Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Psyche 16 dec 2021
Leestijd: 4 minuten

Zó word je een dankbaarder mens (volgens deze auteur die een Dankjaar hield)

Dankbaarheid is een sterk medicijn. Het laat je zien wat je al hebt in plaats van wat je nog mist, het zorgt voor empathie en compassie en is een goeie remedie tegen zelfzuchtig gezeur.” Aldus Gina Hamadey, de auteur van Ik wil je graag bedanken. Daarom lastte ze een Dankjaar in: 365 dagen lang kaartjes schijven om iemand te bedanken.

Dat is nogal een groot project, dus ik kan me best voorstellen dat dat als een te grote opgave klinkt. Maar bedankkaartjes hoeven niet elke dag geschreven te worden, en zeker ook niet een jaar lang. Misschien kun je het gewoon elke week doen, of elke maand – en zo lang als je het leuk blijft vinden.

Kaartjes voor meer dankbaarheid

Heb je je zusje, vader, tante en die ene collega weleens bedankt omdat ze er altijd voor je zijn (zelfs als jullie elkaar af en toe in de haren vliegen – love you zussie)? Grote kans van niet. Het idee van dankkaartjes schrijven klinkt misschien wat formeel, maar het is een klein gebaar waarmee je iemand ongelofelijk blij maakt.

Daarnaast word je er zélf gelukkig van; want hoe meer je gaat letten op welke mensen je waardeert, hoe meer dingen je gaan opvallen. Win-win!

En ja, een handgeschreven kaartje is toch echt leuker dan een simpel appje; het is immers iets tastbaars, iets wat de ontvanger door z’n handen kan laten glijden. Ik kan me echter ook voorstellen dat de drempel daarvoor wat hoog is, dus een mail will do too.

Deze illustraties laten zien waar mensen dankbaar voor waren tijdens de lockdowns

Klinkt dat als een leuk project? Deze dingen leerden we van Hamadey over hoe je te werk gaat:

Leg niet te veel druk op jezelf

“Als je een potentieel obstakel spot, een tijdvreter die de voortgang dreigt te dwarsbomen, bedenk dan hoe je dat kunt weghalen”, aldus Hamadey. Als het als een last of een soort huiswerk voelt om elke dag drie dingen op te schrijven waar je dankbaar voor bent, doe het dan ook niet. Dankbaarheid werkt niet als het een ‘moetje’ is.

Kies echt iets uit waar je zélf blij van wordt. Als onderdeel van haar project stuurde de auteur bijvoorbeeld een lading ‘weet je nog?’-kaartjes naar oude vrienden, met oude foto’s die haar aan fijne tijden herinnerden. Zoiets is juist ook voor jezelf erg leuk.

Maak de dankbaarheid specifiek

Eén manier om het leuk te maken, is door specifieke invalshoeken te kiezen. Naast de ‘weet je nog?’-kaartjes aan oude vrienden, stuurde Hamadey bijvoorbeeld kaartjes naar mensen in de buurt die haar een keer met iets kleins hadden geholpen. Originele ideeën genoeg!

Op die manier voorkom je bovendien dat je alleen ‘bedankt dat je bestaat’-kaartjes gaat schrijven. Die zijn natuurlijk alsnog heel lief, maar als je iemand echt ergens voor bedankt zal het voor jezelf een minder abstract gevoel worden én blijft het beter hangen bij de ontvanger.

Dankbaarheid als sleutel tot geluk: waarom het ons gezonder, gelukkiger én socialer maakt

Denk juist aan dankbaarheid voor onbekende mensen

Familieleden bedanken is weliswaar een goed plan, maar sta ook eens stil bij de mensen die je wilt bedanken voor kleinere dingen. Die docent op de middelbare school die je hielp met je studiekeuze, de kassamedewerker die altijd vrolijk tegen je doet…

Het voelt misschien ongemakkelijk om naar die mensen een kaartje te sturen, maar probeer dat los te laten. Niemand vindt het ooit erg om een lief briefje te krijgen. Ik herhaal: niemand.

Denk er niet te veel over na

Je hoeft niet de perfecte mail te schrijven naar een oud-stagebegeleider, of een huilen-van-geluk-waardig kaartje naar een goede vriendin. Het gaat om het gebaar, dus het maakt niet uit wat je schrijft. Ja, alleen ‘bedankt’ is misschien wat karig, maar afgezien daarvan kan er eigenlijk niks misgaan.

Bovendien: als je het één keer hebt gedaan, worden de keren erna al een stuk minder eng – maar vooral juist heel leuk.

Hoe blijf je dankbaar als zowat alles misgaat? Zo lukt het je toch

Maak een foto van je kaartjes

“Maak er een gewoonte van om de kaarten die je schrijft te fotograferen. Aan het eind van het jaar is het fijn om terug te kijken op alle dankbaarheid die je hebt geuit”, schrijft Hamadey. Want nogmaals: je doet dit niet alleen voor anderen, maar vooral voor jezelf.

Wil je meer tips voor het ervaren én uiten van meer dankbaarheid in je leven? Ik wil je graag bedanken ligt nu in de (digitale) boekhandel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️