Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 21 nov 2023
Leestijd: 4 minuten

You can do it: zó kun jij Black Friday verleidingen weerstaan

Deze week is het weer Black Friday, een dag – of inmiddels eigenlijk een paar weken – waarin prijzen wereldwijd gigantisch dalen. ‘Geweldig!’, zou je denken, maar helaas wordt er ergens anders een flinke prijs betaald voor die koopjes op Black Friday. Daarom delen we hoe jij de Black Friday verleidingen kunt weerstaan.

Zó ga jij bewust om met Black Friday.

Wat is Black Friday?

Black Friday komt uit de Verenigde Staten en is altijd op de dag na Thanks Giving. Elk jaar valt het op de vierde vrijdag van november en het wordt gezien als het startschot van de periode waarin men kerstaankopen gaat doen. Dé dag waarop producten met gigantische kortingen over de toonbank vliegen.

Daarom is het voor veel mensen een goed moment om naar de winkels te rennen (soms letterlijk) en te genieten van kortingen en niet zo’n beetje ook. Tijdens Black Friday zijn veel producten afgeprijsd tot bodemprijzen waardoor men wereldwijd massaal in de rij staat om winkels binnen te rennen nog vóór de winkel opengaat. En helaas gaat dat niet altijd even vredig…

De nadelen van Black Friday

Op het internet zwerven er filmpjes rond van mensen die elkaar als beesten in de haren vliegen of met elkaar op de vuist gaan voor nieuwe flatscreen televisies of allerlei normaliter dure huishoudelijke producten.

We worden namelijk behoorlijk hebberig van die lage prijzen. Psychologisch gezien krijgen we daardoor het gevoel dat we deze kans – die we anders nóóit meer krijgen – niet kunnen laten schieten. Juist op dat gevoel spelen de marketeers van grote merken natuurlijk maar al te graag in.

Met als gevolg dat we worden verleid om allerlei spullen te kopen die we niet nodig hebben, of anders het geld nooit aan zouden hebben uitgegeven. Niet alleen kan dat (in sommige gevallen) leiden tot geldproblemen, stress (je moet met al die spullen immers ook iets doen) en troep die je niet nodig hebt, ook heeft het een negatieve impact op het milieu.

Black Friday versus het klimaat

Wereldwijd worden er op Black Friday miljoenen spullen verkocht die ook gemaakt moeten worden. En zoals we eerder al schreven, heeft de consumputiemaatschappij alles behalve een goede impact op het klimaat.

Ga maar eens na: al die spullen moeten geproduceerd worden, zo ook de materialen, deze moeten ergens vandaan komen, getransporteerd worden en vervolgens verkocht.

Al die stappen zorgen een flinke vervuiling als het aankomt op CO2-uitstoot en het aanboren van grondstoffen. En dat dus voor spullen die heel veel mensen helemaal niet nodig hebben en soms niets meer mee doen. Dat kunnen we in een wereld die kampt met flinke klimaatverandering en overconsumptie niet bepaald gebruiken.

Hoog tijd om die Black Friday verleidingen te leren weerstaan dus!

Bewust omgaan met Black Friday

Veel liever ga je bewust om met een dag als Black Friday en voorkom je dat je onnodige impulsaankopen doet. Hoe? We delen tips:

1. Ga na of je iets écht nodig hebt

Natuurlijk is korting krijgen voor een product dat je toch al wilde hebben hartstikke fijn. Ga na of je iets echt nodig hebt of dat je het alleen maar koopt omdat het nu goedkoper is.

Je hoeft kortingen dus heus niet uit de weg te gaan, maar ga na of je het product vier weken later nog steeds écht wilt hebben.

2. Stel jezelf deze vraag

Als je een nieuwe aankoop wilt doen rond Black Friday kun je jezelf de vraag stellen of je de aankoop ook zou doen als er geen korting was. Is het antwoord nee, dan is de kans groot dat je het nieuwe product niet echt nodig hebt. Zou je de aankoop ook doen zonder deze korting, dan is de aankoop wél een slim idee. Simpel!

3. Ga na of jij onderdeel wilt zijn van overconsumptie

Winkeliers en marketeers spelen enorm in op het FOMO-effect en het gevoel van schaarste. Als mens zijn we daar gevoelig voor en dat is oké.

Ga alleen wel voor jezelf na of jij onderdeel wilt zijn van een systeem dat overconsumptie wereldwijd op grote schaal in stand houdt. Koop jij met een goed gevoel spullen tijdens deze dag of zit het je eigenlijk niet helemaal lekker? Misschien hou je er júist wel een beter gevoel aan over door verleidingen te weerstaan.

Het gaat er uiteindelijk heus niet om dat je niets meer kunt of zou mogen kopen als je bewust wilt leven, maar wel dat je jouw keuzes weloverwogen maakt.

Niet voor niets bestaat er het gezegde: less is more!

3 redenen om juist op Black Friday de hand op de knip te houden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️