Kiara Louis
Kiara Louis Welzijn 8 mrt 2019
Leestijd: 3 minuten

Doe elke dag een dansje! (dit is waarom)

Op vrijdagavond, als je uitgaat en al een paar drankjes op hebt, ga je he-le-maal los. Heerlijk vind je het, dat dansen, maar dat lijk je op een grauwe maandagochtend totaal vergeten te zijn. Toch zijn er genoeg redenen om elke dag los te gaan op je favoriete Spotify-playlist, of je nou goed kunt dansen of niet. Dansen is geweldig – en dit is waarom.

Uit je hoofd, in je lichaam

Allereerst kan dansen een heel fijne activiteit zijn om even al je gedachten los te laten. Handig als je niet zo’n fan bent van meditatie, maar juist actief wilt zijn. Volgens onderzoek kan het dagelijks doen van een dansje ook gevoelens van angst verminderen. Zelfs bij heftigere gebeurtenissen kan dans helend werken.

Danstherapeut Claire Moore geeft aan dat dans zelfs bij PTSS (Post-Traumatisch Stress Syndroom) positieve effecten heeft: ‘Sommige trauma’s kunnen enorm gaan wrokken in je hoofd, dan is het heel werkzaam om het lichaam actief in te zetten en zo gevoelens te verwerken.’ Maar ook als je geen heftige trauma’s hebt, kan het soms gemakkelijker zijn om je emoties eruit te dansen dan om erover te praten. Genoeg redenen om elke dag los te gaan voor tien minuutjes, right?

Dans je minder duizelig

Dans is niet alleen goed voor je mentale gezondheid, maar kan ook helpen voor je fysieke welzijn. Je zou denken dat professionele dansers na honderd pirouettes wel duizelig zijn, maar niets is minder waar. Uit onderzoek bleek dat de dansers signalen van hun evenwichtsorgaan konden onderdrukken na jarenlang trainen. Hierdoor blijven ze dus stabieler. Door de stimulatie van je evenwichtsorgaan worden het vestibulo-oculaire reflex en het bewustzijn van je eigen bewegingen gestimuleerd.

Klinkt ingewikkeld, maar het betekent dus dat je ogen beter stabiliseren als je regelmatig danst, en jij je bewuster van je eigen bewegingen wordt. Dat kan mensen met chronische duizeligheid erg helpen. Maar ook als je slechts af en toe duizelig bent, weet je wat je te doen staat.

Dit vind je vast ook leuk: Op wintersport? Daar zullen je lichaam én geest blij mee zijn

Een dagelijks dansje maakt je blij

Bovendien maakt dansen iedereen gewoon heel erg blij – en dan bedoelen we Heel. Erg. Blij. Misschien heb je wel vaker gehoord van het geluksstofje endorfine? Van alle sporten die je kunt doen, maak je het allermeeste endorfine aan door dagelijks een dansje te doen, zegt danspsycholoog Dr. Peter Lovatt. Geen gek idee dus, om over je schaamte heen te stappen en heerlijk je beste moves eruit te gooien.

Voor de (niet-zo-)stiekeme sporthaters

Ja, we snappen je: je bent geen fan van de sportschool. Dat kan natuurlijk, maar lichaamsbeweging is wel zo goed voor je. Gelukkig is dansen een complete work-out: als je danst werk je tegelijkertijd aan je uithoudingsvermogen, kracht, balans en flexibiliteit, volgens bewegingsfysioloog Carly Ryan. Voor alle couch potatoes is de stap van je bank naar de dansvloer (lees: woonkamer) minder groot dan die naar de sportschool. En als je het ook nog eens met een goede vriendin doet, is het extra leuk.

Move that ass

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️