Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn 14 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Good News: instanties waarschuwen (eindelijk) voor mogelijke effecten vaccin op menstruatie

Goed nieuws horen we maar al te graag. In een wereld waarin we zwemmen in het plastic en bijna identiteitsloos zijn zonder social media, kunnen we een flinke dosis goede daden en nieuwtjes goed gebruiken. Er gaat namelijk ook een hele hoop góed. Daarom delen we graag ook positief nieuws. Vandaag: instanties waarschuwen (eindelijk) voor de mogelijke effecten van het coronavaccin op de menstruatie.

Sinds de uitbraak van corona werd luid en breed verkondigd dat we het vaccin zouden moeten nemen. Mogelijke bijwerkingen zouden meevallen en bovendien in de bijsluiter staan.

Toch bleek dat niet helemaal het geval.

Vaccin en menstruatie

Want wat bleek nadat men de eerste en op een gegeven moment ook de tweede vaccins nam tegen de symptomen van de uitbraak van het virus?

Duizenden vrouwen merkten dat hun menstruatie uitbleef, verhevigde, bejaarden oma’s begonnen ineens te bloeden, er waren ook gevallen die weeën kregen of zelfs zulke heftige pijnaanvallen kregen dat ze flauwvielen (waaronder achter het stuur, zoals een vriendin die haar auto total los reed of met het hoofd op de wasbak met een hersenschudding tot gevolg, zoals ikzelf).

Waarom meer praten over onze cyclus kan helpen tegen menstruatie armoede

Na maanden van klachten kwam Lareb, het bijwerkingencentrum, eind vorig jaar met een bericht. “Veel vrouwen gaven aan dat de menstruatie anders is dan wat ze eerder ervaren hebben. Hevige menstruatie werd het meest gemeld (4.537 keer), gevolgd door verlate menstruatie (3.198 keer), onregelmatige menstruatie (3.079 keer) en tussentijds bloedverlies (3.079 keer).” De meeste meldingen gaan over het Pfizer-vaccin, dat in Nederland het vaakst wordt toegediend. Maar ook over Moderna waren veel klachten.

Het bizarre was dat er niets van dit op de bijsluiter stond en je dus niet wist wat mogelijke gevolgen of risico’s konden zijn. Aanvankelijk omdat veel medicijnen, zo ook vaccins voornamelijk worden getest op mannen…

Eindelijk in de bijsluiter

Het goede nieuws? Een beetje spuit elf, maar het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) maakte onlangs bekend dat hevige menstruatiebloeding inderdaad kan een bijwerking zijn. En wil nu dat de farmaceuten Pfizer/BioNTech en Moderna in de bijsluiter van hun coronavaccins vermelden dat hevige menstruatiebloedingen een mogelijke bijwerking zijn.

Op die manier weet je in elk geval wat mogelijk risico’s zijn wanneer je een vaccin neemt.

5 fijne yogaposes voor als je menstruatiekramp hebt

Volgens de Europese toezichthouder is er ‘op zijn minst een redelijke kans’ dat zo’n hevige ongesteldheid verband houdt met een inenting.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️