Rosa Bertram
Rosa Bertram Duurzaamheid 27 mei 2024
Leestijd: 3 minuten

Dé duurzame festivals van dit jaar die je niet wilt missen

Wie zegt dat de wereld kunnen redden en dansen niet hand-in-hand kunnen gaan? Menig festivalorganisatie bekommert zich tegenwoordig om het milieu en gelukkig maar. Zo kunnen we dansen met een opgelucht én groen hart. Deze vier duurzame festivals wil je niet missen deze zomer!

De tijd van wegwerp plastic bekers is gelukkig steeds vaker verleden tijd. Hoewel festivals de perfecte plek zijn om al je zorgen als sneeuw voor de zon te laten verdwijnen, kunnen festivals ook een behoorlijk negatieve impact hebben op het milieu.

Denk maar eens aan het transport van alle materialen om het festival op te bouwen, het transport van bezoekers, het invliegen van bands en DJ’s en dan hebben we nog niet eens gesproken over al het afval wat er wordt geproduceerd… Dát kan beter bewijzen deze festival maar weer eens.

Duurzame festivals in Nederland

Gelukkig is Nederland steeds meer duurzame festivals rijker. Benieuwd bij welke festivals jij je met een groen gevoel helemaal kunt laten gaan? Dit zijn dé duurzame festivals van Nederland:

1. Surfana Festival

Dit jaar wordt extra bijzonder, want het zero waste festival in de Noord-Hollandse duinen vindt dit jaar maar liefst voor de tiende keer plaats. Tijdens Surfana Festival dans je met surf minded mensen met je voetjes in het zand van de Kennemerduinen. Je ontdekt er de tofste bands, workshops, eten, kunst én liefde.

Bovendien streeft het festival er zoals ieder jaar naar om geheel zero waste te zijn, kun je er onder meer live een composteermachine aan de slag zien en wordt alles gebouwd van gerecycelde materialen.

Surfana Festival, 6 t/m 8 september 2024.

2. MadNess Festival

Op het surf en skate festival op Ameland MadNess vind je alles wat je zomerse hartje begeert. Denk aan zee, strand, golven, bands, DJ’s, skate shows én wordt er gedacht aan het klimaat. “Wij zijn ervan overtuigd dat de kwaliteit van een festival helemaal niet hoeft te lijden onder het duurzaam organiseren van het festival. Wij streven naar een zo duurzaam mogelijk festival en dat doen wij al sinds onze eerste editie in 2008. Dit doen wij niet op een belerende en stoffige manier, maar wij betrekken de bezoekers er echt bij.” Hoe?

Seavents composteert er sigarettenpeuken, je gebruikt er afbreekbare bekers en borden van maïs, Nick Balcombe Greenstage wordt door fietsende bezoekers met zonne- en windenergie voorzien van stroom, er zijn ‘From Waste to Taste‘ toiletten, de vlaggenlijn is gemaakt van het restmateriaal van gordijnen en je kunt er een kartonnen KarTent of duurzame tipi van Festipi huren.

De rest van de groene waslijst vind je op de website van MadNes festival. Van 5 t/m 7 juli 2024.

3. Lowlands festival

Ook dit jaar streeft Lowlands Festival er weer naar om zo duurzaam mogelijk te zijn. Dat doen ze als het aankomt op vervoer, energie, afval, water en horeca. Denk aan een bekerretoursysteem, solar carport, oppervlaktewater gebruiken in plaats van drinkwater voor douches en toiletten en zoveel mogelijk biologische en fairtrade producten in de catering.

Lowlands is een festival van MOJO en heel MOJO wil in 2030 volledig klimaatneutraal en circulair evenementen organiseren. Hoe tof?

Lowlands Festival is van 16 t/m 18 augustus 2024.

4. REBiRTH Festival

Bij REBiRTH houden ze wel van een keihard feestje, maar kijken ze óók naar de toekomst. Daarom is de organisatie bezig al hun evenementen te verduurzamen. Dat doen ze onder meer door het verminderen van transportbewegingen (vooral pendelbussen) en afval (door bekers en flesjes te recyclen).

Op REBiRTH Festival 2023 is er 1613 (!) kilo gerecycled, dat is ruim 87 procent van het totaal. Ook worden er duurzame maaltijden aangeboden (denk aan vegetarische en veganistische opties) en wordt food waste actief terug gedrongen.

REBiRTH vindt in het voorjaar plaats van 2025 (11 t/m 13 april), dus scoor nu alvast je kaartje.

Happy green dancing!

Legalisering van XTC: wel of niet een goed idee?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️