Maartje Vis
Maartje Vis Betere wereld 3 nov 2023
Leestijd: 3 minuten

Boswachters roepen Nederland op: wens de natuur massaal beterschap

In aanloop naar de verkiezingen vragen honderden boswachters van Natuurmonumenten alle Nederlanders om de natuur beterschap te wensen en de politiek op te roepen om de natuur beter te beschermen.

Klimaatverandering, stikstof, droogte en de vervuiling van ons water bedreigen de natuur: het is tijd om in actie te komen. Honderden boswachters van Natuurmonumenten proberen dat duidelijk te maken aan de politiek en daarbij willen ze graag de hulp van alle natuurliefhebbers.

De politiek oproepen om in actie te komen

Op 17 oktober publiceerden de boswachters een manifest met daarin concrete acties voor natuurherstel, gericht aan het volgende kabinet. Om de natuur beter te beschermen, kwamen ze toen met de volgende aanbevelingen: geef de natuur meer ruimte door natuurgebieden te verbinden, verminder de stikstofuitstoot, zorg voor schoon water en zet de ingezette gebiedsgerichte aanpak door (Nationaal Programma Landelijk Gebied).

Veel mensen steunden hen. Toen lieten ze een oproep filmen waarin ze iedereen aansporen om samen met hen in actie te komen. Via nm.nl/beterschap kunnen natuurliefhebbers een beterschapskaart sturen en de politiek oproepen om de natuur beter te beschermen. De kaarten zijn beschikbaar in bezoekerscentra en natuurgebieden van Natuurmonumenten.

Stem van natuurliefhebbers essentieel

Uit onafhankelijk onderzoek blijkt dat 86 procent van de Nederlanders vindt dat de overheid de natuur beter moet beschermen. “Dat hebben we gemerkt”, zegt boswachter Natascha Hokke. “Na publicatie van ons manifest ontvingen we ontzettend veel steunbetuigingen en vroegen veel mensen hoe ze ons kunnen helpen. Ook zij maken zich oprecht zorgen over de natuur in Nederland en vinden dat de politiek in actie moet komen. De tijd van beterschap belóven is voorbij. Daarom willen we nu de krachten bundelen, want samen staan we sterk!”

In een gezamenlijke video vragen boswachters en natuurliefhebbers dus nu aan alle Nederlanders om hun stem te laten horen, de natuur beterschap te wensen en de politiek op te roepen de natuur beter te beschermen.

Natuurmonumenten verzamelt de beterschapswensen en gaat deze tijdens de coalitievorming aanbieden bij onze nieuwe politieke leiders om duidelijk te maken dat de natuur dringend behoefte heeft aan actie.

Grote zorgen over natuur, tijd voor beterschap

Boswachters werken keihard om de natuur gezond te maken en te houden. Zij zien elke dag dat zij het zwaar heeft en, ondanks hun harde werk, steeds verder verslechtert. Daarom staan zij met zijn allen op en bundelen de krachten met natuurliefhebbers in Nederland.

Bart Zwiers, al 25 jaar boswachter: “Twee derde van de Nederlanders – van links tot rechts – maakt zich zorgen over de achteruitgang van de natuur. En terecht. We staan op een serieus kantelpunt en om haar nog te kunnen helpen moet er nu echt wat veranderen. Dat kunnen we niet alleen. De natuur heeft iedereen nodig. En wij hebben de politiek nodig. Dit is hét moment om de natuur te beschermen.”

De natuur zorgt altijd voor ons en heeft nu écht onze hulp nodig. Tijd om dus een beterschapskaart te sturen!

Klimaatverandering op z’n piek: wat is ‘global boiling’ en hoe moeten we verder?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️