Laura Saija
Laura Saija Persoonlijke verhalen 20 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

Britt (32): ‘Ik vraag me af of ik een alcoholist ben’

Britt is single en woont in een grote stad. Doordeweeks werkt ze fulltime en in het weekend hangt ze thuis rond of doet ze een drankje met vriendinnen. De drankjes in het weekend beginnen alleen wel steeds vaker op donderdag. Soms schenkt ze zelfs al op maandag een borrel in.

Ook is er voor Britt geen drempel meer om af en toe na het werk een glas alcohol in te schenken, terwijl ze alleen thuis is. Ze is bang dat ze alcoholist is.

Alcoholist

“Eigenlijk weet ik al een aantal maanden dat mijn alcoholgebruik uit de hand begint te lopen. Op maandag kijk ik al uit naar het weekend, omdat ik dan weer een borrel van mezelf mag. Helaas red ik het eigenlijk nooit om tot het weekend nuchter te blijven.

Er komt altijd wel iets tussendoor, zoals een etentje met vriendinnen of een zware dag op werk. Als ik met hoofdpijn thuiskom van mijn werk, zie ik dat als een legitieme reden om een glaasje in te schenken.

Blijft niet bij één glas

Zelf hou ik niet van wijn, ik drink liever likeur of wodka met frisdrank. Als ik een drukke dag gehad heb en ik schenk voor mezelf een Disaronno in, dan blijft dat niet bij één glas. Meestal gaan er dan zeker drie, vier of soms wel vijf glazen in.

Vorige week was zo’n dag dat ik op maandag al met hoofdpijn thuiskwam van mijn werk. Ik heb een intensieve baan als zorgmedewerker en soms wordt het me een beetje te veel. Thuis schonk ik meteen een glas wodka-cola voor mezelf in.

Maandagavond

Na vier glazen werd ik jolig, maar ik zat alleen op de bank. Ik begon mensen appjes te sturen of ze zin hadden om iets te gaan doen. Iedereen bleef thuis, het was namelijk maandagavond. Ik begon een scharrel en mijn ex lastig te vallen en te bellen. Om vervolgens uitgebreid verslag te doen aan vriendinnen.

Iedereen raakte heel erg geïrriteerd, zowel mijn scharrel als mijn vriendinnen. De volgende dag besloot ik om de hele week geen druppel alcohol meer te drinken. Tot zaterdag ging het goed. Ik had een borrel van werk en dat liep volledig uit de hand.

Meteen richting de bar

Ik ging eigenlijk meteen richting de bar, want ik zag al dat het niet een heel levendig feestje was. Ik bestelde de ene na de andere wodka-cola achter elkaar en na een paar uur kon ik niet meer op mijn benen staan.

Een collega heeft me toen snel naar een Uber gebracht en thuis viel ik in slaap. Ik heb geen idee aan wie ik die avond allemaal de liefde heb verklaard en wie ik allemaal liep te knuffelen, maar iedereen op werk had het erover.

Uit de hand

Bij een alcoholist denk ik aan een oude man die goedkoop bier drinkt en daar al om 9.00 uur ’s ochtends mee begint. In dat beeld pas ik niet, ik drink zelfs niet elke dag. Toch ben ik bang dat mijn alcoholgebruik uit de hand loopt. Ik kan er namelijk ook niet mee stoppen.”

Petra: ‘Ik besluit dat het nu eindelijk afgelopen moet zijn met dat egoïstische, zielige gezuip’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️