Kiara Louis
Kiara Louis Psyche 1 mei 2018
Leestijd: 3 minuten

Zo haal je het meeste uit je dagboek (voor persoonlijke groei)

Een dagboek bijhouden doet je misschien denken aan de tijden dat je nog kind was en in houterige letters opschreef dat je goudvis was overleden. Toch kan een dagboek bijhouden je veel positiefs brengen – het is eigenlijk de meest traditionele manier van zelfhulp. Dagelijks opschrijven wat je bezighoudt, kan namelijk leiden tot meer zelfbegrip en zelfreflectie. Het gaat om het ontdekken van je eigen emoties, gedachtes, ervaringen, doelen en behoeftes. Daar gaat dan het klassieke beeld wat veel mensen hebben van dagboeken. Zelfs onderzoek wijst uit dat je mentale welzijn kan worden verbeterd door journalling.

Niet gek dus, dat sommige therapeuten of psychologen een dagboek inzetten als tool om meer zelfcompassie te creëren bij hun client. De focus ligt bij ontdekken wie je bent, wat je denkt en wat je voelt. Maar hoe doe je dat het beste? We delen vier tips van Lonerwolf.

De manier maakt niet uit

Het is vooral belangrijk om te realiseren dat het niet heel belangrijk is op welke manier je een dagboek bijhoudt. Per persoon verschilt het heel erg wat het beste werkt. Zowel offline als online kan bijvoorbeeld prima zijn. Zo heb je bij een online versie de zekerheid dat je ‘m niet zomaar kunt kwijtraken, terwijl je in een papieren versie ook handgetekende doodles kunt toevoegen. Zoek hierbij vooral uit wat goed werkt voor jou.

Dit vind je vast ook interessant: Georganiseerd 2018 in? Zo begin je een bullet journal.

 

Houd het voor jezelf

Misschien heb je het idee dat je geheimzinnig lijkt door je dagboek privé te houden. Straks denken mensen nog dat je iets te verbergen hebt! Toch is het heel fijn om al je gedachten en emoties voor jezelf te kunnen houden, zeker wanneer je moeite hebt om erover te praten.

In gesprekken met anderen zoeken we naar acceptatie of erkenning. Daardoor worden dingen soms anders verteld dan hoe ze gedacht worden. Gelukkig is een dagboek de plek waar je precies kunt opschrijven hoe je je voelt, zonder dat je afhankelijk bent van de goedkeuring van anderen. Wil je alle emotionele voordelen uit je dagboek halen, dan is het dus slim om het voor jezelf te houden.

Streef niet naar perfectie

Door je dagboek voor jezelf te houden, heb je een vrijer gevoel in alles wat je opschrijft of tekent. Maar als je een echte perfectionist bent, wil je alsnog niet dat er bijvoorbeeld spelfouten in je dagboek staan. Zonde, want zo heb je nog steeds niet het gevoel dat je alles los kan laten door middel van journalling. Probeer dus om alle regels te vergeten en je puur te focussen op het schrijven of tekenen zelf.

Reflecteer

Een dagboek kan je dus heel goed helpen om meer zelfinzicht te krijgen. En door regelmatig je schrijfsels terug te lezen, kun je nog beter reflecteren op jezelf. Hierbij gaat het dus niet om de perfecte grammatica of spelling, maar om bepaalde inzichten of gedachtegangen. Is er een inzicht dat heel belangrijk voor jou is? Dan kun je dat bijvoorbeeld even markeren. Zo kun je ook later makkelijk checken waar je in je hoofd mee bezig was die periode. Reflectie kan je helpen om gedachtes om te zetten in wijsheid, begrip en innerlijke groei.

Genoeg reden dus om je oude, halfvolle dagboeken af te stoffen en weer dagelijks je gedachtes op te schrijven – en dat hoeft dus niet perfect.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️