Marloes Graat
Marloes Graat Psyche 19 jan 2023
Leestijd: 6 minuten

Helpt een daglichtlamp echt tegen een winterdip? Marloes probeerde het

De winterdip is voor mij geen vreemde. De korte, donkere dagen zorgen ervoor dat ik geen zin heb om de deur uit te gaan en na het avondeten al naar bed wil. Het liefst blijf ik de hele winter binnen met een dekentje op de bank zitten. Daglichtlamp therapie wordt vaak genoemd als beste middel tegen de winterdip.

Dagelijks 20 minuten voor een daglichtlamp zitten, zo’n twee weken en je winterdip zou aanzienlijk verminderen. Is het echt zo simpel? Ik probeerde het uit en deel mijn bevindingen.

Voordat we in de daglichtlampen duiken, first things first: hoe kom je aan een winterdip? In de herfst en winter is het daglicht buiten zwakker, hierdoor kun je een winterdip of winterdepressie krijgen.

Het stofje melatonine werkt bij iemand met een winterdepressie niet goed meer. Melatonine is een stofje in de hersenen dat zorgt dat je slaperig wordt. Handig in de avond als je naar bed gaat, maar niet in de ochtend of overdag als je moet werken.

Door te weinig daglicht blijft je lichaam melatonine aanmaken. Hierdoor voel je overdag vermoeid, slaperig en heb je weinig energie en zin om dingen te ondernemen. Ook kun je somber gaan voelen.

Volgens het Universitair Medisch Centrum Groningen stopt lichttherapie met het aanmaken van te veel melatonine, waardoor jouw winterdip klachten verminderen. Je kunt lichttherapie in het ziekenhuis doen, maar ook thuis met een daglichtlamp.

Hoe werkt daglichtlamp therapie?

Bij daglichtlamp therapie ga je gedurende twee weken naast een lamp zitten met een sterk, wit licht van 10.000 lux. Dit licht bootst het zonlicht na en hierdoor stoppen je hersenen met het aanmaken van melatonine waardoor je je energieker kunt gaan voelen. Hierdoor kan daglichtlamp therapie winterdip symptomen verminderen zoals somberheid en vermoeidheid.

Mijn ervaring met een daglichtlamp

De winter is mijn minst favoriete periode van het jaar en sinds een paar jaar ben ik erachter dat ik last heb van een winterdip. Ik heb minder zin om dingen te ondernemen, ik voel me moe, down en het liefst kruip ik ‘s avonds al om 20:00 uur in mijn bed.

Winterdip? 10 tips om het meeste uit je daglichtlamp therapie te halen

Dit terwijl ik in de lente en zomer mezelf zou omschrijven als een energiek persoon, die graag nieuwe dingen onderneemt, gaat sporten, afspreekt met vrienden en veel buiten in de natuur is. Als een daglichtlamp mij kan helpen om mijn winterdip klachten te verminderen, dan neem ik graag de proef op de som. Let’s go!

Dag 1-6: geduld is een schone zaak

Zo gezegd, is zo gedaan. Ik kocht een daglichtlamp, deze om precies te zijn, en ik ging de volgende ochtend braaf er naast zitten. Toen ik hem aanzette was mijn eerste reactie: jezus wat fel! Krijg ik hier niet acuut hoofdpijn van? Ik ben namelijk hooggevoelig en kan niet goed tegen felle lichten of geluiden. Maar ik had me goed ingelezen, je moet niet continue recht in de lamp kijken, maar de lamp schuin naast je zetten op 10 of 2 uur.

daglichtlamp

Belangrijke sidenote: je kunt de eerste dagen inderdaad hoofdpijn krijgen of vermoeide ogen, omdat je moet wennen aan het felle licht. Dit zou na een paar dagen weg moeten gaan. Is dit niet het geval, stop dan met de daglichtlamp. En stop ook natuurlijk als je hevige hoofdpijn krijgt of pijnlijke ogen hebt!

Ik kreeg gelukkig geen hoofdpijn en zat de eerste dagen netjes naast mijn lamp. Ondertussen at ik mijn ontbijt, las ik een boek of zat ik achter mijn laptop om te werken. Mijn daglichtlamp is klein en licht waardoor hij makkelijk op een andere plek te zetten is. Het snoer is wel vrij kort, dus een verlengsnoer is geen overbodige luxe.

De eerste paar dagen merkte ik er eigenlijk niet zoveel van. Psychiater Marlynn Wei legt op Psychology Today uit dat het één a twee weken kan duren voordat je effect merkt van daglichtlamp therapie. Consistentie is key volgens de psychiater, dus ik bleef geduldig elke dag 20 minuten naast mijn daglichtlamp zitten.

Dag 8-14: energieker en opgewekter

De eerste paar dagen ben ik gemotiveerd om mijn winterdip aan te pakken en pak ik bewust elke dag mijn lamp erbij. Alleen zaterdag vergat ik de lamp, doordat ik in het weekend een andere ochtendroutine heb dan doordeweeks. De zin consistency is key herhaal ik in mijn hoofd en dus zit ik zondag weer netjes naast mijn lamp te ontbijten.

De dag erop denk ik opeens: hé ik voel mij best wat meer opgewekt en minder down? En dat terwijl het januari is, maandag is en de hele dag regent. Ook wil mijn dochter geen middagslaapje doen, dus het is niet the best day ever. Toch voel ik mij anders: vrolijker en ik kan negatieve gedachten beter relativeren. Zou het door de lamp komen?

Na ruim anderhalve week de lamp te gebruiken, voel ik mij echt anders. Vooral mijn humeur heeft een flinke boost gekregen. Ik heb minder negatieve gedachten en als ik ze heb dan kan ik ze makkelijker omschakelen. Ook voel ik mij minder moe in de ochtend, nadat ik de lamp heb gebruikt.

Dag 14-21: consistent blijven is lastig

Maar dan begin ik een beetje overmoedig te raken. Ik heb het effect bereikt wat ik wilde: meer energie en een beter humeur. Moet ik nu nog steeds elke dag de lamp gebruiken? Ik besluit door te gaan, maar mijn motivatie is minder groot en ik vergeet het steeds vaker. Als ik de lamp een paar dagen niet heb gebruikt, merk ik dat mijn humeur meer wiebelig wordt.

Met deze 4 tips van Lienke de Jong lukt het je wél om te stoppen met snoozen

Dit hoeft natuurlijk niet per se direct gevolg te zijn van dat ik de daglichtlamp niet gebruik. Het kan ook komen door andere gebeurtenissen in mijn leven. Toch heb ik het gevoel dat ik een positieve verandering ervaar als ik de daglichtlamp consistent gebruik. Of het nu placebo effect is of echt werkt voor mijn winterdip: mijn kunstmatige zonnige vriend staat weer trouw te shinen op mijn bureau terwijl ik dit artikel schrijf.

Good morning sunshine

Conclusie? Om echt te weten of mijn winterdip is verminderd door de daglichtlamp, moet ik hem nog langer testen. Het is niet zo dat ik dezelfde energie en enthousiasme voor nieuwe dingen ervaar, zoals ik dat in de lente of zomer doe, maar ik voel mij zeker beter dan voordat ik de daglichtlamp gebruikte.

Ik voel me vrolijker en ik heb meer de instelling van ‘laten we maar het beste van de winter maken’ in plaats van ‘winter is coming, hide yourself‘. En dat alleen al vind ik een enorme winst.

Mocht je ook last hebben van een winterdip, zou ik zeker aanraden om het te proberen. Het beste wat je kan overkomen is een beter humeur en meer energie hartje winter door naast een lamp te gaan zitten. Let’s go!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️