Margje Hoogland
Margje Hoogland Reizen 23 feb 2022
Leestijd: 4 minuten

Dé 6 boeken met bijzondere verhalen over jezelf terugtrekken in de natuur

Van boeken krijgen we nooit genoeg. Je sluit je er heel even mee af van de drukke buitenwereld, je wordt er slimmer van, je leeft er langer door én je breidt je vocabulaire uit. Gelukkig is er aan interessante boeken geen tekort en er gaat geen dag voorbij dat we geen leerzame, bijzondere of must read boeken voorbij zien komen. Deze boeken over reisverhalen gaan over jezelf terugtrekken in de natuur en wat voor positieve invloed dat heeft op je mentale gezondheid. 

Wil je er ook geïnspireerd door raken? Dit zijn onze favorieten.

Wild – Cheryl Strayed

Wild is het persoonlijke boek over het reisverhaal van Cheryl Strayed. Op haar 26e is ze op het dieptepunt van haar leven: intens verdrietig om haar overleden moeder, middenin in scheiding en drugsproblemen. Als ze een informatieboekje tegenkomt over de Pacific Crest Trail – een wandeltocht van meer dan 4000 km van de grens met Mexico tot de grens met Canada – besluit ze vrij impulsief een deel van die tocht te maken.

https://www.bedrock.nl/terug-naar-de-basis-een-wilderness-trail-in-zuid-afrika/

Ze is alleen en onvoorbereid, maar omdat ze niets meer te verliezen heeft, gaat ze toch. De voettocht is zwaar, maar langzaamaan voelt ze zich beter en krijgt ze haar gedachten weer op de rit. Ook leert ze het leven te accepteren zoals het zich voordoet.

Into the Wild – Jon Krakauer

Into the Wild is misschien wel een van de meest bekende boeken over je terugtrekken in de natuur. Het is het waargebeurde verhaal van Chris McCandless, een jonge rijke jongen die in zijn eentje de wildernis in het noorden van Amerika intrekt om zichzelf beter te leren kennen. Zijn SOS-briefje en uitgehongerd lijk werden vier maanden later gevonden.

In het boek onderzoekt Jon Krakauer ook de obsessie die sommigen mensen hebben om de buitenste grenzen van zichzelf te gaan, de beschaving achter zich te laten en verlichting te zoeken door eenzaamheid en contact met de natuur. Het boek is er ook in het Nederlands: De wildernis in.

Alleen – Tim Voors

Tim Voors heeft meerder boeken over zijn reisverhalen geschreven. In Alleen beschrijft hij zijn tocht over de Pacific Crest Trail van Mexico naar Canada. Al van jongs af aan droomt hij van deze tocht en hij laat zijn gezin voor een half jaar achter om de hele tocht te lopen

Het boek gaat over intense angst en dat pijn ook voldoening kan geven. Ook omschrijft Tim hoe hij leert te genieten van alleen zijn en hoe het eindelijk leeg wordt in zijn hoofd. Hij begint steeds meer te houden van de enorme Amerikaanse wildernis, maakt nieuwe vrienden en moet zich constant aanpassen aan de onvoorspelbaarheid van het weer en de natuur.

Self-care is… alleen op reis gaan (en wat jou dit oplevert)

Een heel tof boek als je zelf stiekem ook droomt om zo’n lange tocht te maken – of graag wil weten of zo’n lange tocht ook iets voor jou is. Door de foto’s in het boek krijg je zelf ook een idee van de immense bergen en ruige natuur tijdens deze toch.

Niet alleen – Tim Voors

Na de Pacific Crest Trail heeft Tim de smaak te pakken. Niet lang daarna laat hij opnieuw zijn gezin achter, dit keer om de Te Araroa Trail van het noorden tot het zuiden van Nieuw-Zeeland te lopen. Daarover gaat zijn boek Niet alleen.

In het begin is hij alleen, maar al snel ontmoet hij twee vrouwen die zijn reisgenoten worden. Met z’n drieën trotseren ze stormen en wilde rivieren, ze bivakkeren in de wildernis en komen op de mooiste plekken. Af en toe lopen ze stukken alleen omdat ze zich ook graag even helemaal terugtrekken.

Ook deze tocht is ruig en onvoorspelbaar, maar ontzettend mooi. Mocht je na Alleen al kriebels hebben gekregen om ook eens een lange tocht te lopen, wordt het na dit boek alleen maar meer. Ook in dit boek staan veel prachtige foto’s.

Fulltime Avonturier – Tamar Valkenier

Tamar Valkenier wilde een vrij en avontuurlijk leven. In haar boek Fulltime avonturier lees je hoe ze vol overtuiging haar veilige bestaan achterliet en op weg ging. Ze begint in haar eentje aan een fietstocht door Europa, loopt de Jordan Trail, reist door Mongolië met een paard, kameel en hond en trekt de ruige natuur van Nieuw-Zeeland in.

Een inspirerend verhaal dat ook goed laat zien dat je ook als vrouw alleen, in je eentje de natuur in kunt trekken.

Dit is het grote verschil tussen alleen en eenzaam zijn

Het huis aan het eind – Irwan Droog

Het huis aan het eind gaat over het jaloersmakende avontuur van Irwan Droog en zijn vriendin en hond. Samen verlaten ze de drukte van Amsterdam om op een minuscuul, afgelegen eilandje in Noorwegen te gaan wonen. Op het eiland woont een kleine hechte gemeenschap, maar verder delen ze het land vooral met loslopende schapen en talloze trekvogels.

Ze komen in de winter aan en zien de seizoenen komen en gaan, van noorderlicht tot middernachtzon. Een inspirerend boek dat niet alleen gaat over het leven in de natuur maar ook over het volgen van je dromen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️