Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche Gisteren
Leestijd: 4 minuten

Je mentale leeftijd verlagen? Zó houd je je brein jong (aldus de wetenschap)

Cliché, maar o-zo waar: je bent slechts zo oud als je je voelt. Dat betekent dat je je een stuk jonger óf ouder kunt voelen dan je werkelijk bent. Vraag jij je soms ook af waar die sprankelende energie van vroeger toch is gebleven toen je nog ‘ja’ tegen alles zei en energie had voor tien? De wetenschap laat zien dat er drie gewoonten zijn om dat jonge brein weer terug te krijgen.

Je leeftijd kan je natuurlijk niet veranderen, en dat hoeft natuurlijk ook niet. Het gaat om hoe oud en energiek je jezelf voelt. En daar blijk je meer invloed op de hebben dan je misschien denkt.

Gewoonten die helpen bij een jong brein

Hoewel we de klok niet kunnen terugdraaien en die rimpels zich meer laten zien naarmate we ouder worden, toont onderzoek aan dat we onze mentale leeftijd kunnen beïnvloeden en ons brein jong (lees: fit) kunnen houden. Hoe? Een positief zelfbeeld over ouder worden en jezelf als jong zien, wordt gelinkt aan de gezondheid van je hersenen, blijkt uit dit onderzoek. Hoe zit dat?

De onderzoekers gebruikten een enquête om de subjectieve leeftijd van mensen van 45 jaar oud te onderzoeken (hoe oud zij zich voelen) en een MRI-scan om hersenveroudering objectief te meten. Wat bleek? Ze ontdekten dat ouderen die zich jonger voelden dan hun echte leeftijd, daadwerkelijk minder tekenen van hersenveroudering lieten zien dan degenen die zich ouder voelden. Bizar toch?

Omdat de gezondheid van je hersenen en je mentale perceptie van veroudering waarschijnlijk nauwer met elkaar verbonden zijn dan ooit werd gedacht, kan het vertragen van hersenveroudering je helpen om dus zowel mentaal als fysiek jong te blijven.

Wat is hersenveroudering?

Hersenveroudering is een natuurlijk proces dat invloed heeft op de grootte van de hersenen (het gewicht van het brein neemt na veertig jaar met ongeveer vijf procent per decennium af!), de bloedtoevoer naar de hersenen én de algehele cognitie.

“Hoewel er geen test is die je thuis kunt doen om definitief te bepalen hoe ‘oud’ of ‘jong’ je hersenen zijn, kunnen we een jong en gezond brein beschouwen als een brein dat op zijn best functioneert”, schrijft hersenonderzoeker Marc Milstein in zijn boek ‘The Age-Proof Brain‘.

Ook laat het onderzoek zien dat het kortetermijngeheugen rond de leeftijd van 25 jaar een piek bereikt en rond de leeftijd van 35 jaar weer begint af te nemen. Maar gelukkig kan je je woordenschat dan weer tot ver in je zestiger jaren blijven toenemen.

Hoe heb je invloed op je hersengezondheid?

Dan rijst de vraag: op welke manier kun je je brein een beetje verjongen? Of op zijn minst fitter maken? De hersenonderzoeker Milstein meent dat vooral je evenwicht én je geheugen belangrijke factoren zijn die verband hebben met hoe ‘oud’ je hersenen zijn. Maar zijn onderzoek laat ook zien dat sociale contacten belangrijk zijn voor de veerkracht van je hersenen.

Wil je je brein jong en vitaal houden? Dan wil je je focussen op déze drie gebieden:

1. Werk aan je balans

Je balans trainen blijkt niet alleen handig te zijn om fysiek stabiel te blijven (zoals tijdens de tree pose in een yogasessie), maar het speelt óók een cruciale rol in je hersengezondheid. Hoe zit dat? Balansoefeningen stimuleren de neuroplasticiteit in je brein; het vermogen van de hersenen om zich aan te passen en te veranderen. Daarnaast zorgt een goede balans ook voor het verbeteren van je cognitieve functies. Hoe je dat doet? Denk aan yoga, tai chi of dansen!

2. Prikkel je brein

Net zoals je spieren sterker worden door ze te trainen, blijft je brein scherp door het uit te dagen. Dat doe je door mentale oefeningen zoals puzzels leggen, een nieuwe taal leren of een instrument leren spelen. Zo help je je cognitieve functies verbeteren én je hersenveroudering vertragen. Als dat geen win-win is!

3. Investeer in je sociale leven

Wil je een fit en jong brein behouden? Zorg dan voor een rijkelijk sociaal leven. Onderzoek laat namelijk zien dat sterke sociale verbindingen essentieel zijn voor een gezond brein, schrijft de Hersenstichting.

Door regelmatige interactie te hebben met je vrienden en familie, worden je cognitieve functies namelijk gestimuleerd. Daardoor worden ook meteen de gevoelens van eenzaamheid en depressie verminderd, die negatieve effecten hebben op je hersengezondheid. Dat kan een diepgaand gesprek zijn, maar dat hoeft niet. Ook samen lachen of gewoon tijd doorbrengen met geliefden houd je geest actief en betrokken.

Braincare: voeg deze 7 anti-ageing stappen aan je dagelijkse routine voor een gezond brein.

Volgens onderzoek zorgen déze gewoonten ervoor dat je brein sneller oud wordt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! ?

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt?‍♀️