Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Psyche 28 nov 2020
Leestijd: 4 minuten

De dood bespreekbaar maken, hoe doe je dat?

Er is maar één ding zeker in het leven en dat is dat het eindigt. Toch praten we zelden over de dood. Ja, als iemand een levensbedreigende ziekte heeft of als iemand net overleden is. Maar na de begrafenis wordt er vaak niet meer over gesproken. Terwijl het omarmen van afscheid en de dood niet alleen helpt bij de verwerking van verlies, maar ook kan zorgen voor een betekenisvoller leven elke dag. Het nieuwe online platform Deyja helpt je daarbij.

Deyja is ontworpen om de periode van rouw, verlies en verdriet te leren accepteren en waarderen. Ze zien het als een bijzondere kans om te verstillen en onze eeuwenoude vragen rondom het leven en de dood te ontdekken.

De dood is een onvermijdelijk, natuurlijk proces

In onze maatschappij leven we niet met de dood als onderdeel van het leven. Terwijl we het mensenleven gedurende de laatste eeuwen behoorlijk hebben verlengd, hebben we haar tot een bijna onzichtbaar concept verbannen. En wanneer we er dan toch mee in aanraking komen, verwacht of onverwachts, hebben we geen idee hoe ermee om te gaan of waar het te plaatsten. Laat staan dat we kunnen horen wat het ons te vertellen heeft.

Ook interessant: Doodgaan is minder erg dan we denken (volgens een wetenschappelijke studie)

Maar het leren omarmen van de dood en het einde van dingen zien als een onvermijdelijk en natuurlijk proces, helpt bij de verwerking van ons verdriet en kan voor een spirituele ontwaking zorgen met als gevolg dat je huidige leven meer betekenis krijgt. Daarom is het belangrijk om de rouwverwerking te verduurzamen.

Een nieuwe betekenis aan het leven

Oprichtster van Deyja, Fenja Ellen Sepers, kwam op dit idee toen ze op de leeftijd van 33 jaar en tijdens een ongelofelijke wereldreis, haar grote liefde verloor. Plotsklaps veranderde alles; niet alleen haar leven, haar toekomst en hun dromen, maar ook haar idee rondom de dood en wat dat eigenlijk is, het leven. De acceptatie van haar immense verlies bleek voor een opening te zorgen.

Fenja: “Ik ervaarde dat wanneer je verlies volledig kunt accepteren – 100 procent en zonder concessies – het naast die diepe pijn ook plaats kan maken voor een immens gevoel van lichtheid en helderheid. Ik ondervond dat het leven een nieuwe betekenis krijgt wanneer we beginnen te beseffen dat de dood slechts een overgang is naar een andere plek van bestaan. Dat onze fysieke lichamen slechts een onderdeel zijn van iets dat groter is dan op het eerste gezicht lijkt.”

Een plek van rust, bezinning en steun

Haar grote wens is daarom dat Deyja hetzelfde kan doen voor degenen die zich ook in de periode van pijn, verdriet en verlies bevinden. Dat het een plek is van rust, bezinning, steun en opening in die moeilijke, maar bijzondere tijd.

Lees ook: Zo kijkt het boeddhisme naar het leven en de dood (en wat wij daarvan kunnen leren)

“Momenteel zien we vaak dat mensen hun emoties wegstoppen of juist zichzelf verliezen in verdriet. Een open plek om met verlies om te gaan is er eigenlijk niet. Laat staan hoe we mensen die door een rouwproces heen gaan kunnen ondersteunen. Ik wil mensen leren in rouw te duiken zonder dat dat zielig of ongemakkelijk wordt, maar juist leerzaam en verhelderend,” aldus Fenja.

Inspiratie voor het rouwproces

Op het platform kun je verdwijnen in essays, artikelen, video’s, talks, podcasts en meditaties. Je wordt geïnspireerd door grote denkers, maar ook door mensen die op een bijzondere manier zijn omgegaan met de dood of zich bewegen in de sector.

Zo komt sustainable uitvaartbegeleidster Susanne Duijvestijn aan het woord en werken ze samen met een trend researcher op het gebied van rouw.

Op de kalender zullen regelmatig ceremonies komen te staan – niet alleen om de doden te herdenken, maar ook om te kijken of we nieuwe relaties met hen aan kunnen gaan. Kan je wel wat persoonlijke hulp gebruiken bij jouw rouwproces? Check dan de online cursussen, waarbij je leert om beter om te gaan met verdriet en je verlies op een zinvolle en diepgaande manier te verwerken.

Eerbetoon aan een overledene

Naast alle inspiratie over de dood, kun je via Deyja een authentiek Boucherouite tapijt laten maken van oude kleding van een overleden loved-one. Hierdoor krijgen dierbare kledingstukken een nieuw leven en zijn de nabestaanden onderdeel van het designproces. Carpet of Life transformeert een ooit zo geliefde garderobe in een uniek kleed: een herinnering om te koesteren.

Want als je een dierbaar persoon verliest, blijf je niet enkel achter met de leegte, maar ook met spullen vol herinneringen. Eva (31) kon de kleren van haar overleden tweelingzus Hanna niet zomaar weggooien.

“Na haar dood hebben Hanna’s kleren lang op mijn appartement gestaan. Ik wist niet goed wat ik ermee zou doen. Tot ik hoorde over Carpet of Life. Dat sprak mij wel aan. Ik zie het als een eerbetoon aan Hanna. Ik steun een goed doel, maar houd er zelf een mooi aandenken aan over.”

Lees meer over de dood:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️