Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Welzijn 11 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Waarom jojo-en in gewicht slecht voor je hersenen is

Vier kilo afvallen, vijf kilo aankomen. Zeven kilo afvallen, en weer tien kilo aankomen. Het principe jojo-en is geen onbekende in de dieetwereld, maar wist je dat deze manier van leven zelfs invloed kan hebben op jouw hersenen? Recent onderzoek bewijst een verband tussen een stabiel gewicht en gezond ouder worden. Tell us more please.

Je komt een paar kilo aan, zit wat minder lekker in je vel, en wil daarom een beetje afvallen. Dit lukt, maar na verloop van tijd val je weer in oude patronen waardoor de kilo’s die je verloren was er weer langzaam aan komen. Om vervolgens weer te besluiten dat je af wilt vallen.

Komt jou dit maar al te bekend voor? Dan weet je precies wat het jojo-effect inhoudt. Recent onderzoek heeft aangetoond dat dit fluctueren van ons gewicht niet bepaald goed is voor onze hersenen. Hoe zit dat?

Lees ook: Zo vind je een gezonde balans tussen afvallen en gezondheid (want dat kán!)

Het effect van gewichtsschommelingen op je hersenen

Michal Schnaider Beeri is een professor de Icahn Mount Sinai in New York City. Ze leidde een onderzoek met ongeveer 16.000 deelnemers. Geen enkele deelnemer had aan het begin van het onderzoek last van dementie.

Jaarlijks werden er tests gedaan om hun geheugen, taal, denkvaardigheden en andere mentale functies te beoordelen. Ook het BMI van de deelnemers werd elk jaar gemeten.

Wat bleek? Na ongeveer vijf jaar vertoonde alle deelnemers een zekere achteruitgang, maar bij de mensen waarvan hun BMI fluctueerde was die achteruitgang 60 procent sneller dan bij degenen bij wie het BMI stabiel bleef.

Bij de onderzoeksresultaten is er ook rekening gehouden met andere factoren die verband houden met mentale achteruitgang. Denk bijvoorbeeld aan roken, diabetes, depressies en genen die voor een grotere kans op Alzheimer zorgen.

https://www.bedrock.nl/gezond-eten-niet-altijd-genoeg/

Constant BMI = betere gezondheid

“Iemand die botten, vet en spieren onderhoudt, kan op oudere leeftijd een betere gezondheid hebben,” luidt dan ook Beeri’s conclusie van het onderzoek.

Met de studie is nog niet aangetoond wélke link er precies tussen het gelijk houden van het gewicht en je gezondheid zit, maar dat er een aantoonbare link is, is een ding wat zeker is. Interessant!

Zo vind je een gezonde balans tussen afvallen en gezondheid (want dat kán!)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

MedicineNet

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️