Julia van Buuren
Julia van Buuren Welzijn 17 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

Heftig! Zo slecht is vapen voor je huid

Vapen is vooral onder jonge mensen nog steeds erg populair. Vapen zou beter zijn dan sigaretten roken, maar inmiddels zijn er ook steeds meer schadelijke gevolgen van vapen bekend.

Een vape, ook wel e-sigaret genoemd, verdampt vloeistof die vervolgens wordt geïnhaleerd. Vaak wordt het gebruikt als alternatief voor het roken van sigaretten.

Veel jongeren vapen

Uit onderzoek blijkt dat één op de vijf jongeren en jongvolwassenen in Nederland tussen de twaalf en vijfentwintig jaar in 2023 wel eens heeft gevaped. Dit kan zowel één keer per maand zijn als elke dag. Het Trimbos-instituut vindt deze toename van vapegebruik zorgwekkend.

Sinds 1 januari 2024 zijn vapes met smaakjes (behalve de smaak tabak) definitief verboden. Met deze maatregel hoopt de overheid dat minder jongeren gaan vapen.

Vapen is schadelijk

In vapes zit geen tabak zoals in een gewone sigaret en hierdoor wordt het als minder ongezond beschouwd. Maar ondanks dat vapen minder schadelijk is voor de longen en het lichaam dan roken, zijn er nog genoeg schadelijke stoffen aanwezig, zoals: nicotine, propyleenglycol, glycerol en aldehyden.

Tijdens het vapen adem je deze stoffen in en dit kan de luchtwegen beschadigen. Daarnaast veroorzaakt het hartkloppingen en ontstaat er een verhoogde kans op kanker. Ook omstanders kunnen last krijgen van hun keel, neus en/of ogen.

Side note: omdat vapen nog niet zo lang bestaat, is het nog niet onderzocht hoe schadelijke de effecten van vapen bij langdurig en structureel gebruik zijn.

De huid beschadigt

Vapen is ook slecht voor de huid. De giftige chemische stoffen die je tijdens het vapen inademt, zoals nicotine, propyleenglycol en plantaardige glycerine, kunnen namelijk de huidcellen beschadigen en het verouderingsproces versnellen.

Dr Mervyn Patterson is cosmetisch arts bij Woodford Medical. Hij benadrukt dat de huid de beschermende taken hierdoor niet meer uit kan voeren. “Het inademen van gifstoffen tijdens het vapen zal de bescherming van de huidbarrière aantasten en het probleem van chronische ontstekingen verergeren. Aandoeningen zoals acne, rosacea en psoriasis, die nauw verband houden met barrièreafwijkingen en ontstekingen, zullen de neiging hebben te verslechteren”, benoemt hij.

Je ziet er ouder uit

Daarnaast zal je huid sneller verouderen door het vapen. Nicotine vernauwt de bloedvaten in de buitenste lagen van de huid. Hierdoor vermindert de bloedstroom die zuurstof en voedingsstoffen naar de huid verplaatst. En dit zorgt ervoor dat je eerder last kunt krijgen van rimpels en fijne lijntjes, vooral rond de ogen en mond. Daarnaast triggert nicotine de vernauwing van aderen in het lichaam, hierdoor komt er minder zuurstof in de huid en dit zorgt voor dofheid en verkleuringen.

Nicotine verstoort ook de productie van het eiwit collageen. Collageen is nodig om de huid elastisch en gehydrateerd te houden. Hierdoor ontstaat er droogheid en verslapping in de huid.

Daarnaast kunnen verschillende chemische stoffen die in de vapes zitten huidirritatie en ontstekingen oproepen. Dit zorgt voor puistjes. Zo veroorzaken propyleenglycol en plantaardige glycerine onder andere uitdroging en irritatie.

Langetermijngevolgen

Er is nog niet veel bekend over de gevolgen voor de huid op lange termijn. Zo is het bijvoorbeeld nog niet bekend hoe lang je moet vapen voordat bepaalde effecten optreden. Het enige wat wel duidelijk is, is dat dit erg verschilt per persoon.

Volgens dermatoloog Dr Sonia Khorana is het nog niet te laat om te stoppen met vapen. “Wanneer je stopt met vapen zal de huid verbeteren. De bloedstroom neemt toe en het koolmonoxideniveau daalt”, zegt dr. Khorana. Ook de teint verbetert weer en de productie van nieuwe huidcellen zal weer normaal worden.

“Maar eerlijk is eerlijk, als je al veel rimpels of huidverslapping hebt ontwikkeld door het vapen zal deze schade nooit volledig ongedaan kunnen worden”, vertelt dr. Khorana.

Hoe slecht is vapen? We zochten het uit

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️