Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Watch 1 aug 2020
Leestijd: 2 minuten

NetflixTip: ‘Disclosure: Trans Lives On Screen’ nuanceert transgender-beeldvorming in de media

Yes, weekend! Tijd om in je joggingbroek op de bank te hangen met films en series en je verstand op nul. Of toch niet? Op Netflix vind je niet alleen dingen als Gossip Girl en Pretty Little Liars, maar ook een heleboel toffe films en documentaires die je wereldbeeld verbreden. Daarom geven wij elke week een nieuwe Netflix-tip. Dit keer: Disclosure: Trans Lives On Screen, een docu die de huidige stand van zaken in de transgender-community optekent.

Meer dan ooit worden transgenders in deze wereld serieus genomen. En toch: nog steeds krijgen transseksuelen vandaag de dag in verhouding meer geweld te verduren. Hoe kan dat?

Disclosure: Trans Lives On Screen

De documentaire Disclosure: Trans Lives On Screen onderstreept hoe belangrijk de rol van de media is in onze visie op transgenders. De overgrote meerderheid van de bevolking kent immers geen transgenders in hun nabije omgeving, waardoor hun beeld grotendeels gekleurd wordt door films en televisie.

Lees ook: Eindelijk: Pixar komt met eerste (short) film met een gay-hoofdkarakter

Gelukkig is daar al het één en ander positief in veranderd. Waar transgenders vroeger vaak nog zogenaamd grappige, maar in wezen ronduit pijnlijke vragen kregen in live-interviews (“So where do you hide your penis?“), is er vandaag de dag gelukkig al een veel groter respect. Dat wordt geïllustreerd door beeldfragmenten uit de filmgeschiedenis die worden toegelicht en van commentaar voorzien door transgenderacteurs, -regisseurs, -scenaristen en -actvisten.

We zijn er nog niet

En toch toont de docu ook overtuigend dat we er nog lang niet zijn. In veel hedendaagse, goedbedoelde televisie zitten namelijk nog steeds impliciete boodschappen die transgenderpersonages het loodje leggen.

Ook interessant: Alle kleuren van de regenboog: zo zien de Pride-parades eruit over de hele wereld

De meest treurige situatie zit ‘m echter in de paradox die transgenders zelf benoemen:

“Doordat we meer (positieve) aandacht krijgen in de media, durven we gemakkelijker met onze identiteit naar buiten te komen. Hierdoor vallen we echter ook meer op, iets waar haters nog meer aanstoot aan zullen nemen. Gevolg: we krijgen naast positieve, ook meer negatieve aandacht over ons heen.”

Disclosure: Trans Lives On Screen biedt een genuanceerd en breed perspectief op de transgender-community. Een must see voor iedereen die zich meer bewust wil zijn van vooroordelen.

Bekijk hieronder de volledige trailer:

Meer Netflixtips?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken (en ontvang gratis het Grote Vegan Kookboek!)

Reageer op artikel:
NetflixTip: ‘Disclosure: Trans Lives On Screen’ nuanceert transgender-beeldvorming in de media
Sluiten