Julia van Buuren
Julia van Buuren Liefde & Seks 16 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

Zo kom jij erachter of je demiseksueel bent

Tegenwoordig zijn er verschillende seksualiteiten bekend, zoals aseksualiteit en biseksualiteit. Demiseksualiteit wordt alleen vaak vergeten. Wat houdt dit in en hoe weet je of je demiseksueel bent?

De term ‘demiseksueel’ bestaat sinds 2006 en kwam ter wereld door een lid van het Asexual Visibility and Education Network (AVEN). Veel leden herkenden zich in de term en zo werd deze steeds populairder.

Emotionele band bij een demiseksueel persoon

Mensen die demiseksueel zijn ervaren pas seksuele verlangens wanneer zij een emotionele band hebben met een partner. Het innerlijk is voor demiseksuele mensen dan veel belangrijker dan het uiterlijk.

Demiseksualteit wordt als een vorm van aseksualiteit gezien. In hoeverre en hoe sterk demiseksuelen seksuele aantrekkingskracht ervaren, verschilt per persoon. Voor sommigen is seks nooit een must en voor anderen is het juist van groot belang wanneer die sterke emotionele connectie er is. Veel mensen uit deze groep plaatsen zichzelf ergens tussen seksueel en aseksueel. Waarbij aseksuelen nooit seksuele verlangens ervaren.

Hoeveel mensen precies demiseksueel zijn is niet bekend, maar er wordt wel geschat dat het aantal veel hoger ligt dan het aantal aseksuelen.

@mckensea

Reply to @iam.raf04 happy pride demis! 🌈 #ForYourPride #lgbt🏳️‍🌈 #demisexual💕

♬ Coffee Music – Cafe Music BGM channel

Signalen dat je demiseksueel bent

Op TikTok wordt demiseksualteit veel besproken en verschillende demiseksuelen delen hun ervaringen. Twijfel je zelf of je demiseksueel bent? Er zijn er een aantal signalen die erop zouden kunnen wijzen.

  1. Je moet iemand lang en goed kennen voordat je je seksueel aangetrokken voelt tot de ander. Dit kan een paar maanden duren maar ook een aantal jaren.
  2. Je wil het liefst eerste bevriend zijn met je partner voordat je gaat daten.
  3. De crushes die je hebt gehad zijn voornamelijk op vrienden of fictieve personages.
  4. De eerste keer dat je seksuele aantrekkingskracht ervoer, raakte je in de war.
  5. Je hebt geen interesse in one night stands en je begrijpt ook niet waarom anderen dit wel willen.
  6. Daten en/of seksuele activiteiten voelen vaak geforceerd.
  7. Je vindt het uiterlijk niet belangrijk als het aankomt op aantrekkingskracht.

Connectie betekent voor iedereen iets anders

Seksuologe Mieke Mievis vertelt dat de gevoelens die demiseksuelen hebben niet per se nieuw zijn. “Als seksuologe praat ik al jaren met cliënten die zich zo voelen. Alleen bestaat er nu een label voor”, vertelt ze.

Mievis benadrukt wel dat er binnen het label veel variatie mogelijk is, ieder mens is tenslotte uniek. “Connectie kan voor iedereen iets anders betekenen. De ene demiseksuele persoon heeft een week aan intense gesprekken nodig, de ander een leuke avond op de bank met iemand die geïnteresseerd vraagt hoe het gaat.”

10 manieren om een beter seksleven te creëren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️