Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Psyche 24 jan 2019
Leestijd: 2 minuten

Chagrijnig? Met deze vragen maak je je dag beter

Soms zijn er dagen die gewoon niet voor jou bedoeld zijn. Je struikelt over het vloerkleed, laat thee vallen op de grond, mist de bus en hebt de hele dag honger. Bleh. Chagrijnigheid all over the place.
Natuurlijk is het prima om een dagje chagrijnig te zijn, maar voor jezelf én de mensen in je omgeving is het leuker als je wel gewoon een vrolijke dag hebt. De beste manier om dat te doen, is door jezelf te dwingen om dankbaar te zijn.

Zo kom je van je slechte humeur af

In het begin zul je misschien wat sceptisch zijn: hallo, het is je chagrijnige dag vandaag, waarom zou je dankbaar zijn als je ook zelfmedelijden kunt hebben? Er ís helemaal niks om dankbaar voor te zijn. Maar hoe meer redenen je bedenkt om vrolijk te zijn, hoe meer je gaat letten op de positieve dingen, en dan word je automatisch blijer.

Hoe je dat dan doet? Bijvoorbeeld door jezelf deze vragen te stellen of zinnen af te laten maken, afkomstig uit het Tiny Buddha’s Gratitude Journal van Lori Deschene. Zoals Deschene zelf zegt: we hebben dankbaarheid het meeste nodig als we het eigenlijk niet voelen.

  1. Wat is het beste dat me vandaag is gebeurd, en wat vond ik daar het fijnst aan?
  2. Voor welke dingen in mijn huishouden ben ik het meest dankbaar, en waarom?
  3. Wat vind ik het mooist aan mijn lichaam, en waarom?
  4. Welke dingen gingen de afgelopen tijd goed of gewoon beter dan ik had verwacht?
  5. Ik ben dankbaar dat ik gezond genoeg ben om…
  6. Ik ben dan wel niet rijk, maar ik ben dankbaar dat ik genoeg geld heb om…
  7. Ik ben gelukkig omdat ik elke dag … mag doen.
  8. De beste dingen in het leven zijn gratis, zoals…
  9. Ik vind het leuk dat ik morgen…
  10. Ik ben trots op mezelf omdat ik de moed had om…

Enjoy!

Oefenen met dankbaar zijn?

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️