Leonie Collombon
Leonie Collombon Duurzaamheid 30 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Digitaal verduurzamen: deze groene apps wil je downloaden

Om duurzamer te leven, hoef je geen grootse bergen te verzetten. Kleine veranderingen in je dagelijkse leven kunnen ook van grote impact zijn op het geheel. Pas je telefoongebruik aan door deze groene apps te downloaden, en je zet weer een paar stappen in de goede richting.

Groene apps: Good on You

Zelfs als je er bewust mee bezig bent, is greenwashing soms moeilijk te ontdekken. De Good on You-app maakt het steeds makkelijker om je kledingkast duurzamer te maken. Het team hierachter deed onderzoek naar bijna alle grote modemerken en sorteerde deze op een schaal van 1 (we avoid) tot 5 (good). 1 is daarbij het minst duurzaam, 5 het duurzaamst. Hierbij werd er niet alleen gekeken naar de planeet, maar ook naar de arbeidsomstandigheden en kwaliteit van de kleding.

Duurzame bank

Zou je zelf investeren in de wapenhandel of de olie-industrie? Nee? Dan is het eigenlijk gek dat we dit wel indirect via onze bank doen. Veel grote Nederlandse banken staan bekend om hun gebrek aan groen beleid, maar er zijn gelukkig ook bedrijven die het beter doen. De Volksbank, waar ASN, SNS en Regiobank onder vallen, staat met stip op één in het onderzoek van de Eerlijke Geldwijzer, maar ook bij Triodos zit je goed. Met de nationale overstapservice kost het je weinig moeite met direct resultaat.

Ecosia

Soms is groen bezig zijn niet ingewikkeld. Vervang je standaard zoekmachine door Ecosia, zowel als app op je telefoon als in de browser en het bedrijf plant bomen voor jouw zoekopdrachten. Op het moment van schrijven zorgde de Ecosia-gemeenschap al voor zo’n 203 miljoen extra bomen op de wereld en dat worden er elke seconde meer. Misschien wel de groenste der groene apps.

HappyCow

Een duurzamer leven begint volgens veel experts bij een vegetarisch of plantaardig dieet. En dat is anno 2024 geen straf, want op vrijwel elke bestemming barst het van de vega(n) restaurants en café’s met vleesvrije opties. HappyCow zet alle opties op een rij, en je leest er meteen de reviews van je voorgangers.

Too Good to Go

Om in de eetsferen te blijven: To Good to Go biedt overgebleven voedselpakketten van restaurants en supermarkten aan. Met de app ga je voedselverspilling tegen en vul je jouw keukenkastjes met betaalbare boodschappen. Groen doen levert ook je portemonnee iets leuks op.

Detoxen van je telefoon: dit zijn de voordelen en zo doe je het

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️