Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Duurzaamheid 1 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

Duurzaam dilemma: verbod gratis wegwerpplastic creëert onrust bij ondernemers

Zit jij met een prangende kwestie en wil je graag de mening van een ander horen? Bij BEDROCK delen wij iedere week een duurzaam dilemma. Deze week delen wij het dilemma omtrent wegwerpplastic waar veel discussie over ontstaat.

Vanaf 1 juli 2023 gelden er nieuwe regels om verspilling tegen te gaan. Namelijk voor gratis wegwerpplastic. De horeca, supermarkten en winkels mogen geen gratis wegwerpbekers of maaltijdverpakkingen meer aan klanten meegeven. De klant moet hier extra voor betalen. Door dit initiatief hoopt de Rijksoverheid te voorkomen dat Nederlanders dagelijks zo’n 19 miljoen bekers uit gemak weggooien na één keer gebruikt te zijn. Eerder werd er al statiegeld ingevoerd op blikjes en plastic flesjes en werden rietjes verboden.

Een mooi initiatief, vinden wij, maar er zijn ook tegengeluiden. Zo vindt de Vereniging Professionele Frituurders (ProFri) het idee totaal onwerkbaar. In de campagne van de overheid worden consumenten opgeroepen om zelf bakjes of pannen mee te nemen naar bijvoorbeeld de friettent. Volgens directeur van ProFri Frans van Rooij zorgt dit mogelijk voor veel ellende.

Verbod gratis wegwerpplastic onhygiënisch

Er is geen ruimte voor al die pannen en bovendien zou het onhygiënisch zijn omdat sommige mensen ook met vieze spullen komen. Dit vergroot de kans op bacteriën in de keuken. Niet iedereen juicht dus bring your own toe.

Dit is ook de angst van veel ondernemers die een kantoor of event hebben waar herbruikbare borden en bekers volgend jaar verboden worden. Om de plastic soep te verminderen, worden herbruikbare borden en bekers de norm.

De vraag is hoe dit in de praktijk in z’n werk gaat. Veel mensen ergeren zich nu al aan de vieze vaat in de keuken. Discipline is de key denken wij, al neemt niet iedereen z’n verantwoordelijkheid. Lege koffiekopjes slingeren overal rond en soms groeit er zelfs een laagje schimmel in.

Duurzame verpakkingen als alternatief

Werken met duurzame verpakkingen, zoals papieren zakken of bakjes van karton of suikerriet, is een beter alternatief voor wegwerpplastic. Daar hebben veel ondernemers de afgelopen jaren al naartoe gewerkt. Ook het hergebruiken van materialen draagt een steentje bij aan een betere wereld en er is nog meer wat jij zelf kunt doen om het verminderen van de plastic soep te laten slagen. Soms enorm simpel!

Hoe voorkom je zelf verspilling?

Denk na over alles wat je niet of slechts eenmalig gebruikt en dus weggooit, zonder dat het een nieuw doel krijgt. Het is tijd dat we dagelijks herinnerd worden aan ‘zero waste’. Als consument zijn we net zo goed verantwoordelijk als de ondernemers.

Nu is zero waste een fors statement, aangezien helemaal niets meer verspillen in wat voor opzicht dan ook best lastig is, maar laten we met de onderstaande tips wel iets bewuster worden.

1. Koop een thermosbeker

Wanneer je je take-away koffie uit je meegebrachte thermosbeker drinkt, zorg je er zelf wel voor dat deze schoon blijft. Nog beter: maak thuis een kop koffie of thee en neem het mee voor onderweg. Verspil je ook geen geld.

2. Koop geen plastic flesjes meer

Maar ga voor een dopper of iets in die trant waar je je eigen drinken in meeneemt.

3. Neem je eigen tassen mee

Ga je boodschappen doen? Neem je eigen tas mee. Lijkt simpel en dat is het ook, maar nog steeds zijn er mensen die bij elk pak melk een tasje vragen.

4. Was je vaat af op kantoor

Zo simpel kan het zijn. Samen zorgen we ervoor dat we geen wegwerpplastic meer nodig hebben!

5. Stop met boterhamzakjes

Nu het wegwerpplastic definitief gebannen wordt, is het best wel sneu als iedereen zelf nog aankomt met plastic zakjes. Een broodtrommel is een veel betere optie.

Duurzaam dilemma: Lina (28) twijfelt of ze een airco moet nemen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️