Maartje Vis
Maartje Vis Betere wereld 21 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

Duurzaam dilemma: zo richt je je tuin natuurvriendelijk in

We houden allemaal van onze tuin. Het is ook de plek waar de natuur nog een beetje z’n gang kan gaan, mits je dat op de juiste manier aanpakt. De volgende aanpassingen zorgen ervoor dat je je tuint duurzamer inricht.

We hebben allemaal een eigen manier waarop we met onze achtertuin omgaan. We gebruiken steeds dezelfde producten, richten onze tuin in zo als we dat willen en hebben al jaren dezelfde gewoontes.

Daar staan we misschien niet altijd bij stil, maar met een paar aanpassingen kunnen we onze tuin al een stuk duurzamer maken.

Je tuintje natuurvriendelijk inrichten

Op de volgende manieren houd je bij het inrichten van je tuin, rekening met de natuur en zorg je voor meer duurzaamheid.

Laat het gras zijn gang gaan

Maai minder vaak je gras. In het gras groeien mos en paardenbloemen en daar leven veel dieren in en van. Door één keer in de maand je gras te maaien in plaats van elke week, trek je dus meer dieren aan. Ook zorgt het voor minder CO2-uitstoot, doordat je minder vaak je grasmaaier gebruikt en dat bespaart elektriciteit en brandstof.

Gerecyclede of tweedehands spullen

Waarschijnlijk sta je er niet zo bij stil, maar tuinmeubels, tuingereedschap en plantenbakken kan je ook tweedehands kopen. Zelfs bloempotten zijn tegenwoordig ook van gerecycled materiaal beschikbaar.

Laat de verlichting maar uitstaan

Of nog beter: schaf gewoon helemaal geen verlichting aan. Tuinverlichting is namelijk niet goed voor de dieren. Het zorgt ervoor dat ze uit hun dag- en nachtritme gehaald worden. Daardoor raken ze in de war. Het kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat dieren die normaal gesproken slapen wanneer hun vijanden actief zijn, nu ook nog wakker zijn en aangevallen worden.

Wil je toch graag tuinverlichting, zorg er dan voor dat deze op zonne-energie is. Dat bespaart ook nog eens energie. Ook kun je een bewegingsmelder installeren, zodat de verlichting alleen aangaat wanneer je er bent.

Plaats een regenton

Wist je dat de meeste mensen per jaar gemiddeld 1100 liter drinkwater gebruiken om planten mee te besproeien? Dat is superveel! Om daar wat aan te veranderen, kan je een regenton plaatsen onder een dakgoot. Het opgevangen water kun je gebruiken om je tuin mee water te geven. Ook beland dit water niet in het riool.

Plantenbakken in je tuin? Kies voor potgrond zonder turf

In veel potgrond zit turf, maar dat is niet goed voor ons klimaat. Kies daarom voor een duurzamere optie, bijvoorbeeld potgrond zonder turf. Let ook op of je potgrond een biologisch of RHP keurmerk heeft. maak gewoon je eigen potgrond. Naast het te kopen, kan je ook zelf je potgrond maken.

Deze ‘rommel’ mag je lekker in je tuin laten

Misschien voel je de neiging om je tuin strak en opgeruimd te houden, maar dat is niet altijd zo goed. Takken, stronken of hoopjes oude bladeren kun je makkelijk laten liggen. Beestjes, zoals insecten, kunnen er hun nestje in maken en ook schimmels houden van deze ‘rommel’.

Zin in een kleurrijke herfstige tuin? Deze planten en bloemen wil je hebben

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️