Kim van der Blom
Kim van der Blom Psyche 19 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Dating anxiety: hoe ga je er mee om?

Ken je dat? Je bent van plan om op date te gaan en voordat de date begint, word je overspoeld met een gevoel van angst. Nerveus zijn voor een eerste date hoort erbij, maar deze dating anxiety is intenser dan dat.

Hoe ga je hiermee om?

Dating anxiety: wat houdt het in?

Dating anxiety komt vaker voor dan je denkt. Je voelt je misschien awkward of gestrest. Voor sommige mensen veroorzaakt het zo’n angst dat je helemaal niet meer wil daten.

Voordat de date begint, begin je met zweten, je hart gaat sneller kloppen en negatieve gedachten vullen je hoofd. Geen zorgen, want ook dit kan opgelost worden.

Wat veroorzaakt dating angst?

Dating anxiety komt het vaakst voor in de beginfase van het daten, maar je kan het in elke fase ervaren. Uit een studie uit 2021 blijkt dat mensen met dating angst ook angst hebben om afgewezen te worden of om andere te moeten afwijzen.

Wanneer je angst hebt om te daten kan dit er toe leiden dat het moeilijk is om een romantische relatie te beginnen. Het is daarom belangrijk om te achterhalen waar het probleem ligt.

Mensen met sociale angststoornis voelen zich vaak oncomfortabel om iemand nieuws te ontmoeten. Hierdoor ontwijk je het misschien om met iemand op date te gaan. Je kan ook angst ervaren wanneer je na een lange relatie weer begint met daten, vooral wanneer de ander de relatie heeft verbroken of je emotioneel pijn is aan gedaan.

Hoe ga je om met dating anxiety?

Het is belangrijk dat je leert hoe je deze angst kan overwinnen of in ieder geval hoe je er mee om kan gaan. Hier zijn een paar tips die je kunt gebruiken om met jouw dating anxiety om te gaan.

Positieve affirmaties

Voordat je op date gaat, kijk naar jezelf in de spiegel en herhaal positieve affirmaties. Je kunt ze ook opschrijven. Dit kan helpen om in een positieve mindset te komen voor de date.

Blijven ademen

Het klinkt misschien heel erg simpel, maar het is belangrijk om vooral te blijven ademen. Ben je nerveus? Doe wat ademhalingsoefeningen of mediteer voordat je op date gaat om jezelf te kalmeren.

Schrijf van je af

Je kan ook de avond van tevoren alles van je afschrijven. Dit kennen we ook wel als freewriting. Neem 15 minuten de tijd om ongestoord te schrijven zonder je pen van het papier af te halen. Schrijf alle gedachten die je hebt op papier.

Neem vervolgens 10 minuten pauze voordat je jouw gedachten leest. Verscheur of nog beter verbrand na het lezen het papiertje. Hierdoor kan je met een leeg hoofd de date in.

Wees eerlijk en open

Uit een studie uit 2016 blijkt dat sociale angst verminderd kan worden wanneer je besluit jezelf minder af te sluiten voor anderen. Dit kan door iemand anders meer over jezelf te vertellen.

Hierdoor kan je vertrouwen wekken, maar ook een connectie maken met iemand anders. Het is natuurlijk spannend om dit gelijk met een vreemde te doen, begin daarom met het oefenen bij een vriend of vriendin die je vertrouwt.

Besluit om niet te daten

Het kan ook zo zijn dat daten niet iets voor jou is. Misschien voel je de druk om te daten vanuit de maatschappij of je familie. Neem een break van daten. Wanneer jij er klaar voor bent kan je altijd weer beginnen met daten of misschien is het niet iets voor jou.

Dit gebeurt er als twee oude zielen een relatie aangaan

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️