Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Liefde & Seks 20 dec 2022
Leestijd: 4 minuten

Hebben datingapps een negatieve invloed op onze mentale gezondheid?

Het is super simpel: je maakt een profiel aan, upload wat foto’s en tikt een korte beschrijving van jezelf in. Vervolgens ontstaat er een zee van potentiële lovers onder je duim, die je alleen maar naar links of naar rechts hoeft te swipen. Natuurlijk is de verleiding dan erg groot om daar volledig in te duiken. Dat datingapps een negatieve invloed hebben op onze mentale gezondheid, nemen we te vaak voor lief. Uit onderzoek is gebleken dat een bewuste benadering van dating apps beter is voor je mentale gezondheid.

Met deze tips kun je ervoor zorgen dat jouw zoektocht naar de liefde niet ook een tol eist van je mentale gezondheid.

De zoektocht naar liefde ten koste van jezelf

Sinds dat Tinder in 2012 werd gelanceerd, is er een hoop veranderd in de datingwereld. Tien jaar later is alléén deze datingapp al wereldwijd zo’n 530 miljoen keer gedownload.  Tel daar nog eens de gebruikers van Bumble, Innercircle en alle andere apps bij op en je komt op een astronomisch getal.

Want de datingapps die wereldwijd het meest populair zijn, zoals Badoo, Plenty of Fish, Match, Gleeden en QuackQuack, kennen de meeste mensen in Nederland niet eens. Kun je nagaan!

4 tekenen dat je misschien een break nodig hebt van datingapps

Anno 2022 is het dus dé manier om liefde, seks en vriendschap te vinden. Helaas kan het ook ten koste gaan van je mentale gezondheid. Uit onderzoek is gebleken dat 49 procent van de app-gebruikers negatieve gevoelens ervaart bij datingapps.

Over het algemeen hangt er al veel angst in de lucht, waardoor het nog lastiger wordt om met emoties, verdriet en depressie om te gaan. Tel daar een verlangen om liefde te vinden bij op en dan is het emmertje al gauw vol.

Datingapps negatieve invloed

Dit zijn 3 veelvoorkomende manieren hoe datingsapps de mentale gezondheid kunnen beïnvloeden.

1. Het veroorzaakt stress en angst

Met datingapps krijg je een eindeloos aanbod van potentiële kandidaten, die je eerder kunnen overweldigen dan intrigeren. Je kunt dan de druk voelen om op elke match te reageren of om de app elke dag te openen. Naar verluidt hebben gebruikers van dating-apps drie keer zoveel stress als niet-gebruikers.

2. Het creëert een negatief lichaamsbeeld

Online dating wordt vaak geassocieerd met een negatief lichaamsbeeld en zelfbeeld. Het is namelijk nogal een vleeskeuring, waarbij mensen vooral kijken of ze zich aangetrokken voelen door iemands foto’s. Dit plaatst de online dater voortdurend in de kwetsbare positie om beoordeeld te worden door de kritische ogen van andere online daters. Helaas leidt dit bij veel app-gebruikers tot een lager zelfbeeld, ontevredenheid en schaamte over hun fysieke uiterlijk.

Wat datingapps niet begrijpen over de liefde

3. Je krijgt minder zelfvertrouwen

Je kunt natuurlijk niet met iederéén een match hebben, dus datingapps zorgen (vanzelfsprekend) voor afwijzing. Nu was dit altijd al het geval, maar bij datingapps heb je veel meer potentiële afwijzingen en loop je zelfs het risico dat je geghost wordt. Sommige gebruikers kunnen hier niet goed tegen omdat ze elke afwijzing zeer persoonlijk opvatten. En dit kan weer leiden tot destructieve gedachten zoals ‘zie je wel, niemand vind mijn leuk’ of ‘ik heb zeker weer iets verkeerds gezegd, want zo ben ik’.

Hoe kun je datingapps bewust gebruiken?

Naarmate je meer en meer tijd doorbrengt op datingapps, loop je ook meer kans op depressie en angst. Vooral door het simpele feit dat je het gevoel krijgt dat je constant beoordeeld en geobjectiveerd wordt. Daarnaast kunnen andere apps, zoals social media, ook een negatieve invloed hebben op je eigenwaarde, stressniveau en zelfvertrouwen.

Positief omgaan met de wereld buiten je telefoon is cruciaal voor het in balans brengen van je mentale gezondheid.

Tips voor een gezonde benadering van datingapps:

  1. Vraag jezelf af of je mentaal ready bent. Zit je lekker in je vel? Ben je weerbaar genoeg om met afwijzing om te gaan? Als het antwoord ‘nee’ is, richt dan eerst je energie op jezelf.
  2. Zet een tijdslimiet op je app gebruik. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat hoe meer tijd we weg stippen, hoe minder gelukkig we zijn én hoe kleiner de kans is op een match.
  3. Probeer zo snel mogelijk te praten. Als het gevoel hebt dat je misschien een connectie met iemand hebt, doe dan moeite om te (video)bellen of persoonlijk contact te leggen. Dit zal jullie beiden helpen een beter gevoel te krijgen van wie jullie werkelijk zijn.
  4. Blijf positief en vriendelijk. Als je gefrustreerd bent of gewoon een slechte dag hebt, open dan de app niet. Een gesprek aangaan met positieve energie geeft meer kans op een leuk gesprek.
  5. Wees duidelijk tegen jezelf en anderen. Als jij niet geghost wil worden, doe er dan zelf ook niet aan mee! Je kunt op een veel betere manier een einde maken aan een stomme date of chat. Geef duidelijk aan wat je verwacht en ben streng tegen anderen als je jouw grenzen schenden. Dit zal helpen om je hart en jouw mentale gezondheid te beschermen.

Dat datingapps een negatieve invloed kunnen hebben, is na dit artikel wel duidelijk. Gelukkig bepaal je zelf tot op welke hoogte je hierin mee gaat.

Aan het daten? Dit zijn de 8 gezonde dating trends van 2023

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️