Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 19 mrt 2023
Leestijd: 8 minuten

Denise (36): ‘Ik ben opgegroeid zonder ruimte voor emoties, maar door tantra voel ik weer’

Het grootste deel van haar leven was Denise afgesloten van haar lichaam. Zich niet bewust van haar sensaties of emoties. Ze was ongelukkig en onvervuld. Toen ze tantra ontdekte, maakte ze opnieuw verbinding met haar lichaam en werd ze krachtig, tevreden, overvloedig en alive. “Uiteindelijk kwam tantra op mijn pad en daar vond ik een magische wereld waarin voor mij alles op z’n plek viel”, vertelt ze aan BEDROCK.

“Zoals velen in mijn generatie ben ik opgegroeid zonder ruimte voor emoties en zelfexpressie. Mensen om mij heen waren niet bezig met hoe je je voelt. Als je maar hard werkt en dingen voor elkaar krijgt. Ik was daar vrij succesvol in.

Mijn ouders gaven me de vrijheid om mijn eigen keuzes te maken en gaven me voornamelijk praktische ondersteuning daarin. Tot ik alles had bereikt wat ik wilde. Ik woonde samen op de Albert Cuyp in Amsterdam en had mijn eerste baan in de mode. Ik had het gemaakt… En nu? Ik werd verrast door een onverwacht gevoel van ongemak. Ik was niet gelukkig en ik begreep er niks van. Ik had alles wat ik ooit wenste toch?

Toch bekroop me het gevoel dat ik niet gelukkig was in mijn relatie me steeds vaker, ik had nooit zin in seks en ik kon alleen maar over mijn vriend klagen. Ik was totaal overgeleverd aan mijn overtuigingen en patronen die ik had ontwikkeld om om te gaan met mijn realiteit van gebrek aan liefde. In mijn realiteit bestonden er alleen maar emotioneel onbeschikbare mannen. Mijn liefde werd nooit echt beantwoord.

Zoektocht naar Geluk, seks en liefde

Een lange ontdekkingsreis volgde. Een zoektocht naar geluk, seks en liefde. In deze periode kwam ik erachter dat ik verlatingsangst had en kampte met een onveilige hechting. Ik had geen idee hoe liefde werkte, dus ik ging op zoek naar manieren om hiermee om te gaan. Ik ben begonnen met het lezen van verschillende boeken over allerlei vormen van liefde en heb daar veel van kunnen leren. Uiteindelijk kwam tantra op mijn pad en daar vond ik een magische wereld waarin voor mij alles op z’n plek viel.

Toen ik voor het eerst kennis maakte met de spirituele wereld en tantra, vond ik het allemaal zweverig klinken. Voor mij klonken chakra’s bijvoorbeeld als een verzonnen concept. Al snel kwam ik erachter dat tantra een stuk praktischer is dan ik dacht met effectieve oefeningen en toepasbare kennis. Ik was volledig afgesloten van mijn lichaam dus de eerste maanden dat ik oefeningen en meditaties deed, voelde ik helemaal niks. Juist door vol te houden begon ik langzaam in mijn lichaam te zakken en sensaties te ervaren…

Tantra als holistische levensfilosofie

Tantra is een holistische levensfilosofie waarin je leert om je bewustzijn te vergroten en om meer te verbinden met jezelf, andere mensen en alles wat er is. Het interessante van deze tijd is dat er inmiddels ook in de wetenschap veel ontdekkingen zijn gedaan die deze filosofie bevestigen. Het is een combinatie van kennis en oefeningen. Het leert je hoe het leven in elkaar zit. Alles is met elkaar verbonden en alles is energie (quantum physics).

De filosofie leert je om je bewustzijn te vergroten over je aangeleerde realiteit en overtuigingen om te buigen naar een meer open en verbonden kijk op het leven. Het geeft je inzicht in je onderbewustzijn. Het is een persoonlijke ontwikkelingsreis door het onderbewustzijn die je de weg wijst naar je authentieke zelf.

De focus ligt op het verbinden met jouw lichaam. In onze westerse cultuur hechten we meer waarde aan onze gedachten, terwijl innerlijke wijsheid in je lichaam zit (intuïtie). De beoefening van tantra helpt je alles terug te vinden in jezelf wat je buiten jezelf zoekt.

Waar het bij anderen geloofsovertuigingen draait om het volgen en aanbidden van een god buiten jezelf die bepaald wat goed of fout is, keer je bij tantra naar binnen. De heiligheid zit in alles wat er is. De energie zelf is heilig, jij bent de god, godin of godex. Je bent heel en perfect zoals je bent. Jouw leiding vind je in jezelf en de hemel kun je ervaren in het hier en het nu.

Er is geen dualiteit in tantra, er is niks goed of fout. Alleen al het leren kijken naar jezelf zonder oordeel, zal jouw leven drastisch veranderen. En dan met zachtheid kijken naar je oordeel, want we zijn ook mensen en hebben oordelen. Ook emoties mag je ontvangen en toelaten zonder oordeel. Er zijn geen slechte of goede emoties. Ze hebben allemaal een doel.

Tantra en seks

De meeste mensen denken bij tantra aan seks. In de klassieke geschriften van tantra (500AD-1500AD) stond daar niks over beschreven. Wat er wel in beschreven staat is dat alles een spirituele oefening kan zijn, dus ook seks.

Aangezien we werken aan het verbinden met het lichaam is seks daar een voor de hand liggende tool in. Tantra is een pad van heling, terug naar verbinding. De kern van onze diepste wonden draaien allemaal om verbinding, liefde en seks. Daarom focus ik me met mijn coaching op dit onderwerp. Als hier heling plaatsvindt, straalt dat uit naar alle andere facetten van het leven.

Vaak beginnen mensen samen met hun partner kennis te maken met tantra, wat een prachtige manier kan zijn om verdieping in je relatie te brengen. Waar het uiteindelijk echt om gaat is verdieping met jezelf. Hoe dieper je met jezelf kan verbinden, hoe dieper je met andere kunt verbinden. Het is een avontuur wat je met jezelf aangaat.

Trauma’s in het onderbewustzijn

Zodra je je lichaam gaat voelen, komen er blokkades, emoties en trauma omhoog die zijn weggestopt in het lichaam. Delen van jezelf die niet volledig zijn doorvoeld, die zich opstapelen ergens diep in het onderbewustzijn. Hier is niks mis mee. We hebben ze allemaal. Door ze aandacht te geven, kunnen ze geïntegreerd worden en hoeven deze emoties jou niet meer in de weg te zitten. Zo maak je steeds meer contact met jouw waarheid zodat je voelt wat je verlangt en waar je grenzen liggen.

Door van jezelf te houden, laat je anderen toe

Hoe meer je gaat voelen, belichamen en je jezelf volledig omarmt, hoe meer je jezelf kunt uiten en je eigen pad gaat vinden. Door meer zelfacceptatie en zelfliefde kun je beter voor jezelf zorgen en groeit je zelfvertrouwen. Het afgezaagde cliché blijkt toch waarheid: als je niet van jezelf kunt houden, kunnen andere dat ook niet. Wanneer je je kwetsbaar opstelt, geef je andere mensen de kans om je te zien waardoor ze volledig van je kunnen houden voor wie je echt bent.  Je hoef je niet meer aan te passen en kunt vrij leven.

Tantrische oefeningen om vrij te leven

De tools die voor tantra worden gebruikt zijn ademhaling, stemgeluid en beweging. Yoga is oorspronkelijk een tantrische oefening. Daarnaast zijn er meditaties, breath work en rituelen die jouw proces ondersteunen. Dit zorgt ervoor dat je je lichaam meer gaat ervaren en de signalen die het geeft opmerkt. Hierdoor maak je contact met jouw levensenergie, wat ook je seksuele energie is.

Als dit gebeurt, gaat er weer een hele nieuwe wereld voor je open. Je kunt de seksuele energie ervaren in de vorm van genot en orgasmes, maar je kunt de energie ook bij een ander voelen. Je kun leren om deze energie in te zetten voor heling en manifestaties. Zelfs dit is bewezen in de wetenschap epigenetica, waarin is ontdekt dat we onze realiteit met onze gedachte maken, want gedachten zijn energie.

Verdieping van het leven

Tantra geeft een enorme verdieping van het leven die je je niet kunt voorstellen. Ik dacht altijd dat het leven draaide om gelukkig worden, want dat is toch het grootste doel? Maar geluk is eigenlijk maar een klein onderdeel van alle ervaringen die we kunnen hebben.

Volgens mij draait het in de essentie om het leven ervaren in de meest volledige vorm. De lichamelijke ervaring die we op aarde hebben. Om alles te ervaren! En hoe meer je de duisternis omarmt hoe helderder het licht schijnt. Hoe meer je pijn ervaart en toelaat, hoe meer genot je kunt ervaren. Jezelf volledig accepteren en liefhebben. Ook je meest donkere en kwetsbare kanten. Als je die kunt omarmen, kun je jezelf liefhebben. Dan kun jij je authentieke zelf zijn in rust en vrijheid. Dan kun je leven vanuit liefde in plaats van angst.

Zelfliefde

Inmiddels ervaar ik mijn lichaam met respect en liefde. Ik heb vertrouwen dat ik kan luisteren naar mijn lichaam en naar wat ik nodig heb. Ik ervaar het volledige spectrum van emoties, wat niet altijd even makkelijk is, maar ik voel dat ik leef! Ik kan liefde geven en ontvangen van anderen. Al ben ik nog steeds bezig met mezelf nog meer te openen voor diepe veilige liefde. Ik ben al ver gekomen, maar heb nog steeds het gevoel dat ik aan de voet sta van een enorme berg. Er is nog zoveel te ontdekken in het leven en ik geniet volop van deze reis!”

Denise Kooij

Denise Kooij studeerde fashion & design aan het AMFI, begon een succesvolle carrière als graphic designer voor een bekend modemerk, maar gooide het roer volledig om. Ze werd tantra coach en dit maakt haar gelukkiger dan óóit. Denise gelooft dat wanneer mensen leren verbinding te maken met hun lichaam, ze beter voor zichzelf en elkaar kunnen zorgen. Waardoor we ook voor onze planeet kunnen zorgen en een gezondere toekomst kunnen creëren. Je kunt haar vinden op Instagram en op haar website.

Foto: Daniela Duskova

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️