Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Betere wereld 21 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Boswachters maken zich grote zorgen om natuur: ‘Veel planten en dieren al verdwenen’

Honderden boswachters van Natuurmonumenten maken zich grote zorgen om de natuur in Nederland. Die verslechtert volgens hen steeds verder en de achteruitgang gaat steeds sneller. Zo zijn veel planten en dieren op de Veluwezoom al verdwenen. “We staan op een kantelpunt.”

De tijd van beterschap beloven is voorbij. Er moet nu actie komen, zo stellen de boswachters. In een advertentie in het AD, gericht aan de fractievoorzitters van de partijen in de Tweede Kamer, roepen de boswachters op tot actie.

Ze willen dat het volgende kabinet meer gaat doen voor de natuur in Nederland.

Groot deel van heide verloren gegaan

Want het is slecht gesteld met Nederlandse natuurgebieden. Volgens boswachters Ruben Vermeer en Bart Zwiers zijn veel dieren en planten al verdwenen. “Afgelopen jaar is een groot deel van de heide op de Posbank verloren gegaan. Waar vroeger een kakofonie aan gezoem, geritsel en getjilp te horen was, is het nu stil. We staan op een kantelpunt, maar dan moet er wel nú wat veranderen.”

De boswachters willen dat de gebiedsplannen die provincies in de afgelopen jaren hebben gemaakt nu ook echt uitgevoerd worden.

In die plannen gaat het om schoner water, minder stikstof en meer ruimte voor natuur. Maar de uitvoering van de plannen dreigt stil te vallen, onder meer omdat er niet voldoende geld voor is. “Als de provincies hun verantwoordelijkheid niet nemen, moet het Rijk ingrijpen”, zeggen de boswachters.

‘Natuur staat in de wacht’

Bovendien is volgens Natuurmonumenten uit onderzoek gebleken dat Nederlanders ook meer actie willen. 86 procent wil dat de overheid de natuur beter gaat beschermen. “Van links tot rechts zijn Nederlanders het erover eens dat het een taak van de overheid is om de natuur te beschermen. Maar de natuur staat al jaren in de wacht”, aldus Pim van der Feltz, directeur van Natuurmonumenten.

Boswachters maken zich zorgen

Daarom hebben de boswachters nu een manifest opgesteld. “In de tijd van de campagne komen er alleen maar meer beloftes bij. Wij boswachters staan massaal op om de prachtige natuur in Nederland beter te beschermen.”

 

Na een burn-out nam Anath afscheid van haar baan én haar huwelijk

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️