Waarom het goed is (in deze tijd van het jaar) om dankbaar te zijn én hoe je dit doet

De dagen rondom kerst zijn vaak hectische dagen: het kerstdiner moet worden voorbereid, cadeautjes moeten worden gekocht en de perfecte outfit wil je last minute nog scoren. Wat we in deze drukte niet moeten vergeten is om stil te staan bij de dingen waar we dankbaar voor zijn. We leggen uit wat het precies is en hoe je dat dan doet, dankbaar zijn.

Dankbaarheid is een eeuwenoud begrip. Aan bijna alle grote religies ligt dankbaarheid ten grondslag. Zo sprak boeddha ooit de woorden “you have no cause for anything but gratitude and joy” en wijst het christendom op de zegeningen die je moet tellen. En niet alleen religies, maar ook de moderne wetenschap houdt zich bezig met dankbaarheid.

Positieve psychologie

Sonja Lyubomirsky – hoogleraar psychologie aan de Universiteit van Californië en auteur van het boek ‘The How of Happiness’ – is een expert op het gebied van positieve psychologie. Haar onderzoek heeft aangetoond dat mensen een sterke capaciteit hebben om hun eigen geluk te bepalen, en ze heeft specifieke, alledaagse stappen geïdentificeerd die mensen kunnen nemen om hun levensgeluk te vergroten. Eén daarvan is het tonen van dankbaarheid.

Vergeet niet Bedrock’s Facebook-pagina te liken, zodat je nooit meer iets mist.

In haar boek verwijst ze naar dankbaarheid als een soort strategie voor het bereiken van geluk. Het kan vele betekenissen hebben: “Dankbaarheid betekent veel voor heel veel mensen. Het is verwondering; het is waardering; het is op zoek gaan naar de zonnige kant van tegenslagen; het is iemand bedanken in je leven; het is je zegeningen tellen; het is genieten van wat je hebt; het is dingen niet voor lief nemen; het is leren omgaan met dingen; het is georiënteerd zijn op het nu.”

Waarom dankbaarheid gelukkig maakt

Dankbaarheid werkt volgens de universele wet van aantrekkingskracht. Als je geest zich focust op een bepaalde gedachte dan zul je dingen aantrekken die in overeenstemming zijn met deze gedachten. Dit betekent dat doemdenken alleen maar meer negativiteit aantrekt. Maar richt je jezelf op het positieve, dan trek je dat óók aan.

Als je je bewust bent van alles waar je dankbaar voor bent, zal je het ook meer ervaren. Door te focussen op hetgeen wat je wél hebt in plaats van wat je niet hebt creëer je een positieve levenshouding en verhoog je je eigen geluksgevoel. En dat zorgt op zijn beurt weer voor een verhoogde kans op succes in je dagelijks leven.

Op de hoogte blijven van Bedrock-nieuws? Schrijf je in voor onze Bedrock-sparks!

Daarnaast is dankbaar zijn is één van de belangrijkste manieren voor meer rust, minder stress, en meer (innerlijke) vrede. Het is een prettig, en positief gevoel dat we allemaal zouden moeten ervaren. Maar hoe doe je dat precies, dankbaar zijn?

De 2 – 3 – 21 methode

Shawn Achor – schrijver van het boek ‘De voorsprong van geluk’ – ontdekte dat je met een dagelijkse oefening gemakkelijk je geest kunt trainen om positiever te worden. De oefening gaat als volgt: schrijf iedere dag in twee minuten tijd, drie nieuwe dingen op waar je dankbaar voor bent, en doe dit eenentwintig dagen lang. Het idee achter deze oefening is dat je continu op zoek gaat naar zaken waar je dankbaar voor kunt zijn. Dit is omdat je wéét dat je iedere dag drie dingen moet opschrijven. Je traint je brein om op een positieve manier naar dingen te kijken en laat weinig ruimte over voor negatieve invloeden.

Toon je dankbaarheid

Dankbaar zijn is één ding, maar dankbaarheid tonen is iets heel anders. Wil je je dankbaarheid naar anderen tonen? Deel je liefde, wensen en dankbaarheid in een good old kerstkaartje. Het is een klein gebaar waar je de ander erg blij mee kunt maken.

Wil je het liever op een andere manier laten merken? Dan hebben we iets leuks voor je. Omdat wij je deze kerst willen inspireren om dankbaar te zijn, hebben we een win-actie opgezet in samenwerking met onze partner The Cold Pressed Juicery: we gaan 1 maand lang elke dag de Bedrock Juice weggeven in januari.

winactie-juice-januari-editorial

Het enige dat jij ervoor hoeft te doen is ons laten weten voor wie jij dankbaar bent en waarom die persoon een maand lang gratis juice verdient.

[contact-form-7 id=”23788″ title=”Win Juice”]

De winnaar kan 1 x per dag gedurende de hele maand januari de Bedrock Juice halen bij The Cold Pressed Juicery. Als dat geen goed begin van het nieuwe jaar is!

Meer lezen?

10 simpele manieren om dankbaarheid uit te drukken.

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Waarom het goed is (in deze tijd van het jaar) om dankbaar te zijn én hoe je dit doet
Sluiten