Marthe Walter
Marthe Walter Psyche 18 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Ondernemen en tóch tijd voor jezelf

Wanneer je een zelfstandig ondernemer vraagt naar de reden achter de stap naar ondernemerschap, is de kans groot dat het antwoord iets te maken heeft met vrijheid. Zelf bepalen waar en wanneer je werkt. Niet meer werken voor een baas. Het makkelijker combineren van werk en privé. Tegelijkertijd blijkt het balanceren van vrijheid en verantwoordelijkheid een van de grootste uitdagingen voor zzp’ers te zijn. Hoe kun je ondernemen en tóch tijd voor jezelf maken?

Altijd aan staan

De meeste zelfstandig ondernemers staan altijd aan. Ze delen met trots uitspraken in de trant van: ‘I didn’t want a 9 to 5 job and now I work 24/7’ en daar zit een kern van waarheid in. Wanneer je in je eentje verantwoordelijk bent voor een hele organisatie, is je takenlijst waarschijnlijk groter dan in de gemiddelde baan in loondienst.

Je hebt immers geen collega’s om taken aan uit te besteden. De verleiding is daarom groot om altijd aan te staan en constant te checken of er nog nieuwe mails, sales of andere updates zijn waar jij je – zelfs als het weekend of avond is – toch even mee wilt bemoeien.

Work-life balance

De gezondheid van de ondernemer is bepalend voor de gezondheid van de onderneming en vice versa. Zelfs als je ervan overtuigt bent dat werk jouw leven is, is het belangrijk om jouw work-life balance serieus te nemen. Al vind je je werk nog zo leuk: ‘altijd aan staan’ is een van de belangrijkste oorzaken van een burn-out. Jouw lichaam heeft het nodig om af en toe even helemaal niets te doen en bij te komen van een lange (werk)dag.

Beschikbaarheid versus bereikbaarheid

Een helder onderscheid tussen bereikbaarheid en beschikbaarheid kan helpen om de balans tussen werk en privé gezond te houden. Het is belangrijk om bereikbaar te zijn, maar dat betekent niet dat je ook altijd beschikbaar moet zijn. Kies bijvoorbeeld vaste tijden om binnenkomende berichten te beantwoorden. Duidelijke openingstijden helpen je om jouw work-life balance te optimaliseren en bij duidelijke openingstijden horen dus ook sluitingstijden.

Zorg voor jezelf

Stan Lee schreef het al in 1962: ‘With great power comes great responsibility.’ Je kunt pas écht van je vrijheid genieten, als je je verantwoordelijkheden neemt en duidelijke grenzen trekt tussen wanneer je bereikbaar en beschikbaar bent. En je kunt pas écht je verantwoordelijkheden nemen, wanneer je zo nu en dan volledig vrij bent en de tijd neemt om te leven naast het werken. Ondernemen en toch tijd voor jezelf? Plan die tijd, wanneer jij wilt natuurlijk. Jij bent immers de baas!

Dit gastartikel is geschreven door Marthe Walter. Marthe is een echte multi-passionate die trainingen geeft, boeken schrijft, schrijvers en ondernemers coacht en mensen leert salsadansen en dat allemaal onder hetzelfde KVK-nummer! Marthe gelooft dat inspiratie de beste motivatie is en deelt daarom verhalen over de lessen die ze in haar leven leert.

Bronnen:

CBS

Interpolis

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️