Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Betere wereld 18 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Duurzaam dilemma: vrouwen worden gedwongen om seks te hebben in ruil voor drinkwater

Deze week hebben we een duurzaam dilemma waarmee we aandacht vragen voor de petitie ‘Stop seks voor water’ van ontwikkelingsorganisatie Simavi. Wat veel mensen niet zien is dat vrouwen extreem hard worden geraakt door de toenemende concurrentie om water als gevolg van de klimaatcrisis. In gebieden waar waterschaarste is, vindt als extreem gevolg sextortion plaats: seks in ruil voor drinkwater.

Om dit belangrijke onderwerp op de maatschappelijke en politieke agenda te krijgen, is een petitie gestart. Het doel is om voor het einde van deze maand 15.000 handtekeningen verzamelen.

Seks in ruil voor drinkwater

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen worden lastiggevallen in de rij voor water, seksueel worden geïntimideerd en soms dus zelfs gedwongen worden om seks te hebben met de mannen die de waterpunten beheren, in ruil voor water. In Kenia overkomt dit 9 procent van alle meisjes onder de 18 jaar. Water is een mensenrecht en mag nooit worden ingezet als middel van afpersing. Ontwikkelingsorganisatie Simavi zet zich in om vrouwen en meisjes in Afrika en Azië te beschermen tegen de extreme gevolgen van de watercrisis.

Schoon drinkwater is een recht voor iedereen. Het is afschuwelijk dat de klimaatcrisis ervoor zorgt dat vrouwen aangerand of seksueel misbruikt worden om zichzelf en vaak de hele familie van drinkwater te voorzien. Ook kinderen worden het slachtoffer van uitbuiters van drinkwater. In ruil voor seks krijgen vrouwen voorrang in de rij, maar ook als ze geen seks willen, worden ze betast. Er is niemand die daar iets van zegt. In de onderstaande video delen vrouwen hun persoonlijke verhaal.

De prijs van water

Door klimaatverandering verslechtert de toegang tot water: droogte en overstromingen zorgen ervoor dat waterbronnen worden aangetast. In de steden staan vrouwen en meisjes daardoor urenlang in de rij voor een jerrycan water en in afgelegen gebieden lopen ze kilometers, op zoek naar water voor hun gezin. De lange tochten en de wachttijd om ze van water te voorzien, zorgen ervoor dat ze niet naar school kunnen of een inkomen kunnen verdienen en is zelfs mega gevaarlijk.

Teken de petitie

Wij kunnen ons niet voorstellen hoe het is om seksueel misbruikt te worden, om aan schoon drinkwater te komen. Dit gun je niemand! Sinds gisteren, vrijdag 17 maart, is de pop-up petitie bar geopend. Deze pop-up bar is vandaag zaterdag 18 maart en zondag 19 maart nog te bezoeken. Ook jij kan vrouwen en meisjes die worden gedwongen om seks te hebben in ruil voor water helpen met een handtekening. Teken de petitie online!

Foto: Sacha de Boer

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️