Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Duurzaamheid 10 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Duurzaam dilemma: Debby (31) heeft baarschaamte en durft geen kind op de wereld te zetten

Zit jij met een prangende kwestie en wil je graag de mening van een ander horen? Bij BEDROCK delen wij iedere week een duurzaam lezersdilemma. Deze week delen wij het dilemma van Debby, die diep van binnen ergens wel kinderen wil, maar ze durft geen kind op deze wereld te zetten en heeft last van baarschaamte.

Terwijl stellen om Debby heen volop tussen de luiers zitten, kiezen Debby en haar vriend er bewust voor om geen kinderen te krijgen en het klimaat te sparen.

“Mijn vriend heeft nooit echt een sterke kinderwens gehad, ik wel. Toch merk ik dat deze wens de laatste jaren steeds verder naar de achtergrond is gezakt. Natuurlijk mede omdat mijn partner een andere toekomst voor ogen heeft, maar nog meer omdat ik vind dat er al te veel kinderen geboren worden en ik kamp met baarschaamte.

Baarschaamte

In mijn vriendenkring zijn we veel bezig met het klimaat. We doen ook mee aan protesten en voeren regelmatig actie, een paar vrienden hebben zich aangesloten bij Extinction Rebellion. In mijn omgeving hebben meerdere vrouwen baarschaamte. Dit wil zeggen dat ze zich schamen als ze wél aan kinderen zouden beginnen door de impact die kinderen hebben op de CO2-uitstoot en hun voetafdruk op de planeet.

Nu vind ik dat ieder voor zich mag bepalen of ze wel of geen kinderen nemen, maar toch is het deze baarschaamte waardoor mijn kinderwens definitief van de baan is.

Angst om een kind op de wereld te zetten

Een baby heeft een grote impact op het klimaat, daar kun je niet omheen. Alleen is dit niet mijn enige motief om kinderloos te blijven. Ik zie de toekomst simpelweg treurig in en ben bang voor grote klimaatrampen. Dat wens ik mezelf, laat staan een kind, niet toe.

Nee, ik ben écht bang om een kind op de wereld te zetten en ik schaam me als ik dat wel zou doen. Als ik zie hoe het nu met het klimaat gaat en hoe weinig vooruitgang er is, dan is dat over vijftig jaar helemaal verschrikkelijk.

Het klimaat is de basis voor onze keuze om kinderloos te blijven. We staan er allebei honderd procent achter omdat we ons bij alles afvragen of we wel duurzaam genoeg leven.

Sommige mensen vinden het raar

Als we vertellen dat we om deze reden kinderloos blijven, staren mensen ons bevreemd aan. Ze denken dat we gek zijn en proberen onze motivatie te ontkrachten. Mijn zus, die ook veel met het klimaat bezig is, vindt het het juist wél belangrijk om kinderen op de wereld te zetten.

Ze heeft absoluut geen baarschaamte en zelfs drie kinderen! “Als wij al geen kinderen zouden hebben, wie zorgt er dan voor de planeet? Wij geven tenminste het goede voorbeeld”, zegt ze hierover.

In plaats van babyminderen houden ze zich bezig met consuminderen en andere manieren om voor de aarde te zorgen. Dat respecteer ik. Al vind ik haar punt, te weinig nakomelingen zorgt voor te weinig opvolgers om ons later te verzorgen, grote onzin. Ik wil geen kind op de wereld zetten om later voor mij te zorgen, ik zorg wel voor mezelf!

(Bron 1: https://iopscience.iop.org/article/10.1088/1748-9326/aa7541/pdf)

Nóg meer bewijs dat mannen en vrouwen gelijk zijn

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️