Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 6 dec 2023
Leestijd: 4 minuten

Hoe chronische stress onzeker maakt en hoe je er vanaf komt

Sta jij altijd ‘aan’ en ben je voorbereid op het ergste? Ben je bang voor alles en zie je overal beren op de weg? Chronische stress zorgt ervoor dat je je constant zorgen maakt en je je onzeker voelt. Zelfs het opnemen van de telefoon kan al een struggle zijn. Marian Mudder (actrice en therapeut) is ervaringsdeskundige op dit gebied, probeerde talloze zelfhulpboeken en therapieën om van haar stress en onzekerheid af te komen en kwam uiteindelijk bij EFT uit.

Emotional Freedom Techniques, afgekort EFT, is een wetenschappelijk bewezen behandelingstechniek waarbij je zachtjes klopt op een aantal punten op je gezicht en romp. Terwijl je dit doet, focus je je op vervelende ervaringen en negatieve emoties die je zachtjes uitspreekt. De roots van deze methode liggen bij acupunctuur en zijn gecombineerd met de kennis van de moderne wetenschap.

Chronische stress maakt onzeker

Dat chronische stress onzeker maakt, weet Marian Mudder als geen ander. Klachten als een negatief zelfbeeld, zelf-afwijzing, onzekerheid, faalangst, piekeren, verslavingen, verdriet, imposter syndroom, perfectionisme, pleasen, boosheid, depressie, burn-out, overspannenheid, paniekaanvallen, schaamte en PTSS zijn veelvoorkomend. En daar is iets aan te doen! In haar eerdere boeken Sofasessies en Wat ik eerder had willen weten deelt ze hoe emotionele problemen in elkaar zitten en hoe je lichter en fijner kunt leven.

Haar nieuwste boek Wat ik eerder had willen weten over stress en onzekerheid (en vooral hoe je er vanaf komt) een werkboek is, hoe kan het ook anders, een werkboek waarin ze je stap voor stap door een helingsproces heen meeneemt. Dit gaat van bewustwording tot praktische opdrachten.

Stress is niet te voorkomen

We kunnen niet om stress heen. In onze huidige maatschappij hebben, maar ook vroeger hadden, mensen zorgen om geld, relaties of werkdruk. Iedereen dealt op een andere manier met deze emoties. De één vermijdt ze, terwijl de ander erg boos en opvliegerig wordt. In haar boek deelt Mudder: “De reden dat we stress ervaren, heeft grofweg met een paar dingen te maken:

  • De samenleving waarin we leven
  • De manier waarop ons brein is gebouwd
  • De omstandigheden waarin we zijn opgegroeid

De huidige samenleving is niet makkelijk, want we krijgen meer prikkels dan ooit. We leven in een door angst gedreven samenleving en worden opgeleid om te presteren en consumeren.

We krijgen dus veel impulsen die er samen voor zorgen dat we constant denken dat we niet goed genoeg zijn. En een gevoel van afwijzing, óók als je jezelf afwijst, creëert stress.

Last but not least is de stress die wordt genegeerd als je wordt geraakt in oude pijn. Deze pijn komt uit het onverwerkte verleden dat nog in jou leeft en dus uit de omstandigheden waarin we zijn opgegroeid. Dit kan stevige pijn zijn, ontstaan vanuit bijvoorbeeld mishandeling in de kinderjaren, of minder heftige pijn als je als kind ergens heel bang voor was of erg verdrietig was en je je geen raad wist met deze emoties.”

In haar boek gaat Mudder hier uitgebreider op in én deelt ze handvatten om met chronische stress, die onvermijdbaar is, om te leren gaan.

Handige lifehacks

Dit doet ze aan de hand van handige lifehacks.

  1. Houd een dagboek bij: zoals bij veel therapieën adviseert Mudder om een dagboek bij te houden. Al schrijf je hier iedere dag maar vijf minuten in, dan heeft het al effect. Focus op dingen waar je dankbaar voor bent. Zo leer je om jezelf te richten op wat goed gaat in het leven.
  2. Geef jezelf complimenten: al is het compliment nog zo klein, het werkt heilzaam. Omdat we normaal gezien de neiging hebben om onszelf negatief te beoordelen, draai je dit nu om. Een compliment is immers positief!
  3. Koop een spijkermat: een spijkermat? Dat is toch alles behalve comfortabel? Toch zorgt het uiteindelijk voor geluksgevoelens. De puntjes van de spijkermat stimuleren de zenuwuiteinden en bloedsomloop van het lichaam, waardoor je meer feelgood hormonen als oxytocine en endorfine aanmaakt. Dit reduceert stresshormonen tijdens je slaap, waardoor je beter slaapt en minder stress ervaart.

Dit zijn de eerste stappen naar een leven zonder chronische stress en angst. Want dat je hieraan kunt werken, is een feit. Bewustwording, je gedachten leren kennen en je psychologische afweersysteem onder de loep nemen helpen je hierbij.

Mudder was zelf ooit verslaafd aan piekeren, maar weet nu dat je pijn niet oplost door na te denken. Je moet leren voelen. En dat is precies waar ze jou bij kan helpen. Leer om jezelf weer lief te hebben, om minder te piekeren en om een dagelijkse routine te ontwikkelen waardoor je minder stress ervaart.

werkboek marian mudder
Je koopt het werkboek voor €21,99 op Bol.com

Vrouwen beleven steeds vaker zogenaamde ‘panic years’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️