Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Watch 15 aug 2020
Leestijd: 2 minuten

Cracked Up op Netflix laat zien wat trauma met je hersenen doet

Yes, weekend! Tijd om in je joggingbroek op de bank te hangen met films en series en je verstand op nul. Of toch niet? Op Netflix vind je niet alleen dingen als Gossip Girl en Pretty Little Liars, maar ook een heleboel toffe films en documentaires die je wereldbeeld verbreden. Daarom geven wij elke week een nieuwe Netflix-tip. Dit keer: Cracked Up, over de invloed van trauma op lichaam en geest.

De ervaringen die je als kind oploopt zijn tekenend voor je leven als volwassene. Extra tekenend zijn daarom trauma’s in je kindertijd. Daar schreven we eerder al een trauma over, en voor wie geboeid is door het onderwerp vormt Cracked Up op Netflix daarop een mooie aanvulling.

Cracked Up op Netflix

Cracked Up vertelt het verhaal van acteur en comedian Darrell Hammond. In zijn kindertijd kreeg Hammond te maken met herhaaldelijk misbruik en agressie, veroorzaakt door zijn moeder.

Lees ook: Zo overleef je een traumatische gebeurtenis (+ het belangrijke verschil tussen levensbedreigend en niet levensbedreigend)

Lange tijd kreeg hij daar geen psychologische hulp voor, tot Hammond zichzelf op zijn 19de begon te snijden. Daarna ging het alleen maar bergafwaarts. Later volgden ettelijke psychologische diagnoses, van schizofrenie tot manische depressie tot meervoudige persoonlijkheidsstoornis.

Trauma en het brein

Door de medicatie die hij toegediend kreeg, werd zijn leed draaglijker. En hoewel dat op zich een positief gegeven was – mede hierdoor maakte Hammond immers carrière in de showbizzwereld – werd hierdoor ook een pijnlijke waarheid overschaduwd: zijn traumatische verleden.

Must read: Adem in. Adem uit. Hoe je met ademhaling trauma’s en spanning kunt loslaten

Pas jaren later kwam de juiste dokter er echter achter dat zijn jeugdtrauma’s de oorzaak zijn van Darrell Hammonds psychisch lijden. Wanneer dat inzicht aan het licht komt, volgt een interessant hersenonderzoek dat de impact van trauma op het brein laat zien. Ons brein beschikt namelijk over tal van mechanismes om traumatische ervaringen ‘veilig’ weg te stoppen. Al is de kans groot dat de waarheid op een gegeven moment naar buiten zal moeten komen…

Cracked Up is een rauw, pijnlijk verhaal. Desalniettemin is het ook een verhaal van hoop en inspiratie, en bovenal een must-see voor iedereen die zijn psychologische kennis wil vergroten.

Bekijk hieronder de volledige trailer:

Meer Netflixtips?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️