Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psychologie 30 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Dit zijn de kwaliteiten én valkuilen van oudste dochters

Ik ben een oudste dochter. Het boek Het verborgen leiderschap van oudste dochters van Aike Borghuis sprak mij dan ook meteen aan. Niet alleen als je al een leider bent, is dit boek een feestje van herkenning, maar bijna alle oudste dochters kunnen er mooie lessen uit halen en hebben meer met elkaar gemeen dan ze denken.

De kwaliteiten en valkuilen van oudste dochters hangen samen met de plek die je inneemt in je familie. De plek waar je geboren of opgegroeid bent maakt verschil, maar over het algemeen zijn alle oudste dochters het van nature gewend om veel verantwoordelijkheid te dragen.

De plek van de oudste dochter

Als oudste dochter ben je in eerste instantie ook enig kind. Broertjes of zusjes die na jou komen, zullen nooit zoals jij de enige zijn die de volle aandacht van beide ouders krijgt. Jij bent die eerste jaren of maanden van je leven alleen met je ouders. Dat schept een unieke band, maar net als je denkt dat alles om jou draait, dan heb je het mis.

Op het moment dat er nog een baby in het gezin komt, word je van de troon gestoten. Je broertje of zusje heeft nog veel zorg nodig en hoe zorg jij dan dat je ook nog een beetje aandacht krijgt? Door alles goed te doen. Perfect! Dit uit zich in extreem braaf gedrag en willen voldoen aan alle verwachtingen.

Alles goed willen doen

Aike Borghuis herkent dit en schrijft in haar boek dat oudste dochters vrouwen zijn die het graag goed willen doen. Dit begint al op jonge leeftijd en wordt een soort van rode draad in het leven van oudste dochters. Falen lijkt een ver-van-hun-bed-show en ze willen mooie resultaten halen om erkenning te krijgen. Als je maar hard genoeg je best doet, word je wel gezien en gehoord. Dit harde werken is een kwaliteit, maar tegelijkertijd een valkuil. Want je maakt keuzes gebaseerd op verwachtingen van anderen. Pleasen wordt je tweede natuur.

Kwaliteiten van oudste dochters

Oudste dochters zijn vrouwen die gewend zijn om het alleen op te lossen, daar werken ze hard voor en ze hebben een ongekend verantwoordelijkheidsgevoel. Ze willen graag alles goed doen. Career-wise en als partner, moeder, dochter en vriendin. Kenmerken van oudste dochters zijn het nemen van verantwoordelijkheid, plichtsgetrouw zijn, ze pionieren en maken de weg vrij voor anderen, werken serieus en zijn erg zorgzaam.

Valkuilen van oudste dochters

Juist omdat ze als een speer gaan op het werk en daarnaast een lieve, zorgzame moeder, betrokken partner, goede dochter en vriendin willen zijn, voelen oudste dochters zich ook vaak schuldig. Ze hebben het gevoel dat ze op alle vlakken tekort schieten. Op het werk voelen ze zich schuldig omdat ze denken dat ze meer werk kunnen verrichten, thuis voelen ze zich eveneens schuldig omdat ze het gevoel hebben dat ze er te weinig zijn.

Ze gaan constant over grenzen heen om alles en iedereen te pleasen. Om hulp vragen voelt als falen, want ze lossen het zelf wel op. Ze werken harder dan dat er nodig is, om maar die erkenning te krijgen. Hierdoor raken ze het contact met zichzelf kwijt, met de innerlijke stem, de intuïtie en met datgene wat ze écht willen. Deze verbinding is noodzakelijk om vrij te leven en om de leider in jezelf te bevrijden.
oudste dochters
Koop het boek hier.

In haar boek Het verborgen leiderschap van oudste dochters leert Aike hoe je het patroon van (te) hard werken en je verantwoordelijk voelen kunt doorbreken. In het hoofdstuk: De reis van de heldin beschrijft ze hoe je jouw unieke eigenschappen in kunt zetten en zo het leven kunt leiden dat bij jou past. Veel oudste dochters zien zichzelf namelijk niet als leider, maar zijn het wel. De potentie is er, maar ze zijn té bescheiden. In een volgend artikel nemen we je mee in ‘De reis van de heldin.’ Ook begeleidt Aike veel leiders en ondernemers die oudste dochters zijn.

Krijg meer grip op je leven door een inzicht in je familiepatronen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️