebracht of gedeelde ervaringen te hebben met een andere persoon. Vooruitlopen op de zaken en iemand meteen vertellen welke medicijnen je allemaal gebruikt of dat je bedrogen bent in je vorige relatie, kan hen ongemakkelijk maken wanneer dit te vroeg wordt gedeeld.

6. Humblebragging

Volgens een studie van de Harvard Business School is de ‘humblebrag‘ eigenlijk net zo irritant als rechtuit opscheppen. Humblebragging doe je wanneer je opschept, maar doet alsof je aan het klagen bent of je vereerd voelt. “Echt belachelijk, ik moest mijn id-kaart laten zien en ik ben al 36” of “Ik ben helemaal sprakeloos van alle mooie reacties die ik kreeg op mijn boek”.

Vooral op LinkedIn komt deze vorm van opscheppen veel voor: “Ik voel me vereerd om leiding te mogen geven aan dit geweldige team”. De studie toonde aan dat humblebragging zelfs erger overkomt dan constant klagen, omdat de klager tenminste nog oprecht lijkt.

7. Je stelt geen vragen

In een artikel voor Forbes zegt Travis Bradberry, auteur van het boek “Emotionele Intelligentie”, dat studies aantonen dat mensen die vragen stellen over de persoon met wie ze praten direct sympathieker overkomen. En dit is eigenlijk heel logisch. Als je met iemand praat die het alleen over zichzelf heeft, hou je daar zelf ook geen goed gevoel over.

8 verdomd goede redenen om een aardiger persoon te zijn

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️