Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Reizen 6 apr 2022
Leestijd: 4 minuten

De culturele uitwisseling die er ontstaat tijdens reizen

Leren over andere culturen buiten je eigen land is één van de mooiste dingen die we als mensen kunnen doen. Reizen is daar een geweldige tool voor, want je hoeft maar in een vreemd land de deur uit te stappen en je ziet, hoort en ruikt hoe anders de wereld kan zijn. Maar het is geen eenrichtingsverkeer! Het delen en uitwisselen van jouw eigen kennis en cultuur is ook van belang tijdens een reis.

Als het jou gegund is om af te reizen naar een ander land, misschien wel in een ander continent, besef dan hoe bevoorrecht jij bent om op deze manier te kunnen leren over een andere cultuur en dat zij op hun beurt weer kunnen leren van jou.

Ook zónder reizen

Nu kun je in Nederland al leren over andere culturen door je open te stellen voor de mensen om je heen, want in februari 2022 wonen er meer dan 4,4 miljoen personen in Nederland met een migratieachtergrond. Dat komt neer op een dikke 25 procent (!) van de bevolking.

Ook heeft tegenwoordig iedereen boeken, TV en internet, waardoor we kunnen leren over andere culturen, andere religies, andere kledingstijlen en andere cuisines. Maar sommige dingen kunnen we pas echt begrijpen, als we ze zelf zien en ervaren.

Wat is culturele uitwisseling?

Cultuur kan worden gedefinieerd als ‘de ideeën, gewoonten en sociale gedragingen van een bepaald volk of een bepaalde samenleving’, dus een culturele uitwisseling is simpelweg het delen van alle aspecten van jouw cultuur met iemand die een andere achtergrond heeft dan jij, en vice versa.

6 redenen waarom reizen je een beter mens maakt

Het kan gaan om het delen van informatie over welke gewoontes je hebt, het leren van een soort instrument of samen praten over politiek. Het kan gaan om het bespreken van elkaars overtuigingen, van dagelijkse activiteiten tot speciale feestdagenwelk eten je graag maakt of welke sport je beoefent.

Eigenlijk lijken we allemaal op elkaar

Stel je voor dat je nooit met iemand buiten je familie spreekt. Dan zou je nooit weten dat er verschillende manieren zijn om de wereld te bekijken en zul je ook niet echt een brede, gezonde en liefdevolle visie op mensen en dingen kunnen hebben.

Eigenlijk is reizen dodelijk voor vooroordelen, onverdraagzaamheid en bekrompenheid. Hoe meer we reizen en leren over elkaar en onze verschillen, hoe meer we zullen beseffen hoe erg we op elkaar lijken.

https://www.bedrock.nl/we-zijn-allemaal-familie-letterlijk/

Dus als we allemaal meer zouden reizen en onze ervaringen met elkaar zouden delen, zouden er geen godsdienstoorlogen nodig zijn, en het zou totaal debiel zijn om mensen met een andere seksuele geaardheid, geslacht of huidskleur anders te behandelen.

Praat met de locals

Dat gezegd hebbende, is de ene reis de andere niet. Als je naar een all-inclusive resort in Turkije gaat, om daar een week (of langer) te vegeteren op een strandbedje en 3 keer per dag een westerse maaltijd naar binnen te schuiven, dan is er weinig sprake van culturele uitwisseling.

Om verder te gaan dan het oppervlakkige en een andere cultuur te leren kennen, moet je in gesprek gaan met de locals. Praat met ze en leer van hen over de verschillen en gelijkenissen in jullie leven. Je zult zien hoe krachtig het uitwisselen van culturen kan zijn.

Een land in zijn geheel ontdekken

Misschien kun je wel verblijven bij een gezin, zodat je wordt opgenomen in het dagelijkse leven van de plaatselijke bewoners. Je logeert bij ze, je winkelt bij hun plaatselijke (super)markt, kookt samen en speelt met hun kinderen.

Waarom reizen je beter in je werk maakt

Op die manier leer je een land in zijn geheel ontdekken. Niet alleen de stad, de streek of de natuurmaar ook de taal, de tradities en het perpectief van de bevolking. Dan benader je de cultuur respectvol en leergierig.

Verrijkende ervaring

Tegelijkertijd geef je de bevolking de kans om te leren over jouw cultuur. Misschien hebben zij niet de kansen en middelen om naar een ander land of werelddeel te reizen, dus op het moment dat jij te gast bent bij hun, kunnen zij óók leren van jou. Ook al vertel je allen over je dagelijkse leven en persoonlijke passies.

Ondanks dat jij degene bent met het voorrecht om te reizen, ontstaat er dan een beter evenwicht tussen de reiziger en de lokale bevolking. Een mooie balans waardoor er nieuwe verbindingen ontstaan tussen verschillende culturen. Verbindingen die jou een meer verrijkende ervaring zullen geven tijdens het reizen. Win-win!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️