Marloes Graat
Marloes Graat Betere wereld 28 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Earth Overshoot Day: zó staan we ervoor in 2022 (en wat jij kan doen)

Het is vandaag Earth Overshoot Day: de dag waarop de mens alle natuurlijke grondstoffen heeft opgebruikt die de aarde in één jaar kan produceren. Deze datum verschuift ieder jaar iets naar voren. Kort gezegd: in 2022 hebben we in ongeveer 7 maanden verbruikt wat de aarde op in één jaar kan produceren. Wat kunnen we hier tegen doen?

Om uit te rekenen wanneer Earth Overshoot Day is berekend Global Footprint Network elk jaar het aantal dagen van het jaar, dat genoeg is om de biocapaciteit van de aarde te voorzien in de ecologische voetafdruk van de mensheid.

Eat green: 8 x eten waarmee je je ecologische voetafdruk verkleint

Dit jaar heeft Global Footprint Network uitgerekend dat de aarde 1,75 keer zo groot zou moeten zijn voor ons verbruik in 2022.

Earth overshoot day: elk jaar een dag eerder

1970 was het eerste jaar dat de consumptie van de mens de natuurlijke hulpbronnen oversteeg. Daarom wordt vanaf 1971 elk jaar de Earth Overshoot Day berekend. In dat jaar viel de dag nog op 25 december.

Waarom een app als deze ons voedselsysteem kan redden

Dit is met de jaren dus helaas alleen maar verder opgeschoven, omdat we met zijn allen een steeds grotere ecologische voetafdruk hebben.

2020 was het enige jaar dat de Earth Overshoot Day naar niet eerder in het jaar viel of gelijk bleef, maar juist later. Door de coronapandemie werden minder natuurlijke bronnen van de aarde verbruikt door de lockdowns.

Oplossingen to #movethedate

We staan er dus niet best voor met z’n allen. Wat kunnen we nu het beste doen om onze ecologische voetafdruk te verkleinen? De organisatie achter Earth Overshoot Day probeert met de hashtag #movethedate de aandacht te richten op de oplossingen.

Zodat we er samen voor kunnen zorgen dat de Earth Overshoot Day volgend jaar later valt, in plaats van eerder.

De 5 belangrijkste oplossingen die impact maken volgens Earth Overshoot Day zijn:

  • Planeet: hoe kunnen we de natuur helpen zodat hij weer volop kan bloeien?
  • Steden: hoe richten we steden in en hoe gebruiken we ze?
  • Energie: op wat voor manier verkrijgen we energie?
  • Voedsel: hoe werkt het voedselsysteem en hoe komen we we eten?
  • Populatie: met hoeveel zijn we hier op aarde?

Wat kan jij doen?

Als jij ervoor wil zorgen dat de Earth Overshoot Day niet nog meer opschuift en de aarde niet nog meer uitgeput zijn er twee dingen die je het beste kunt doen volgens Earth Overshoot Day.

Als eerste heeft geen vlees eten de grootste impact. Ook als je geen vegetariër of vegan bent zou het al aanzienlijk bijdragen als je de helft minder vlees zou gaan eten.

Zo verminder je deze zomer jouw ecologische footprint

Het andere punt wat eraan kan bijdragen dat de natuurlijke grondstoffen van de aarde minder snel opraken ieder jaar is minder voedsel weggooien.

Wees je dus bewust van als je boodschappen koopt wat je gebruikt. Doe één keer in de week boodschappen voor de hele week en gebruik voedselverspillingsapps als Too Good to Go.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️